Cześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki : Tak się lepiły(...)płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Drobno siekamy. W tym samym czasie
vegetaniemożna również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję(...)plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę
Tradycyjna kuchnia KasiBuraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej(...)kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz mikroelementów. Mają one właściwości alkalizujące i zapobiegają powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Burak dzięki substancją rozszerzającym naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To zaś pomaga regulować ciśnienie krwi. Warzywa te to również bogate źródło kwasu foliowego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki 1 duży burak 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 opakowanie białych szparagów makaron z pełnego ziarna Buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Szparagi gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie. Danie nie wymaga użycia soli i pieprzu. Samo zdrowie
ClauditteMissCookingUwielbiam zdrowe soki. Seler, pietruszka, burak.. te warzywa świetnie nadają się do sokowirówki! Sok jest pełen witamin, minerałów i wielu innych cennych składników. Bomba! Niekaloryczna, a zdrowotna! Świetny na detoks, do śniadania lub lunchu.\ Składniki: 1 burak 1 marchewka 1 jabłko 1 korzeń pietruszki Przygotowanie: Banalne: obrać, umyć, pokroić włożyć do sokowirówki
CzarnawisienkaZapraszam na konkurs, rozdaję zaproszenia do teatru [ klik ] Jak pisałam wcześniej ze śledziami jeszcze nie skończyłam a więc dziś śledź w burakach. Jest to sałatka warstwowa, pewnie dobrze znana wszystkim a to moja wersja. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczerwony burak 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka czerwonego octu winnego oliwa 1łyżeczka soli morskiej pieprz do smaku 1 łżeczka startej skórki cytrynowej(...)Ugotowany burak pokroić na plastry . Następnie oliwę z oliwek wymieszać z octem winnym i zalać pokrojone plastry.Na rozgrzanej patelmi obsmażyć plastry buraka , wyłożyć na talerz. Posypać solą sól morską z otarta skórką cytrynową.Na plastry wyłożyc rybę. salmone su un cuscino rosso
w mojej kuchniSkładniki 2 buraki czerwone 3 pomarańcze 3 marchewki 2 jabłka Wykonanie
w mojej kuchnikładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy. Inne słodzone stewią Składniki na 1 porcję: 1 ugotowany i starty burak 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka kakao naturalnego 60 g mąki (ok. 5 łyżek) 2 łyżeczki stewii 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia + woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Przygotowanie: Siemienie lniane zalać wodą i odstawić. Buraka wumieszać z sodą, stewią i proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane. Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub wysmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, np. rzepakowego. Podawać z ulubionymi dodatkami
Czarnawisienkaubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę
Kuchnia domowa Aniliść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli. 4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody. Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem ( klik ) i z dodatkiem papryki ( klik ). Smacznego
Kuchnia domowa AniPyszna sałatka na różowo - bardzo szybka i nieskomplikowana :) Przepis mam od koleżanki Uli. Składniki: 5 niedużych buraków (gotowanych lub z zalewy, np. takich - KLIK ) 4 ugotowane jajka kilka ogórków kiszonych 1-2 jabłka 1 czerwona cebula majonez ewentualnie sól i pieprz Sposób przygotowania: 1. Buraczki, ogórki kiszone, jabłka i jajka kroimy w kostkę. 2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez
Kuchnia domowa Anipuszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno. 3. Fasolę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem
Kuchnia domowa Anipora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób wykonania: 1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą
Kuchnia domowa Ani