bułki - 33426 przepisów (strona:769/2229)

Zupa krem z brukselki mrożonej 167

łyżeczka masła  -1 łyżka  przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku -pieprz cytrynowy  -opakowanie drobnych grzanek lub czerstwa bułka  Na dno garnka w który będzie gotować się zupa wlać olej, rozgrzać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać masło, chwile jeszcze podsmażyć, dodać brukselkę i zalać dwiema(...)koperkiem.  Przelać ponownie do garnka i uzupełnić bulionem tak, aby zupa nie była zbyt rzadka. Zupę ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie posiadamy gotowych grzanek to czerstwą bułkę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gotową zupę rozlewamy do miseczek, na wierzch wylewamy łyżkę jogurtu i posypujemy grzankami

Kulinarne przemyslenia
Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 149

Jeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu. Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą Oczywiście te najbardziej znane i popularne drożdżówki z serem czy z jabłkiem są oczywiście na słodko. Coraz częściej jednak w sklepach znaleźć można drożdżówki z serem czy cebulą. Osobiście przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej(...)pieczenia tak, aby spód i wierzch plastrów zawierały nadzienie. Każdy plaster delikatnie spłaszczyć dłonią. W miseczce roztrzepać jajko a następnie posmarować nim boki każdego z plastrów ciasta. Gotowe bułki odstawić do wyrośnięcia na 15 do 20-u minut. Kiedy wyrośnięte, wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 do 30-u minut. Drożdżówki z boczkiem, serem

mecooks
Arancini z szafranem i rozmarynem 166

łyżeczka soli ok. 1500 ml wody 100 g parmezanu lub grana padano 2 łyżki masła chlust oliwy z oliwek 3 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Zagotuj wodę, wsyp sól oraz wrzuć nitki szafranu. Odstaw na mały gaz, aby woda była cały czas gorąca. Na patelni rozgrzej masło(...)następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Ze schłodzonego risotto formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju

Food Square
Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu 150

mięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Ponadto: bułka tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety. Z masy(...)kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
KRĄŻKI CEBULOWE 211

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średniej wielkości cebule, 100 g mąki, łyżeczka soli, jajko, 150 g mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około 0,5 cm.), każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko(...)mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty

JejKuchnia
Kotlety ziemniaczane w waflu 145

mrożony posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, panierka: jajka 3 szt, słodka papryka 1/4 łyżeczki, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty(...)zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem  razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań

kulinarne odsłony pati
Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą. 185

szklanka posiekanych orzechów włoskich Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto(...)nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  3. Do pieczenia

Izabelawkuchni
Knedle z serem i posypką cynamonową 116

około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki(...)podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły

Szalona Kuchnia Eweliny
KOTLETY Z JAJEK I CIECIERZYCY + FILMIK 107

smażenia. Polecam.  SKŁADNIKI :  10 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 pęczek szczypiorku 1 jajko surowe  1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)miski i rozgniatamy widelcem, jajka drobno kroimy lub rozgniatamy. Szczypiorek siekamy.   Do masy dodajemy przyprawy, szczypiorek, jajko i majonez, dokładnie mieszamy. Ręką formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe. Kotlety są smaczne i syte

Kulinarne Fantazje Marioli
Strudel z jabłkami 253

ciepło i na zimno. 2 szklanki mąki 2 łyżki masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej szczypta soli 1 jajko pół szklanki wody łyżeczka octu 5-6 jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cynamonu Mąkę, masło klarowane i sól rozcieramy rękami, aż zrobią się grudki. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Połowę(...)cienko rozciągnięte „łatki” z odciętego z brzegów ciasta. Teraz rozciągnięte ciasto zapełniamy owocami. Jedynie krawędzie powinny zostać puste – około 3 cm z każdej strony. Ciasto posypujemy bułką, następnie wykładamy na nią jabłka z cytryną, posypujemy je równomiernie 4 łyżkami cukru i 2 łyżkami cynamonu. Gdy owoce mamy wyłożone czas na najfajniejszą część, czyli zawijanie. Krawędzie po bokach

Dieta bez mleka
Schabowe poduszki po flamandzku 149

biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską(...)Każdy plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby mozzarella dała radę się

Ogrodnik w podróży
SOCZYSTE KOTLETY Z KURCZAKA + FILMIK 180

swoją soczystość, panierowane smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI :  1 kg piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego sól, czosnek granulowany  słodka papryka do smaku  3 jajka mąka i bułka tarta do panierowania(...)wzdłuż i lekko ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy przyprawami i smarujemy z każdej strony jogurtem. Odkładamy na kilka minut aby mięso przeszło przyprawami. Następnie każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Kotlety tak przygotowane są wyjątkowo smaczne i soczyste. Polecam, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą 160

zbrązowieją. Po wyjęciu bułeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_8015" align="aligncenter" width="1024"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki: Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami

e-PrzepisyKulinarne
Jak upiec ciasto? 175

odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. W drugim łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, żeby zaczęły pracować (ulegać fermentacji) i dopiero w takiej postaci przelewamy je do reszty składników. Przy bułkach drożdżowych lub brioszkach korzystałam z drugiej metody. Bułki lub ciasto drożdżowe można łączyć z wieloma składnikami: serkiem, owocami, dżemem czy kruszonką. Z ciasta drożdżowego, oczywiście przy minimalnej ilości cukru, powstają

Relaxtime
Pieczeń z jajek z papryką 207

konserwowa 4 połówki 🌿 natka pietruszki siekana 4 łyżki 🌿 sól 1 łyżeczka 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki 🌿 curry 1/2 łyżeczki 🌿 musztarda 3 łyżeczki 🌿 cebula mała 1 szt. 🌿 olej do smażenia 4 łyżki 🌿 bułka tarta 4 łyżki 🌿 masło do posmarowania kokilek Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, curry, musztardę, jajko, kaszę mannę i wymieszać. Paprykę odsączyć(...)masy jajecznej. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodać do masy i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i obtoczyć dno bułką tartą. Nałożyć po równo do każdej kokilki masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut

Kuchnia Paulettes