bułki - 33926 przepisów (strona:764/2262)

Bułka polska 159

Jest to przepis na bułki polskie według receptury z 1940 roku. Przepis znalazłam na instagramie u Jacka #jacekobszarny24. Zaglądajcie i do niego, ciekawe przepisy, nietypowe wypieki można znaleźć u Jacka. Bułki po polsku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące krokiety z truskawkami 159

łyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 300g świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania krokietów Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć(...)naleśniki. 2. Nadzienie: Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze plasterki i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. 3. Panierka: Płatki kukurydziane skruszyć, dodać bułkę tartą, wiórki i dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie, zwinąć i złożyć formując krokiet. Następnie   krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku, panierce i smażyć na rozgrzanym oleju

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety mielone w sosie cebulowym 184

mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku 500 ml.wody lub bulionu pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3  szklanki wody wymieszanej(...)kopiastą łyżką mąki pszennej Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie masła. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko,bułkę tartą wodę lub bulion oraz przestudzoną usmażoną cebulę. Wyrabiamy na jednolitą masę o odstawiamy na 10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony

Andzia Pichci
Makaron z jajkiem 134

masła – 4-5 ząbków czosnku – 1 chilli o średnim poziomie ostrości – 3-4 filety anchois – 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki bułki tartej – 2 jajka – 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania – sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. SOS DO MAKARONU: Czosnek pokrój w cienkie plasterki(...)podobnie anchois i chilli. Na oliwie podsmaż krótko czosnek, chilli i anchois. Zmniejsz grzanie patelni i dodaj masło. Rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, a następnie dopraw całość solą i pieprzem. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dorzucając posiekaną natkę pietruszki. JAJKA SMAŻONE NA WODZIE: jajek nie musisz smażyć na tłuszczu aby nie dodawać już dodatkowych kalorii, wystarczy

nietylkopasta.pl
Kotleciki jaglane z tuńczykiem. Pyszne na ciepło i na zimno. PRZEPIS 182

piknik. Świetnie smakują również na zimno. Składniki: 100 gramów kaszy jaglanej, 4 małe jajka, 1 cebula, 2 średnie marchewki, puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Zrób tak: kaszę ugotuj i przełóż do miski. Ugotuj na twardo także dwa jajka. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach razem cebulą, następnie przesmaż(...)odstaw na około pół godziny, aby masa stężała. Można ją także schłodzić, łatwiej będzie uformować z niej kotleciki – powinny być płaskie i niezbyt duże. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zrumienią. Rada: do kotlecików świetnie pasują wszelkie sałatki. My zjedliśmy je z sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem wymieszanymi z kwaśną śmietaną

Kulinarna Polska
Twarogowe Jagodzianki 202

masła roztopionego 160 g twarogu półtłustego w kostce parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 320 g jagód 4 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej Kruszonka (możemy pominąć) 8 łyżek cukru 12 łyżek mąki 140 g masła roztrzepane jajko kl M do posmarowania drożdżówek po wierzchu Lukier: 4 łyżki gorącej wody(...)około 1 h. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 18-20 kulek. Każda ma ważyć około 60-70 g. 4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm. Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując

Gotowanie...to proste !
WEGAŃSKA ROLADA Z PIECZARKAMI (A'LA SEROWA) 180

plastrów  Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia(...)rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą

Kuchnia MagdaLeny
WEGAŃSKA ROLADA Z PIECZARKAMI (A'LA SEROWA) 180

plastrów  Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia(...)rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z nich odparuje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy, a następnie dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Rolada: Len mielony rozprowadzamy w ciepłej wodzie tak, aby powstała jednolita "papka" bez grudek. Plastry "Bez deka mleka" ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez wegański oraz lnianą papkę. Przyprawiamy szczyptą

Kuchnia MagdaLeny
Roladki drobiowe z szynką serem i pietruszką 194

wersja roladek drobiowych na obiad na różne okazję. Składniki 1 podwójny filet z kurczaka szynka - 4 plastry ser żółty - 4 plastry natka pietruszki  sól i pieprz Panierka: mąka bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia Dodatkowo : pomidory sałata karbowana Sposób przygotowania :  Filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie rozłożyć po plastrze żółtego sera,  szynki(...)pietruszki, zwinąć ciasno w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na wolnym ogniu. Roladki ułożyć na wyłożonym sałatą karbowaną półmisku, udekorować pomidorkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Klasyczna fasolka szparagowa 166

potrafimy wyobrazić sobie sezonu bez tego rarytasu. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, obgotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Wrzucamy fasolkę z bułką tartą, dokładnie łączymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kotlety z bobu z miętą, dymką i z musztardą 141

pęczka dymki kilka gałązek świeżego tymianku 5 listków mięty 2 łyżeczki musztardy ziarnistej 2 jaja cebula olej do smażenia sól i pieprz do smaku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej bułka tarta lub mielony len Bób ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Kiedy lekko ostygnie obrać ze skórek. Rozgnieść delikatnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pociąć w kostkę i zeszklić(...)dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, zeszkloną cebulkę. musztardę ziarnistą, sól i pieprz do smaku oraz posiekane zioła. Wbić 2 jaja i wymieszać masę. Uformować jednakowej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu. Po usmażeniu kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i dipem jogurtowym z miętą

AZgotuj!
PASTA NA CHLEB Z SARDYNEK 165

dodatkiem posiekanych oliwek, pomidora, świeżego kopru i szczypiorku. Pasta doprawiona chrzanem i śmietanką. Absolutnie pyszne smarowidło do chleba. Pasta z sardynek w oleju świetnie smakuje z podpieczoną na rumiano bułką wrocławską i plasterkiem świeżego ogórka. Pasta z sardynek przyrządzona w taki sposób jest naprawdę wyśmienita. Oto składniki i przyprawy na domową pastę z sardynek z puszki: 1 puszka sardynek(...)sardynek dodać chrzan oraz śmietankę i rozgnieść widelcem. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, można podprawić oliwą z zalewy. 4 -5 kromek bułki wrocławskiej podpiec na patelni lub w piekarniku na rumiano. Każdą kromkę posmarować masłem i nałożyć porcję pasty z sardynek. Na wierzchu położyć po plasterku zielonego ogórka i udekorować świeżymi ziołami

Moja Książka Kucharska
Proste ciasto z rabarbarem 121

dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki na ciasto: 150 g margaryny Kasia 250 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 jajko (do posmarowania ciasta) Nadzienie: 700 g rabarbaru 0,5 szklanki czerwonego soku  1 opak. Żelfix 2:1 330 g cukru Rabarbar umyć i pokroić w kawałki(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią i oprószyć mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową  (fot.3) . Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na wąskie paski. Z przygotowanych pasków ułożyć

Świat Ciasta
Gołąbki oszukane z thermomiksa 177

czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje. 1000 g wody 1 łyzka soli 100 g ryżu, białego 300 g białej kapusty 1-2 marchewki, pokrojonej na kawałki 70 g cebuli, pokrojonej(...)pomocy kopystki  30 s/obroty wsteczne/obr. 4 . Masę przełożyć do osobnego naczynia, dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać kopystką.Z gotowej masy formować owalne kotleciki [ część kotlecików obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam], ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić  5 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką

Moje domowe kucharzenie