bułki - 33426 przepisów (strona:760/2229)

szybkowar-gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym... 149

Składniki: kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk(...)wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę. Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze zmiękczenie liści) i po zagotowaniu wody teraz

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosenna baba drożdżowa 172

razem wyrabiamy, aby uzyskać elastyczne i lśniące ciasto. Dzielimy ciasto na 9 części i formujemy każdą w bułeczki, pomagając sobie odrobiną mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta zielonego, uciskając je delikatnie. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 35-40 minut. Smarujemy powierzchnię ciasta odrobiną białka przed pieczeniem(...)wyrabiamy tak długo, aby uzyskać elastyczne i lśniące ciasto. Dzielimy ciasto na 9 części i formujemy każdą w bułeczki, pomagając sobie odrobina mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta pomarańczowego. Połączone bułeczki pieczemy w temperaturze około 180st. przez 40 minut, do suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy przezroczystym lukrem pomarańczowym

Leśny Zakątek
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM 185

szklanki tartego sera, twardego 1 jajko sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta chili  1 łyżeczka czarnuszki DODATKOWO: masło klarowane lub olej do smażenia, mielone orzechy lub bułka tarta do panierowania DO PODANIA: mizeria WYKONANIE Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sicie gorącą wodą. . Przekładamy do garnka i zalewamy 300 ml zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy(...)zwartą masę. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Odkładamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety. Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej lub/i mielonych orzechach. Smażymy na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju, po 3-4 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu. Podajemy z mizerią lub jako dodatek do dań

cool and minty
Polędwiczki drobiowe panierowane 211

pierś kurczaka - 1 szt mąka pszenna - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżki płatki kukurydziane zmielone - 2 łyżki jajko - 1 szt sól -szczypta pieprz cayenne - szczypta papryka słodka - 1/2 łyżeczki olej umyta i oczyszczoną pierś dzielimy pod skosem na paski. przyprawiamy mieszanką z soli, pieprzu i papryki. na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wsypujemy mąkę, bułkę tartą

Camilla w kuchni
Placki z czerwonej soczewicy i cukinii + film 185

składniki na około 15 sztuk 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnek 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Opłukaną soczewicę gotujemy w garnku według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Ugotowaną soczewicę przestudzamy. Jeżeli soczewica nie wchłonie całej ilości(...)cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy

Smakowite Dania
Babka Piaskowa z polewą 152

trzeba sobie czasami ułatwić- zwłaszcza przed Świętami, gdy liczy się każda minuta:)  Składniki: 1 opakowanie mieszanki Babka Piaskowa Polskie Młyny 3 jaja 145 g miękkiej margaryny + masło i bułka tarta do formy babkowej  (z kominkiem) Mieszankę wsypujemy do wysokiej miski, wbijamy jaja i dodajemy miękkie masło.     Całość miksujemy na wyższych obrotach ok 7-8 minut(...)Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.         Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 175 stopni.         Studzimy na kratce.   Polewa: 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki przegotowanej wody 3 łyżki masła  3 łyżki kakao Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Przesiewamy kakao przez małe sitko. Całość

Domowe ciasta
Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą 159

jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką. Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Składniki na knedle bułczane 2 czerstwe bułki ale nie twarde ½ kg mąki krupczatki sól 250 ml mleka cukier 10g drożdży jajko Wykonanie: Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku

Pomysłowa kuchnia
pieczarkowo-ziemniaczano-jajeczne kotlety... 153

Składniki: jajka na twardo 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 50 dag, pieczarki 10 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek, jajka surowe 1 sztuka, tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, opłukać pod zimną wodą i obrać z łupinki, pokroić na kawałki do miski(...)Dodać ugotowane ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone na 6 łyżkach oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować. Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać. Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano - kotlety jarskie pieczarkowo- jajeczne ze szczypiorkiem są bardzo smaczne nie tylko na obiad np. w sosie

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń rzymska z jajkiem 158

obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie.     Składniki: 1 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek     *** Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty(...)przez praskę czosnek *** *** Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i odcinamy z nich końcówki – tak aby odsłonić żółtka *** *** Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dnie umieszczamy połowę masy mięsnej. W masie robimy niewielkie wgłębienie i umieszczamy w nim w rzędzie jajka *** *** Na wierzchu wykładamy

Blog z Apetytem
Arancini , sycylijskie , nadziewane , kulki ryżowe 149

cukinii 1 małe żółte chilli ( można pominąć ) 2 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe cielęce 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Warzywa siekamy drobniutko , naprawdę jak tylko się da Podsmażamy na oleju lub oliwie z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i solą do smaku . Jak już się zrumienią i zmiękną dodajemy(...)Zimny ryż z warzywami , powinien być kleisty i miękki . Nabieramy duża łyżkę , wkładamy do środka kawałek mozzarelli i formujemy kulkę . Każda kulę obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , powtarzamy czynność dwukrotnie . Wkładamy na godzinę do lodówki ,żeby kule dobrze się związały . Smażymy na głębokim oleju , na złoty kolor . Serwujemy na gorąco lub zimno Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi. 182

waniliowy niepełna szklanka cukru 20 dag masy krówkowej kukułka HELIO 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 20 dag masy krówkowej kukułka HELIO 3 i pół dag  płatków migdałowych HELIO Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej(...)mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie

Izabelawkuchni
Makaron z pulpetami wołowymi i warzywami 162

makaronu razowego w kształcie muszelek,  który świetnie sprawdza się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego  2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia 2 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Jedną mniejszą cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, 2 czosnki przeciśnięte przez praskę, jajka, bułkę tartą, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrobić rękami. Z masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony

magiczna kuchnia Kasi
Roladki z kurczaka z pieczarkami 151

podwójny filet z kurczaka 250 g pieczarek  4 plastry żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków kukurydzianych olej do smażenia   Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem.  Pieczarki oczyścić,zetrzeć(...)każdym płacie mięsa ułożyć plaster sera,łyżkę farszu pieczarkowego i zwinąć roladkę.  Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa.  Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w  jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ziemniakami i ulubioną sałatką

Kolorowa kuchnia Elki