Sałatka z buraków (w słoikach - na zimę) 257Sałatka z buraków pasteryzowana w słoikach równie dobrze smakuje podana na zimno, jak również po podgrzaniu. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne
Błyskawiczny chłodnik z burakami 385ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 maślanki pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Na tarce o dużych oczkach ścieramy rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Do miski wkładamy buraki ze słoika, starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek. Zalewamy wszystko maślanką, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby chłodnik się schłodził
e-PrzepisyKulinarne
Lekkie obiady - polecam na lato 287troszkę sobie) zebrałam kilka sprawdzonych letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką
Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 269Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól
Pyry na Gaz
Mini burgery buraczano-jaglane 203samodzielne kotlety. Nie spodziewałam się, że mogą być takie dobre! Źródło przepisu TUTAJ. PS. Zdjęcia znów robione na szybko, podczas Pikniku Składniki /ok. 17 burgerów/: 2 surowe buraki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu 1 posiekana cebula 1/2 Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery buraczano-jaglane pochodzi
Pasja Smaku
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 202większa cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 1/2 l. osolonej wody. Przestudzić. Cebulę
Codzienna kuchnia niecodzienna
Warzywny gar z ciecierzycą 207tyle opinii, ale właśnie rafinowany do smażenia jest idealny) 200 g pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej(...)również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła
gutfut
Szybki chłodnik z botwinki 217buraczków Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Następnie buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia
Kolizje Smaków
Hummus w słoiku. 260Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2łyżeczki sody oczyszczonej do wersji z burakiem: spory upieczony burak lub 3-4 małe buraczki z botwinki do smaku: sól pieprz sumak do podania: oliwa z oliwek natka pietruszki ulubione warzywa pieczywo Wykonanie: 1. Ciecierzycę mocze przez(...)zagotowaniu przykrywam pokrywką garnek z gotującymi sie strączkami. 3. Ugotowaną cieciorkę odcedzam, płuczę i przekładam do sporego naczynia wraz z czosnkiem,tahiną, sokiem z cytryny i przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać
Fiolka w kuchni
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 273food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz(...)Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.pl
Zupa jarzynowa z buraczkami 217kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem
Czary - gary w kuchni
Burger jaglano-buraczany w tofu 195Burger jaglano-buraczany w tofu Przepis na ok. 6 burgerów Potrzebujemy: 3 kostki tofu naturalnego (z tego wyjdzie nam 6 małych burgerów) 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 1 duży burak 1 duża marchew 1 cebula 1,5 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej) + 2 łyżki do obtoczenia tofu 2 łyżki ziaren prażonego siemienia lnianego (lub sezamu czy słonecznika(...)pół łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem. 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wody i gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza się gotuje, buraka i marchew obieramy ze skórki. Z buraka odkrajamy 6 plasterków, a resztę ścieramy na tartce do miski, w której będziemy robić masę na kotlety. Marchew kroimy na pół - jedną część
Bananowe Pole
Wegetariański barszcz na botwince 280zupę i popędziłam czym prędzej przygotować sobie ten lekki, wegetariański barszcz! Zobacz również inne przepisy na -----> barszcz Wegetariański barszcz na botwince - przepis: Składniki: 2 pęczki botwinki (z większymi burakami) pęczek świeżej marchewki (4-5 marchewek) 1/4 selera (jeśli seler jest duży) 3-4 większe młode ziemniaki 1 pietruszka 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek
Moje Qulinaria
Ukraińskie klimaty 227dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebo
Chipsy buraczane 266Już dawno porzuciłam nawyk kupowania sklepowych chipsów. Zastąpiłam je zdrowymi, domowymi chipsami, które nie tylko są tanie, ale i szybkie w przyrządzeniu. Dzisiaj przepis na buraczane chipsy z buraka :) Można je przyrządzać na dwa sposoby. W piekarniku lub na patelni. Składniki: 1 burak 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy ( bazylia, papryczka chilli, słodka papryka....) Przygotowanie: Buraka obrałam,umyłam.Pokroiłam
Kukuleczki