bułki - 33426 przepisów (strona:769/2229)

Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami 308

Farsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów       *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy(...)starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach

Blog z Apetytem
Pierogi makówki 155

Nadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów(...)pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski i połącz z mielonymi migdałami. Rodzynki posiekaj i wrzuć do maku. Do masy dodaj skórkę pomarańczową, miód, cynamon oraz rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku, gdy zacznie się rozlatywać, dodaj ją do reszty składników. Nadzienie dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki (stanie się wtedy bardziej zwarte). Ciasto

Food Square
Świąteczny keks z bakaliami 177

dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem(...)dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem

Pogotujmy.pl
Roladki drobiowe z kozim serem i ananasem 130

mięsa przyrządzonego na słodko. Składniki 4 filety z piersi kurczaka ( po 200 g) 100 g twarogu koziego 3 łyżki miodu lipowego 50  g świeżego ananasa mąka 2 jajka bułka tarta 3 łyżki sezamu olej kokosowy sól, pieprz Przygotowanie Filety oczyszczamy, rozbijamy. Ananas kroimy w kostkę, mieszamy z miodem i serem, obficie oprószając pieprzem. Na każdy filet kładziemy farsz, zawijamy(...)Mięso oprószamy solą, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na oleju kokosowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Kotlety z mortadeli 109

było. Kotlet z mortadeli były dla nas traumą, jednak teraz chcieliśmy powrócić do dawnych smaków, do smaków z dzieciństwa. Składniki 4 plastry mortadeli (po 1 cm) mąka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Plastry mortadeli obtaczamy w mące. Przekładamy do rozkłóconych jajek w mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Chrupiąca choinka z grzybami 195

łyżka masła  2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem   1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego  2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek 2 łyżki bułki tartej  do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości i każdy może sobie oderwać albo odkroić kawałek pysznego ciasta Jak zrobić choinkę z grzybami(...)dobrze odparowała. Dosypałam Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i posiekaną zieleninę. Wymieszałam. Odstawiłam do ostudzenia. Kiedy masa ostygła wydała mi się nieco zbyt wilgotna więc dosypałam jeszcze 2 łyżki bułki tartej, która wchłonęła nadmiar wilgoci.. składniki potrzebne do przygotowania farszu pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam

Smaczna Pyza
Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 259

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 2 cm pora sól i pieprz do smaku 1 jajko klasy M 4 łyżki bułki tartej Na sos: 800 ml bulionu (drobiowy lub warzywny) 7 czubatych łyżeczek łagodnego ajvaru (pasta warzywna z papryki i bakłażana, do nabycia w każdym supermarkecie) sól i pieprz do smaku(...)około 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony drobno por, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą (doprawiamy jak tradycyjne mielone). Całość zagniatamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Każdy grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Odkładamy na talerz

Słodkie okruszki
Wigilijne uszka 207

domowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie(...)ognia i odstawiamy do przestudzenia. Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki

Słodkie okruszki
RYBA PANIEROWANA 207

Przygotowana według tego przepisu jest mięciutka w środku z chrupiącą złota panierką Składniki 2-3 filety 3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Opłukane i osuszone filety pokroić na kawałki. Następnie każdy kawałek ryby oprószyć solą oraz pieprzem. Przyprawioną rybę(...)obtoczyć w mące bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. każdy kawałek fileta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z ziemniakami z olejem lnianym Smacznego

RAROSSA
Karp smażony na klarowanym maśle 111

Karp klasyczny zawsze się obroni  Składniki 5 dzwonków z karpia 1,5 kg 4 duże cebule sól pieprz 2 jajka mąka bułka tarta masło klarowane Przygotowanie Cebule pokroiłem w krążki, obłożyłem nimi karpia i wstawiłem do lodówki na noc. Masło rozgrzałem na patelni, karpia oprószyłem solą i pieprzem, obtoczyłem w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyłem

R'n'G Kitchen
rajskie ciasto 1439

składniki na 1 biszkopt orzechowy: (potrzebujemy 2 biszkopty) 1 łyżka mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Pasztet z dziczyzny 162

muszkatołowa, 3 jaka, sól, tłuszcz do smażenia wątróbki i posmarowania pasztetu (u mnie gęsi). Kajzerkę namoczyć w wywarze z podgradla. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą

królestwo garów
Fasola z klopsikami 151

czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane.  Klopsiki: Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.  Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę

Kuchcik gotuje
Ziemniaczane kulki z pieczarkami 168

Składniki na 4 osoby : 2 szklanki gotowanych , wyciśniętych praską ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki kartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku bułka tarta do obtoczenia farsz : 9-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1 łyżka klarowanego masła(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na gładkie , nieco kleiste ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta , lekko rozpłaszczamy i kładziemy na niej łyżeczkę farszu z pieczarek . Formujemy kulki , obtaczając każda w bułce tartej . Ciasto nie będzie się tak dotkliwie lepić, jeśli ręce przetrzecie oliwą przed formowaniem . Uformowane kule schładzamy w lodówce przez godzinkę , żeby się utwardziły . Smażymy na rozgrzanym , głębokim oleju

Ogrodnik w podróży
Babka majonezowa 172

pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki  majonezu kieleckiego tradycyjnego WSP „SPOŁEM” 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania Forma na babkę Przygotowanie: Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu unikniemy zakalca. Szklanka w moich przepisach zawsze ma 250 ml.   Białka(...)dodajemy żółtka oraz skórkę z pomarańczy, majonez i miksujemy.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Babkę wlewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (góra-dół; bez termoobiegu).  Gotową babkę polewamy lukrem i dekorujemy

Życie zaczyna się w kuchni