bułki - 33926 przepisów (strona:759/2262)

Tortille z sezamowym kurczakiem 184

wszelkie komentarze odpowiem w przyszłym tygodniu. Dziękuję za wyrozumiałość 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka sól, pieprz mąka krupczatka 1 jajko ziarna sezamu kilka łyżek bułki tartej olej Dodatkowo: sałata rzymska/sałata lodowa/roszponka zielony ogórek 2 pomidory 1/2 pęczka rzodkiewki ok 100 g żółtego sera 2 małe czerwone cebule 1-2 łyżki cukru pudru 4 goździki 3 łyżki czerwonego(...)kroimy na cienkie paseczki.  Doprawiamy je solą oraz pieprzem, mieszamy. Kurczaka otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym i lekko doprawionym solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odkładamy na ręcznik papierowy. Warzywa myjemy. Kroimy na mniejsze części. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Placki tortilli podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
Plan posiłków na tydzień – 5 obiadów dla dwojga za 90 zł 209

brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. Sprawdźcie koniecznie nasz idealny przepis. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn

Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana siekanym kurczakiem i cukinią 150

pietruszka.  4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta sproszkowanego czosnku Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać. Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Cukinię zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki. Przykrywamy górną odciętą częścią. W garnku rozgrzać olej, włożyć nafaszerowane papryki, krótko podsmażamy 2,3 minuty na średnim ogniu następnie wlać ok.250 ml.wody i dusimy ( cały czas na średnim ogniu

Andzia Pichci
Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym 140

mielonego indyka 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki płatków chili  2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej olej do smażenia Sos czosnkowy: 8 ząbków czosnku 1 łyżka masła klarowanego 3 łyżki mąki 250 ml mleka  250 ml bulionu drobiowego lub wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)mielony pieprz do smaku  Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie czosnkowym? Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, płatki chili, kaszę lub bułkę, sól i pieprz.  Mięso dokładnie wyrobić i uformować klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Podczas formowanie dłonie zanurzać w zimnej wodzie, wtedy mięso nie będzie kleić się do rąk. Klopsiki obsmażyć

Kuchcik gotuje
Syta zupa jarzynowa z klopsikami 154

dobry pomysł bo zupa jest jeszcze bardziej syta, ale zarazem bardzo dobra. Zapraszam :) Syta zupa jarzynowa z klopsikami Klopsiki: 300 g mięsa wieprzowego pół cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Zupa: 2,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół średniej cebuli 150 g białej kapusty kilka różyczek kalafiora garść fasolki(...)ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików.  Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Teraz czas na zupę: Gotujemy wodę, wrzucamy kostki rosołowe

Kuchnia moimi oczami
ROLADKI Z SEREM SZYNKA I PIECZARKAMI 189

inaczej.  Spróbujcie sami Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 15 pieczarek 20 dag sera żółtego w kawałku 20 dag szynki np drobiowej  kilka gałązek natki pietruszki bułka tarta do panierki dwa jajka sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: *Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, zrumieniamy(...)plastry, każdy plaster cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy grubą warstwę farszu, zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami.  * Każdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej.  * Na mocno rozgrzany głęboki olej wykładamy roladki, smażymy do zrumienienia z obu stron.  * Podajemy z frytkami i ulubioną surówką

Z Majeczką w kuchni
Wiejski kociołek z klopsikami 172

kociołek z klopsikami Sycące, kolorowe i przepyszne danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 1 młoda cukinia 1 marchew 1 czerwona papryka 2 łyżki(...)koperek, pietruszka, bazylia, oregano itp 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia       *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy

Blog z Apetytem
Kotlety ziemniaczane 233

ugotowanych ziemniaków 1 jajko L 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała cebula zielona pietruszka lub koperek sól  pieprz 1  płaska łyżeczka majeranku Bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, jeżeli nie macie akurat takiej praski pod ręką można zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)zrumienić na odrobinie masła, dodać do ziemniaków. Zieleninę siekamy drobno dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z przyprawami, mąką i jajkiem. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety,  obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Andzia Pichci
Krem kalafiorowy z serem padano i czosnkowymi grzankami 165

kalafior 4 ziemniaki 1 szklanka startego sera padano 200 g śmietankowego serka topionego kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) ostra papryka w proszku sól Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej lub bagietki 100 g masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (2,5 litra(...)dente. Do zupy wrzucamy z powrotem pietruszki oraz selera, dodajemy starty ser padano oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Kromki bułki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200°C przez ok. 10 minut aż będą rumiane. W tym czasie masło łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, koperkiem

Qchnia po prostu
Ogórkowanie i kanapka z grilllowanym ogórkiem 199

posiłek, który równocześnie moglibyście zjeść samodzielnie na talerzu, bo zakładam, że pasztetu z pomidorem samodzielnie nie jecie :) Oczywiście musiała być z kiszonym ogórkiem, ale świeży to nudy :) Składniki: - podłużne bułki - czerwona cebula - ciecierzyca - ogórki kiszone - cukier - papryka wędzona w proszku Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy. Cebulę podsmażamy i kiedy jest miękka dosypujemy trochę cukru, cały czas mieszając(...)też upiec w piekarniku, za to wtedy nie będzie takich stylowych kreseczek. Nie spodziewajcie się takich ładnych czarnych. Na zdjęciach kulinarnych robi się je za pomocą pasty do butów. Bułki przekrajamy wzdłuż (nie do końca), wkładamy do nich cebulę z ciecierzycą i ogórka. My tu się dobrze bawimy i się zajadamy, a tu ktoś się nie może doczekać

Kryzysowa Książka Kucharska
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 158

niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Z tym, że wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się

Niedzielny kucharz
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką 178

przesiać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać na gładką lśniącą masę. Przygotowanie blaszki – blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć połówkami śliwek. Układać śliwki w małych odstępach. Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i zagnieść rękoma tworząc grudki(...)masy jogurtowej. Wymieszać obroty 6, czas 1 minuta zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie zamieszać obroty 6, czas 10 sekund wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki i obsypanej bułką tartą. Obłożyć górę ciasta połówkami śliwek Wykonanie kruszonki tak samo jak wyżej. Ja nie robię kruszonki w thermomix. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z porzeczkami 146

mąki pszennej 100 g jogurtu naturalnego 250 g porzeczek czerwonych i czarnych (łącznie) 120 g cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta Sposób przygotowania: Na początku owoce myjemy, odsączamy z wody oraz usuwamy szypułki. Następnie miękkie masło, cukier waniliowy oraz cukier ucieramy na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy po 1 jajku(...)Następnie dodajemy również jogurt naturalny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników. Formę keksową smarujemy od środka masłem i obsypujemy dno oraz ścianki bułką tartą. Jak ktoś woli, można zastąpić ją mąką. Połowę ciasta przekładamy do formy. Następnie na cieście rozkładamy połowę owoców. Kolejno wykładamy pozostałe ciasto i na samą górę pozostałą część owoców

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczeń z cukinii i marchewki 147

pieczeń świetnie smakuje podana na ciepło, np. z sosem pieczarkowym.  Składniki na 6 porcji: 3 sztuki młodej cukinii (około 1 kg) 1 duża marchewka 1 cebula 3/4 szklanki bułki tartej (100 g) 1/3 szklanki kaszy manny (65 g) 3 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy papryka słodka i ostra 1 łyżeczka czosnku kolorowego* 3-4 łyżki oliwy z oliwek(...)międzyczasie marchewkę obrać i także zetrzeć na tarce (ale na średnich oczkach). Gdy warzywa puszczą sok to należy je bardzo mocno odcisnąć. Następnie dodać do nich marchewkę, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną, wbić jajko i posiekaną natkę pietruszki (2 gałązki można zostawić w całości do dekoracji). Masę wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gałązki natki

Ugotować
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 157

roztopionego sera. Składniki (4 porcje) -2 półbagietki  -4 plasterki szynki -250 g pieczarek -200 g tartego żółtego sera -4 łyżki keczupu -1 łyżka oleju do smażenia -sól Przygotowanie -Bułki rozkroić wzdłóż i posmarować keczupem. Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, delikatnie oprószyć solą i podsmażyć na patelni. Szynkę pokroić w małe kawałki. Na bułkach układać szynkę i pieczarki, posypać

Zielona Kuchnia