buraki - 9521 przepisów (strona:301/635)

Pyszny czerwony sok 295

Składniki 2 buraki czerwone 3 pomarańcze 3 marchewki 2 jabłka Wykonanie

w mojej kuchni
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 256

kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto.  Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy.  Inne słodzone stewią Składniki na 1 porcję: 1 ugotowany i starty burak 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka kakao naturalnego 60 g mąki (ok. 5 łyżek) 2 łyżeczki stewii  1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia + woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Przygotowanie: Siemienie lniane zalać wodą i odstawić. Buraka wumieszać z sodą, stewią i proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane.  Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub wysmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, np. rzepakowego. Podawać z ulubionymi dodatkami

Czarnawisienka
Botwinka pasteryzowana na zimę 279

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę

Kuchnia domowa Ani
Buraczki w zalewie octowej 240

liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli. 4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody. Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem ( klik ) i z dodatkiem papryki ( klik ). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczkami i kiszonymi ogórkami 505

Pyszna sałatka na różowo - bardzo szybka i nieskomplikowana :) Przepis mam od koleżanki Uli. Składniki: 5 niedużych buraków (gotowanych lub z zalewy, np. takich - KLIK ) 4 ugotowane jajka kilka ogórków kiszonych 1-2 jabłka 1 czerwona cebula majonez ewentualnie sól i pieprz Sposób przygotowania: 1. Buraczki, ogórki kiszone, jabłka i jajka kroimy w kostkę. 2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 304

puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno. 3. Fasolę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 218

pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)  ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób wykonania: 1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą

Kuchnia domowa Ani
Barszcz wigilijny postny 304

przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych prawdziwków 2 szklanki wody kwas buraczany - ilość zależy od kwasu(...)wywaru). Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia lecz już więcej nie gotować. Jeżeli kolor barszczu nas nie zadowala, poprawić go sokiem z surowego, startego na miazgę buraka.  Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić,  dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również

Stare Gary
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 223

smaku i doprawic pieprzem.Odstawic na bok. ° Ugotowac wywar z burakow.Buraki pokroic w kostke,cienkie talarki lub zetrzec na tarce.Zalac 2 l wody i gotowac okolo 20 minut.Po ugotowaniu pozostawic buraki w wywarze jeszcze okolo 1 godziny.Odcedzic,posolic do smaku. °Ugotowac wywar z warzyw w 1 l wody,dodajac do wywaru przyprawy:listek laurowy,ziele angielskie,pieprz i przypieczona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik litewski 234

smaku. Wstawić do lodówki. Podawać chłodny, z jajami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone. Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki. Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor

Gospodyni Miejska
Pieczonki 473

garnek żeliwny o pojemności 7 litrów. 3 kg ziemniaków 200 g boczku 3 laski kiełbasy (podwawelska lub toruńska) 1 kg cebuli 1 duża marchewka 1 duży burak pęczek koperku przypraw do ziemniaków sól, pieprz do smaku 3 łyżki smalcu 1 - 2 liście kapusty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Smarujemy garnek smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Następnie wykładamy(...)boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki. 2. Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 4. Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę. 5. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa i kiełbasę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Dawniej składniki układaliśmy w garnku warstwami

W kuchni Katie
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 260

Najlepszy piernik jaki dotychczas jadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny(...)orkiszowej, u mnie typ750        lub 1 i 3/4 szkl.mąki pszennej - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu) - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 125g miękkiego masła - 3 jajka (osobno białka i żółtka) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g) - 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi

Smaczne Zdrowe
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 306

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy(...)dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy kolor. Sałatkę przed podaniem posypujemy ciepłymi grzankami. Całość możemy polać syropem klonowym, tuż przed podaniem, który świetnie łączy się pieczonym burakiem. Gotowe

Mango Papaja
Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 373

Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo(...)cieniutkie paseczki. Do miski włożyć umytą i osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę

Kulinarny karnet Christophera
Domowa ćwikła 213

Domowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy(...)śmietaną, dodajemy sok z cytryny i starte na drobnej tarce ostudzone buraki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ćwikła jest najlepsza następnego dnia. Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować

Kulinarne przygody Gatity