bułki - 33926 przepisów (strona:765/2262)

Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką 240

ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 0,5 szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej 300g truskawek 3 łyżki bułki tartej kruszonka: 50g masła 20g mąki 60g mąki migdałowej 50g cukru białko do posmarowania Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić(...)wyjąć z miski, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm. Na środek posypać odrobinę bułki tartej i wyłożyć przekrojone truskawki. Bułeczki układać w sporych odstępach na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Brzegi bułeczek posmarować białkiem

Obiad gotowy
fasola Jaś z mielonym kotletem i ryżem... 186

fasola Jaś 50 dag, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, kostka rosołowa 2 sztuki, cząber 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba ryż 4 saszetki, natka pietruszki 1/2 pęczka Fasolę Jaś moczyć całą noc w wodzie(...)wodę potem wylać, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości fasoli, pod koniec dodać kostkę rosołową, sok pomidorowy, paprykę ostrą, cząber. Mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, cebulą pokrojoną, kucharkiem, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety. Ryż w saszetkach ugotować w osolonej wodzie, podawać z fasolą, kotletami - pyszne, sycące danie na obiad z fasolą w pomidorach, kotletem

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony filet z kurczaka w panierce z bułki tartej 163

wersji, fileta smażonego w tłuszczu. Zachowujemy smak panierki (która po pieczeniu jest chrupiąca) wybierając jednocześnie zdrowszą wersję:). Smak nieco inny, ale wart polecenia. 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki bułki tartej  1 jajko L 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  1. Filety rozbijamy jak na kotlety.  2. W misce roztrzepujemy jajko(...)jogurtem i przyprawami. W powstałej masie umieszczamy filety, zostawiamy je tam na około 15 minut. 3. Filety obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Koperkowe klopsiki z wieprzowiny 203

Polecam na super obiad smaczne i delikatne kotleciki z łopatki wieprzowej -- Skład: 500 g mięsa, gruby pęczek koperku, dwa jajka(jedno do panierki), sól, pieprz,papryka, bułka. -- -- -- -- -- -- Do mięsa dodajemy pozostałe składniki, potem wyrabiamy na jednolitą półsuchą masę, na 30 minut wstawiamy do lodówki, a następnie formujemy małe kotlety, które panierujemy w jajku i bułce, smażymy na średnim ogniu

chleba naszego
Kluseczki z twarogu i kaszy manny 197

kluseczki znalazłam w jakiejś gazecie. Robi się je błyskawicznie, są w zasadzie trójskładnikowe i nie ma w nich mąki. Kluseczki są pyszne ze śmietaną, jogurtem, masłem czy zrumienioną bułką tartą. Polecam spróbować odsmażonych klusek kolejnego dnia. Są przepyszne. W treści podaję szacunkową ilość kaszy manny, poniewać jej ilość w dużej mierze zależy od wielgotności sera jaki dodacie do klusek. Kluseczki(...)więcej kaszy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, które formujemy w wałeczki. Wałeczki tniemy na kluseczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia Podajemy z bułką tartą, śmietaną lub owocami. Artykuł Kluseczki z twarogu i kaszy manny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rabarbarowo-jabłkowe półkruche ciasto z ricottą 166

łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru 2 słodkie i twarde jabłka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia   Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża(...)ściemniało, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jabłko do rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem i mieszamy. Odstawiamy.   Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.   Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrawamy 1/3 – zostawiamy na wierzch ciasta. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki blachy. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy rabarbar

Smaczna Strona
Bigos z młodej kapusty z klopsikami 188

prosty letni obiad. Małe klopsiki wieprzowe duszone w młodej kapuście z pieczarkami i aromatycznym sosem pomidorowym. Palce lizać!     Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tatej 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 łyżka masła 1 mała młoda kapusta lub pół większej(...)liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania       *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Kapustę kroimy w kostkę *** *** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Blog z Apetytem
Schabowy z pieczonymi ziemniakami i mizerią 246

nasze podniebienia i jest jedną z najprostszych do przygotowania. Składniki na 2 porcje: 2 duże kotlety schabowe mleko - do namoczenia kotletów 2 plastry żółtego sera przyprawa do grilla mąka bułka tarta 1 duże jajko kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku tymianek 6 dużych ogórków gruntowych 1 mała cebula 1 łyżka octu 2 łyżki śmietany (gęsta, 18%) cukier - ok. 1 płaskiej(...)Kotlety odsącz na ręczniku papierowym a następnie dopraw przyprawą do grilla, solą i pieprzem - z obu stron. Schabowe obtaczaj w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj łyżkę masła (może być sam smalec) - smaż kotlety. Po przewróceniu kotleta na drugą stronę połóż plastry sera. Gotowy obiad i mizerię posyp posiekanym koperkiem

Alutka-Gotuje
Jogurtowo-musztardowe kotlety schabowe. Ekstra kruche i soczyste. 445

pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 3-4 plastry schabu 2 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól i pieprz ok 1 szklanka bułki tartej olej, smalec lub masło do smażenia     *** Mięso rozbijamy na niezbyt cienkie plastry *** *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy przetarty czosnek, jogurt oraz musztardę i po około pół łyżeczki(...)całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia *** *** Podajemy z ziemniaczkami z wody, ulubionymi warzywami lub surówką i na przykład mizerią *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
Drożdżówki z serem i owocami 125

ciasto na 6 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek przygotowaną masę serową, połóż kilka jeżyn i posyp kruszonką. Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 min. w temperaturze 180 stopni

Przepisy na widelcu
Środa: Sałatka ze smażonym serem w malinowo-buraczkowym winegrecie 159

sera koziego (roladka) – 8 plastrów 100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej Garść rukoli lub innej sałaty Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Zalej je niewielką ilością zimnej wody(...)będzie al dente. Krok 4 Przygotuj smażony ser. Weź orzechy włoskie, odłóż kilka na bok, resztę zmiksuj w malakserze, lub drobno posiekaj nożem. Wsyp do miseczki, dodaj do niej bułkę tarką. Do osobnej miseczki wbij jajko i dobrze wymieszaj. Wysyp na talerz 4 łyżki maki. Pokrój ser na plasterki, obtaczaj w mące, następnie dokładnie zamocz w jajku, a potem przełóż

Niedzielny kucharz
Pieczony dorsz podany na risotto z cukinią 171

Pieczony dorsz podany na risotto z cukinią Proporcje na 3 osoby: Składniki: 3 polędwiczki z dorsza 1 łyżka parmezanu 1 łyżka bułki tartej  sól morska i pieprz biały do smaku  Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego(...)powstania kremowej i aksamitnej konsystencji. Dorsz z pieca: W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyte, osuszone oraz posmarowane z każdej strony oliwą polędwiczki. Oprószyć je solą i pieprzem. Parmezan i bułkę tartą wymieszać ze sobą, podsypać nimi z wierzchu każdy kawałek ryby. Piec w 190 stopniach około 10 minut. Podawać kremowe risotto razem z upieczonym dorszem zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) 225

słupki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy 2 naczynia. Do pierwszego wbijamy jajko, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiego naczynia wsypujemy starty parmezan oraz bułkę tartą. Cukinie panierujemy najpierw w jajku a później w bułce tartej i parmezanie. Frytki wykładamy na formę pokrytą   papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy

La grande e la piccola cuoca
Szparagi z piekarnika 189

Pieczone szparagi zobaczyłam u Magdy i Emmy  na  Blogu  . Wyglądały bardzo apetycznie. Z super dipem. wiązka zielonych szparagów* bułka tarta ( u mnie Bezgluten) parmezan tarty ok. łyżka jajko zioła prowansalskie do smaku Przepis jest łatwy. Po prostu obtaczamy szparagi w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszance bułki tartej, ziół prowansalskich i parmezanu . Pieczemy w 190 stopniach

AZgotuj!