Czas czytania: 2 min Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami , które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Klasyczne bliny z mąki gryczanej Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe – sypane, to szybka wersja i co ważne w zasadzie „bezobsługowa” idealne dla zapracowanych! Można przygotować je przed
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio
SprawdzonaKuchnia.plNa śniadanie, na obiad i na kolację, jemy, kiedy chcemy. Pizzę możemy uformować w kształcie serca i podać z miłością kochanej osobie. Ciasta wystarczy na 2
Bułka z ChlebemDomowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1
chleba naszegoKolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki
Dzieje kuchennej Wiewióryniejasnych etymologicznie powodów) nazwy „bułka kielecka” i „bułka wrocławska” – długa, cienka bułka pszenna o długości około 30 cm – kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba. Bułka paryska ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej(...)podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu nie udostępniam mojego „bezgluta”. Fuj, brzydka nazwa, ale ostatnio(...)się do mnie przyssało. Składniki: ? 300 g mąki gryczanej ? 100 g mąki ryżowej ? 50 g skrobi ziemniaczanej ? 300 g ugotowanej kaszy gryczanej białej/1 szklanka wody ? 1 torebka suszonych drożdży 8 g ? 1 łyżka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 1,5 szklanki wody Wykonanie: ? Kaszę gryczaną zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca
To co kochamnowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu nie udostępniam mojego(...)się do mnie przyssało. Składniki: • 300 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 50 g skrobi ziemniaczanej • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej białej/1 szklanka wody • 1 torebka suszonych drożdży 8 g • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka cukru • 1,5 szklanki wody Wykonanie: • Kaszę gryczaną zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić
To co kochamDawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki(...)lecia marki Victorinox .] 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki słodu jęczmiennego 1,5 łyżki cukru 250 ml mleka 150 ml wody 40 g masła 2 łyżeczki soli Dodatkowo żółtko mleko ziarenka Euforia Mąkę przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić
Moje domowe kucharzenieChleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych(...)łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania
Moja Delicjamój chlebek jest ciastem na drożdżach. Najczęściej decyduję się na ten rodzaj ciasta, gdyż nie zawsze mam w domu zakwas do pieczywa, natomiast mrożone czy suche drożdże zawsze się znajdą. Dodatkowo, chlebek na drożdżach jest szybszy do przygotowania, aniżeli chlebek na zakwasie, co pozwala mi na zaoszczędzenie odrobiny czasu. Poza drożdżami w tym cieście drożdżowym znaleźć(...)lubi dobrze przypieczoną skórkę to można je potrzymać w piekarniku nieco dłużej. Po upieczeniu chlebki do żurku studzę i kiedy są już zimne odkrawam górę oraz wydłubuję miękką część chleba jak najbliżej skórki. Odkrojoną górną warstwę wykorzystuję później jako pokrywkę do zamknięcia chlebków z zupą. Bardzo często przed wlaniem do chlebków zupy podpiekam je jeszcze przez chwilę w piekarniku. Podpieczenie
MeCooksbakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g mielonej marchewki Domowa Spiżarnia 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 4 łyżki cukru(...)Nadzienie: 2 łyżeczki cynamonu Domowa Spiżarnia 2-3 łyżki cukru 50 g masła Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią
Kuchnia MagdaLenybakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów. Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15 Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g mielonej marchewki Domowa Spiżarnia 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 4 łyżki cukru(...)Nadzienie: 2 łyżeczki cynamonu Domowa Spiżarnia 2-3 łyżki cukru 50 g masła Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią
Kuchnia MagdaLenyWe Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Włoski chleb występuje w
Vegan TasteWe Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Włoski chleb występuje w
Vegan Tastemoim domu często pachnie domowymi wypiekami. Chałki, chleby, bułki to przecież klasyka, której nie może zabraknąć. Bułki do burgerów charakteryzują się tym, że są delikatne z duża ilością sezamu. Koniecznie się kiedyś na nie skuście :) Domowe bułki do burgerów Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 13 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)cukru 40 g masła dodatkowo 1 żółtko 5 łyżek mleka sezam Przygotowanie: Do miski wsypać suche składniki - wymieszać. Zrobić rozczyn: odlać troszeczkę letniego mleka, dodać drożdże i łyżek suchych składników z miski - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn wlewam do suchych składników, wbijam jajko, wyrabiam robotem dolewając mleko. Kiedy składniki są już połączone dodaje masło
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDomowy chleb prosto z pieca nie ma porównania z tym kupnym. Wcale nie trzeba posiadać jakiś specjalnych urządzeń by go upiec, bo wystarczy piekarnik i albo dobry mikser do połączenia składników. Składniki: - 1/2 kg mąki orkiszowej - 250 g mąki pszennej - 2 paczki suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju - 1 i 1/2 szklanki
Zainspirowana w kuchniKolejny chleb z grupy tych nieskomplikowanych a więc prosty i szybki w wykonaniu,nasycony pełnowartościową mąką,płatkami i nasionami ostropestu. Ostropest jest rośliną o właściwościach silnie wspomagających oczyszczanie i odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)miski rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elkipełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem . Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂 Składniki: 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru waniliowego 200 ml ciepłego(...)mleka 150 g roztopionego, letniego masła 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli cukier puder do posypania Działamy Kochani, działamy 🙂 Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn. W tym czasie do miski wsypujemy
NiuniokiDostaliśmy śliwki :), każdy pojadł :) a tu jeszcze tyle zostało :) Nie ma wyjścia trzeba zrobić ciasto ze śliwkami :) Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może
chleba naszegoPrzepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wpadł mi dziś do głowy fajny pomysł ,zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery . Pyszne delikatne i rumiane. Składniki na 4 chałki : 50
Różowa kuchniaDziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500
Różowa kuchniaNa dziś wam zaprezentuję bułeczki na śniadanie, miękkie, lekko chrupiące i smakowite . Składniki : mąka pszenna typ 500 Kłos - Pol 300 g 1 opakowanie (8
Różowa kuchniaśmietany kremówki 36% Sposób przygotowania: Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Chleb przekładamy do trzech keksówek
Bajeczna Kuchniajest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Marder&Marder Manufacturepieczywo czyli z bloga Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej(...)pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać
Walijskie PichcenieFugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę. Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki(...)oliwy z oliwek 3/4 szklanki zielonych oliwek Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkataki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM< Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży , 2 łyżki oliwy(...)oliwek , 1 łyżeczka soli , 1 łyżeczka cukru . Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłą wodę, przesianą mąkę i sól. Zagnieść. Na końcu dodać oliwę i wyrobić ciasto. Powinno wyjść dość luźne. Ciasto przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało. Podzielić
Codzienna kuchnia niecodzienna