bułki - 33426 przepisów (strona:765/2229)

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem. 204

waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 jajek 1 szklanka ajerkoniaku 10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąką pszenna do posypania stolnicy kolorowa posypka według uznania kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy(...)czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy

Izabelawkuchni
Zrazy z mięsa mielonego z kolorowym środkiem 141

mielonego z szynki wieprzowej 2 ogórki konserwowe ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 cebule 5 plastrów boczku wędzonego ½ pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z posiekaną jedną cebulą, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ogórki konserwowe, plastry boczku oraz

VioletoweKucharzenie
Sałatka Cezar. W pełni zasługuje na swoją sławę [PRZEPIS] 168

sałatkę Cezar Składniki: na dressing – ząbek czosnku, około 4 filecików anchovies , trzy łyżki dobrego majonezu, sok z ćwiartki cytryny, parmezan; a także sałata rzymska, pierś z kurczaka, bułka pszenna, sól, pieprz, oliwa. Zrób tak: czosnek i anchovies rozetrzyj na papkę, połącz z majonezem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Można też wszystkie składniki zblendować. Kurczaka oprósz solą, pokrój(...)niewielką kostkę i usmaż na złoto. Bułkę pokrój w kostkę, skrop oliwą i zrumień na patelni. Liście sałaty (małe w całości, większe można porwać) wymieszaj z dressingiem, następnie wyłóż kurczaka i grzanki, posyp startym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rada: nie zawsze uda wam się dostać sałatę rzymską. Pewnie nic się nie stanie, jeśli na przykład użyjecie sałaty lodowej

Kulinarna Polska
Klopsy + film 144

ogórkiem kiszonym.     składniki na 13-15 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta chili 3-4 łyżki bułki tartej 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka mąki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Na dużą patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulę, delikatnie ją szklimy(...)czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem

Smakowite Dania
DUFINKI Z SEREM + FILMIK 118

PANIERKA : jajko mąka i bułka tarta do panierowania(...)przeciskamy przez prasę, studzimy. Przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie składniki i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie ręką formujemy kulki wielkości orzecha. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ciepłe jako dodatek do obiad.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety na ostro w sosie pomidorowy 157

mięsa mielonego cebula łyżka mielonej kolendry 3 ząbki czosnku łyżeczka kminku mielonego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka imbiru łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki papryki chili jajko 4 łyżki bułki tartej sól pieprz oliwa Składniki na sos: cebula 2 łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki cynamonu pomidory krojone w puszce Wykonanie: Mięso włożyć do miski, pokrojoną cebulę, kolendrę, posiekany czosnek(...)kminek, pietruszkę, imbir, paprykę, chili, jajko i tartą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Artykuł Pulpety na ostro w sosie pomidorowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 116

kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć(...)cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ciastka - domowe słodkości
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami/Pieczeń rzymska 210

Forma o wymiarach około 10 cm x 20) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta gałki  muszkatołowej (solidna) sol, pieprz Dodatkowo: 250g pieczarek Ponadto(...)Pozostałe składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić, a na końcu połączyć z cebulą oraz pieczarkami. Całość doprawić do smaku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną.   Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.  (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika

Di gotuje
Bułeczki mleczne 124

upiec . 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek 60 g miodu 60 g masła, roztopionego 200 g ciepłego mleka Świeże drożdże należy je najpierw rozpuścić w miseczce razem z 1 łyżeczką cukru, a drożdży instant – można(...)Następnie zagiąć 2 przeciwległe boki placuszka do środka i połączyć ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Tulipan – babka na białkach 174

szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel truskawkowy 1/2 szklanki maku Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki Polewa czekoladowa       *** Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści *** *** Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy(...)mieszamy *** *** Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy *** *** Do trzeciej części ciasta dodajemy kisiel *** *** Do ostatniej części dodajemy suchy mak *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą *** *** Do foremki wlewamy po kolei kolorowe ciast – kolejność bez znaczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-45 minut

Blog z Apetytem
Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i pieczarkami 196

cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu trochę sera cheddar i gouda do posypania po wierzchu zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki masło do wysmarowania formy + bułka tarta Ryż gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Pieczarki również kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy(...)można dodać minimalną ilość oleju) wrzucamy kiełbasę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy ją do ryżu z warzywami i mieszamy z ketchupem. Wszystko to przekładamy do wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut i zapiekamy pod przykryciem. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy dalej

Smaki Na Talerzu
Paszteciki z grzybami i serem 170

jajka do ciasta + 1 do posmarowania 1 łyżeczka soli papier do pieczenia Nadzienie 500 g grzybów 200 g żółtego sera 1 nieduża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i cukrem, dodać jajka rotrzepane z mlekiem, miękkie masło i na koniec sòl. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie(...)Mogą to być świeże pieczarki lub inne grzybki.Podusić razem kilka minut a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonych grzybów dodać starty żółty ser, łyżkę bułki tartej oraz łyżeczkę masła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać krótko, następnie rozwałkować na duży prostokąt o grubości około pół cm. Prostokąt pokroić wzdłuż

zielonacukinka
Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami – kuchnia podkarpacka 177

jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 szklanki kaszy jęczmiennej 10 grzybów suszonych 1 cebula 1 jajko 250 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew) 2 łyżki oleju 3 łyżki smalcu bułka tarta majeranek sól i pieprz Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy(...)oleju. Zmielone warzywa i grzyby oraz podsmażoną cebulę dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym z surówką z kiszonej kapusty. Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie

Trzeci talerz
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 135

grubości 3 cm. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź(...)metalowej kratce. Odetnij wierzch bułek. Ubij śmietankę na sztywno, napełnij rękaw cukierniczy zakończony tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij rozetki na spodzie bułeczki. Przykryj wierzchem i posyp cukrem pudrem. Smacznego!     The post Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia