Śledź w buraczkowej pierzynce 262łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego(...)układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły". insertCookd("2a7c91a2380bb27e075abe383e6dfd8f
Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 232minut Składniki na 3-4 porcje Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure z pieczonych buraków Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę(...)dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy
Kulinarne przygody Gatity
Brownie z buraków 218które mają niski poziom żelaza. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 400g buraków, banan, 2 łyżki siemienia lnianego Kresto, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady. Przygotowanie(...)Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać
Z miłości do słodkości
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 764śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką
Kolizje Smaków
Domowy barszcz z botwinką 260domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez 10 minut w bulionie drobiowym. W tym czasie(...)pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Dodatkowe wskazówki: Zakwas na barszcz: to właśnie dzięki domowemu zakwasowi nasz barszcz ma odpowiedni posmak i barwę. Przygotowanie go jest naprawdę proste. Wystarczy włoszczyznę i buraki zalać wodą i odstawić na kilka dni. Naprawdę warto zaczekać na ten efekt. Szczegółowa instrukcja i moje wskazówki w przepisie na zakwas. Bulion drobiowy: Skrzydełko z indyka obgotowuję przez
prawdziwe jedzenie
syrop z buraka 236łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu a ze środka wydrążamy nożem część miąższu. W miejsce miąższu wsypujemy łyżeczkę cukru i nakrywamy wierzchnim plasterkiem. Odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej ( im cieplej tym szybciej naciągnie sok ale nie ogrzewamy go specjalnie). Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej buraki obrać, pokroić
prawdziwe jedzenie
Sałatka z buraczków i sera 479Polecam przygotować pyszną sałatkę z marynowanych na szybko buraczków. Sałatka przygotowuje się błyskawicznie. Przed obieraniem buraka, zalecam ubrać na ręce gumowe rękawiczki, aby sobie nie pobrudzić rąk sokiem z buraków. 1 obrany burak kroimy w cienkie plasterki gotujemy w marynacie z 2 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżek cukru i 4 łyżek wody, gotujemy tak długo aż buraczki stracą swoją(...)surowość a marynata się znacznie zredukuje. W między czasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Młode listki botwiny polewamy marynatą i układamy w miseczce. Na liściach układamy plasterki buraków, kawałki sera sałatkowego Islios, posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego. Sałatka z buraczków i sera jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. The post Sałatka z buraczków i sera appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ WIGILIJNY 570suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie 1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam do smaku. 2. Zakwas buraczany przecedzam przez sitko 3. Wywar warzywny zagotowuje, dodaje buraki z zakwasu oraz grzyby i gotuje około 15-20 minut(...)czasie wyjmuję buraki oraz grzyby, i do czystego wywaru wlewam zakwas (według własnego uznania, smaku, ja daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę. rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Buraczki na ciepło 230Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną(...)cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Na patelnię z cebulką wrzuciłam też starte buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dolałam sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Pamiętnik
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 224pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść laurowy, 4 duże kulki ziela angielskiego (nie trzeba) Dodatkowo: - po ok.1-2 jajka na porcję - świeży koperek do dekoracji Buraczki umyć obrać i zetrzeć(...)dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika
Smaczne Zdrowe
Barszcz z letnich buraków 222Czas wykonania: 40 minut Składniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie
Gorący kąsek
Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem 234jedna. Bo przepisów na chłodnik jest tyle ile jest kucharek. Każda z nas przygotowuje go inaczej, każda dodaje coś od siebie. Moja wersja jest mocno rzodkiewkowa z posmakiem buraka. Szklaneczka takiego zimnego chłodnika doskonale orzeźwia i właściwie nie potrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny(...)burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 200°C. Po upieczeniu obieramy go. Rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki. Pozostawiamy po 2 rzodkiewki na osobę. Resztę rzodkiewek wraz z szalotką, burakiem i jogurtem miksujemy na gładką
Przysmaki Karolki
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 265ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką
Brzuszki Łakomczuszki
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 276polędwiczka była pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście z buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko(...)Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt
Ala piecze i gotuje
Kotlety ziemniaczane + buraczki 327jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram się zawsze wybierać jak najmniejsze okazy, ponieważ duże mogą gotować się nawet
Ratunku obiad