Bubliczki - kuchnia kresowa Bubliczki, zwane też bublikami, to rodzaj pieczywa bardzo podobnego w smaku i wyglądzie do obwarzanków i bajgli. Bubliczki piecze się z mąki pszennej
Trzeci talerzWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia
Uwaga Babcia Piecze Chlebidealnie. chrupiący. przepis na jeden chlebek w formie "keksówce" 500 gram mąki orkiszowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej
na gazieDziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki sezamu. Bardzo pyszne , zjadłam je z serem i pomidorkiem . Składniki: mąka pszenna typ 650 bułkowa
Różowa kuchnia300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru
Gotowanie jest łatweŻytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu. Składniki: 25 dag maki żytniej 25 dag mąki razowej 1 łyżeczka soli 1
Apetyczna babeczkaminimum, zwłaszcza, że przepis na tę kanapkę jest „rozpisany” na notatce, która wisi w sekcji kuchennej na naszym pierwszym statku w grze. Składa się on z białego chleba, sałaty, sera oraz „multi-meat”. W spisie nie ma żadnych sosów – ale zdecydowanie wypadałoby posmarować kanapkę chociażby majonezem i musztardą, żeby nie była sucha. Warto też wspomnieć(...)łyżeczka cebuli w proszku 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki płatków drożdży nieaktywnych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego MULTI-MEAT SALAMI – SKŁADNIKI MOKRE 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka
Nerds Kitchenmoże tak połowę 1/4 kostki) Ciasto właściwe: 3 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 i 1/4 szkl wody 1 szkl puree z dyni 2 łyżeczki soli 1 łyżka suchych drożdży lub ok 20-30g świeżych wcześniej przygotowany zaczyn Przygotowanie: Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy (ja robiłam to w takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze(...)wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :) Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie) * Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :) Smacznego
charlotte gotujePrzepyszny! Chleb żytni na zakwasie, który zjedliśmy rodzinnie w ciągu jednego dnia. I choć na stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować(...)TUTAJ . Ja swój zakwas trzymam w lodówce, a gdy zamierzam upiec na nim chleb, wyjmuję i po godzinie, gdy się ociepli, dokarmiam łyżką mąki żytniej i odrobiną wody. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam kolejną godzinę, aż “ruszy”. Sami widzicie, że domowe wypiekanie chleba to czasochłonne misterium, którego nie można przyspieszyć, skrócić, bo wtedy wypiek straci na jakości
Raj dla PodniebieniaPrzepyszny! Chleb żytni na zakwasie, który zjedliśmy rodzinnie w ciągu jednego dnia. I choć na stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować(...)TUTAJ . Ja swój zakwas trzymam w lodówce, a gdy zamierzam upiec na nim chleb, wyjmuję i po godzinie, gdy się ociepli, dokarmiam łyżką mąki żytniej i odrobiną wody. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam kolejną godzinę, aż “ruszy”. Sami widzicie, że domowe wypiekanie chleba to czasochłonne misterium, którego nie można przyspieszyć, skrócić, bo wtedy wypiek straci na jakości
Raj dla Podniebieniagodzinie, gdy się ociepli, dokarmiam łyżką mąki żytniej i odrobiną wody. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam kolejną godzinę, aż „ruszy”. Sami widzicie, że domowe wypiekanie chleba to czasochłonne misterium, którego nie można przyspieszyć, skrócić, bo wtedy wypiek straci na jakości, a przede wszystkim smaku. Składniki zaczyn 1,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,5 szklanki mąki żytniej(...)ciepłe miejsce, aby dojrzał. ciasto chlebowe cały zaczyn 115 g mąki żytniej 720 150 g mąki pszennej chlebowej 750 200 g wody 17 g soli 3 g drożdży instant Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto (końcówką haka) przez około 3 minuty. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Następnie wyrośnięte ciasto oprószamy lekko mąką, formujemy okrągły
Raj dla Podniebieniadziś dla Was przepis na przepyszny domowy chleb żytni z czarnuszką. Przyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki żytniej razowej 618 g wody (301 g do zakwasu, reszta do ciasta właściwego) 17 g aktywnego zakwasu 17 g czarnuszki 17 g soli 4 g drożdży instant (można pominąć) Przygotowanie: Zakwas: 17 g aktywnego zakwasu mieszamy z 301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej
Domowa Cookierenka Agipełnoziarnisty – to przepis, który koniecznie musicie wypróbować! Dzisiejszy dzień będzie pod znakiem kuchni bliskiego wchodu zwanej inaczej kuchnia orientalną. Chleb lawasz to rodzaj bardzo płaskiego i cienkiego pieczywa przygotowywanego z maki pszennej i wypiekanego w specjalnych piecach. Chleb znany jest szczególnie w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i na Krymie oraz w niektórych rejonach Turcji. Dzisiaj zdrowsza i sycąca na dłużej(...)wersja chlebka z mąki pełnoziarnistej. Poniżej przedstawię wam też propozycję podania Lawasz z kurczakiem w stylu orientalnym . PRZEPIS CHLEBEK LAWASZ PEŁNOZIARNISTY Składniki: 3 dag świeżych drożdży 100ml ciepłej wody 50ml oliwy z oliwek 200ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki z pełnego przemiału – u mnie pszenna graham 1 łyżeczka przyprawy zioła do pizzy 1 łyżeczka sezamu
Dorota SmakujeOstatnio dość często pojawiają się domowe chleby czy też bułki. Nie myślałam, że wykonanie w domu pieczywa jest takie proste! a potem ta satysfakcja, że się dało radę no i ten smak... No mega uczucie! Dziś zapraszam na bajgle z białym i czarnym sezamem. Składniki na 7 sztuk; 250 ml mleka 15 świeżych drożdży 50 g masła
Radość kipiąca uśmiechem.wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam. Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany Przepis na duża blachę 40 na 30 cm Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych(...)roztopionego masła cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem i cynamonem. Rozetrzeć między palcami. Wykonanie: Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wczesnej zaczyn drożdżowy. Suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką. Mąkę z drożdżami połączyć z resztą składników i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPiekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego. I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam bułeczki pszenne. Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 800 g mąki 2 łyżki oleju 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży pół szklanki posiekanych grubo orzechów pół szklanki suszonych owoców
Gotuj Sam!przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki mi się przypiekły ale myślę, że nastepnym razem wyjdzie mi już tylko lepiej. składniki: 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suchych drożdży (16 g) 600 ml letniej wody(...)łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru oraz 2 białka 2 żółtka 1 łyżka mleka Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier, sól i suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota. Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką
Monia miesza i gotujefaktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 50 gram masła 40 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)suszone zioła: po 1 łyżeczce majeranku, ziół prowansalskich Masło rozpuszczam w garnku, dodaję mleko i podgrzewam tylko kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej misce mieszam przesianą mąkę, cukier, sól i podgrzane mleko z pozostałymi składnikami. Dokładni wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Świeże zioła siekam
Mango Papajaposiadasz standardową maszynę do wypieku chleba, to nie myśl długo- do dzieła! Składniki 3 jaja 200 g masła 80 ml mleka 1,5 ł soli 4 Ł cukru u mnie brązowy cukier trzcinowy Demerara Symbio 485 g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta orkiszowej 3 ł suchych drożdży Do mojej bułki dodałam również
Z Kuchni Do KuchniWymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne
Moje domowe kucharzenieczasem z maszyny do chleba z różnymi dodatkami. Bułki piekę zazwyczaj z odpowiednim przeznaczeniem: do hamburgerów lub właśnie ciekawych kanapek. Ten przepis testowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje. Bajgle są mięciutkie i pyszne. Składniki (na 6-7 bajgli): 450 gram mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej typ 1850 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli(...)letniej wody Bajgle: Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta 6 małych kulek, spłaszczamy je i wycinamy (np. kieliszkiem) dziurkę w środku. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
Mango PapajaJest to jeden z najefektywniejszych chlebów, ma on kształt snopa zboża. Bochenki tego typu można podziwiać wystawione w kościołach i niektórych piekarniach w Wielkiej Brytanii w czasie dożynek. Praca dość mozolna, a zwłaszcza wycinanie kłosów, ale jak ktoś lubi robótki ręczne...:) Składniki: 90 dag mąki pszennej 1 łyżka soli 15 g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka(...)szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Do glazurowania: 1 jajo 1 łyżka mleka 1. Lekko natłuścić dużą blachę do pieczenia ( o wymiarach co najmniej 38x33 cm). W wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aby ,,ruszyły,,. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i drożdże z wodą, wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy
Apetyczna babeczkacukru kokosowego 35 g masła Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić
Moje domowe kucharzeniecukrem, solą, cukrem waniliowym, suszonymi drożdżami i skórką cytrynową. Do suchych składników dodajemy płynne i wyrabiamy drożdżowe ciasto aż będzie lśniące, gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba na programie do zagniatania ciasta (umieszczając
Stare Gary