buraki - 8865 przepisów (strona:284/591)

Sałatka z buraczków i sera 454

Polecam przygotować pyszną sałatkę z marynowanych na szybko buraczków. Sałatka przygotowuje się błyskawicznie. Przed obieraniem buraka, zalecam ubrać na ręce gumowe rękawiczki, aby sobie nie pobrudzić rąk sokiem z buraków. 1 obrany burak kroimy w cienkie plasterki gotujemy w marynacie z 2 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżek cukru i 4 łyżek wody, gotujemy tak długo aż buraczki stracą swoją(...)surowość a marynata się znacznie zredukuje. W między czasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Młode listki botwiny polewamy marynatą i układamy w miseczce. Na liściach układamy plasterki buraków, kawałki sera sałatkowego Islios, posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego. Sałatka z buraczków i sera jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. The post Sałatka z buraczków i sera appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ WIGILIJNY 522

suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie  1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam do smaku. 2. Zakwas buraczany przecedzam przez sitko 3. Wywar warzywny zagotowuje, dodaje buraki z zakwasu oraz grzyby i gotuje około 15-20 minut(...)czasie wyjmuję buraki oraz grzyby, i do czystego wywaru wlewam zakwas (według własnego uznania, smaku, ja daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Buraczki na ciepło 206

Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną(...)cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Na patelnię z cebulką wrzuciłam też starte buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dolałam sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Pamiętnik
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 194

pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść laurowy, 4 duże kulki ziela angielskiego (nie trzeba) Dodatkowo: - po ok.1-2 jajka na porcję - świeży koperek do dekoracji Buraczki umyć obrać i zetrzeć(...)dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika

Smaczne Zdrowe
Barszcz z letnich buraków 198

Czas wykonania: 40 minut Składniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie

Gorący kąsek
Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem 212

jedna. Bo przepisów na chłodnik jest tyle ile jest kucharek. Każda z nas przygotowuje go inaczej, każda dodaje coś od siebie. Moja wersja jest mocno rzodkiewkowa z posmakiem buraka. Szklaneczka takiego zimnego chłodnika doskonale orzeźwia i właściwie nie potrzeba mi już nic więcej. Polecam, spróbujcie sami. Chłodnik rzodkiewkowo-buraczany składniki: dla 2 osób 1 zimny jogurt naturalny(...)burak pieczony 1 pęczek rzodkiewek 1 szalotka szczypior z 1 dymki sól, pieprz sok z cytryny do smaku wykonanie Buraka myjemy. osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 200°C. Po upieczeniu obieramy go. Rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki. Pozostawiamy po 2 rzodkiewki na osobę. Resztę rzodkiewek wraz z szalotką, burakiem i jogurtem miksujemy na gładką

Przysmaki Karolki
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 240

ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką

Brzuszki Łakomczuszki
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 243

polędwiczka była pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście z buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko(...)Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt

Ala piecze i gotuje
Kotlety ziemniaczane + buraczki 296

jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram się zawsze wybierać jak najmniejsze okazy, ponieważ duże mogą gotować się nawet

Ratunku obiad
Jajka marynowane w buraczkach. 309

Kolejna wielkanocna propozycja. Przepis znalazłam xxx czasu temu w dodatku do gazety. Troszkę poszperałam w necie i dołożyłam kilka składników. Jajka marynowane w buraczkach. Składniki: 6 jajek; 2 duże buraki(...)szkl. wody; 1 szkl. octu; 1 liść laurowy; 5 goździków; 3 ziela angielskie; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka cukru.  Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy

Miksturownik
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 240

makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty) Dodatkowo: gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać ze słoika grube wiórki buraków (wówczas dodajemy je na końcu). Botwinki dokładnie umyć, podzielić na buraczki, łodyżki i liście. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem (lub dorzucamy buraczki do gotującego(...)się- już miękkiego mięsa, gdy nie mamy wywaru), dodajemy włoszczyznę - słupki lub starte warzywa na grubej tarce i gotujemy ok.5 minut. Do podgotowanych buraków dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym

Smaczne Zdrowe
Buraczki z papryką na zimę według mojej mamy 194

zimie będzie jak znalazł. Takie dodatki do obiadu to ja lubię.     Składniki : * 5kg buraków * 10 czerwonych papryk * kilogram cebuli * szklanka oleju * pół szklanki octu * sól Przygotowanie : Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem. Chociaż się nie ugotują do miękkości to w tej gorącej wodzie dojdą(...)godziny. Gdy wystygną to odcedzamy,obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz cebulę dusimy na szklance oleju. Wszystko mieszamy z burakami, dodajemy ocet oraz przyprawiamy. Wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut

Magiczne Życie Marty
Surówka do obiadu - buraczki czerwone 260

jeśli nie mam to gotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy. Składniki : * słoiczek buraków startych na tarce o grubych oczkach lub 5 ugotowanych buraków * pół cebuli  * sól , pieprz , cukier * 4 łyżki oleju rzepakowego * łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Buraczki przełożyć

Magiczne Życie Marty
Burza. 196

oprócz gromów, bulgotanie Pana Żołądka."Halo! Ty tam, na zewnątrz! Jeść mi się już chce!". Ten to zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK. (przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie buraki pęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego(...)majeranku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, Włoszczyznę (na bulion) umyłam, obrałam. Wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu wrzuciłam je do garnka. Następnie dodałam obrane całe buraki. Ugotowałam, w ciągu ok. 2h na małym ogniu, pod przykryciem. Odcedziłam. Buraki starłam na tarce, czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, dodałam to do wywaru, dosypałam majeranku, zagotowałam. Następnie

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 193

pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy (np. Dijon) sól, pieprz do smaku Buraki gotuję tak, by nie były zbyt miękkie. Ścieram je na grubych oczkach, mieszam z octem, cukrem, doprawiam do smaku solą i pierzem. Zostawiam na dobę, aby smaki się przeszły(...)obrotach, dodając po kropelce na początku, bardzo powoli. Zaczyna gęstnieć. Kiedy cały olej zostaje zmiksowany, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek. Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację.  **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania