mięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Ponadto: bułka tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety. Z masy(...)kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym z rosołu podałam z sałatką z buraczków, kukurydzy i cebulki oraz ryżem. Wyszło przepysznie! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średniej wielkości cebule, 100 g mąki, łyżeczka soli, jajko, 150 g mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około 0,5 cm.), każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko(...)mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty
JejKuchniamrożony posiekany 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, panierka: jajka 3 szt, słodka papryka 1/4 łyżeczki, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty(...)zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań
kulinarne odsłony patiszklanka posiekanych orzechów włoskich Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto(...)nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia
Izabelawkuchniokoło 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki(...)podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły
Szalona Kuchnia Ewelinysmażenia. Polecam. SKŁADNIKI : 10 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 pęczek szczypiorku 1 jajko surowe 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)miski i rozgniatamy widelcem, jajka drobno kroimy lub rozgniatamy. Szczypiorek siekamy. Do masy dodajemy przyprawy, szczypiorek, jajko i majonez, dokładnie mieszamy. Ręką formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe. Kotlety są smaczne i syte
Kulinarne Fantazje Marioliciepło i na zimno. 2 szklanki mąki 2 łyżki masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej szczypta soli 1 jajko pół szklanki wody łyżeczka octu 5-6 jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cynamonu Mąkę, masło klarowane i sól rozcieramy rękami, aż zrobią się grudki. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Połowę(...)cienko rozciągnięte „łatki” z odciętego z brzegów ciasta. Teraz rozciągnięte ciasto zapełniamy owocami. Jedynie krawędzie powinny zostać puste – około 3 cm z każdej strony. Ciasto posypujemy bułką, następnie wykładamy na nią jabłka z cytryną, posypujemy je równomiernie 4 łyżkami cukru i 2 łyżkami cynamonu. Gdy owoce mamy wyłożone czas na najfajniejszą część, czyli zawijanie. Krawędzie po bokach
Dieta bez mlekabiała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską(...)Każdy plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby mozzarella dała radę się
Ogrodnik w podróżyswoją soczystość, panierowane smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1 kg piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego sól, czosnek granulowany słodka papryka do smaku 3 jajka mąka i bułka tarta do panierowania(...)wzdłuż i lekko ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy przyprawami i smarujemy z każdej strony jogurtem. Odkładamy na kilka minut aby mięso przeszło przyprawami. Następnie każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Kotlety tak przygotowane są wyjątkowo smaczne i soczyste. Polecam, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolizbrązowieją. Po wyjęciu bułeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_8015" align="aligncenter" width="1024"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki: Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami
e-PrzepisyKulinarneodstawiamy do wyrośnięcia ciasta. W drugim łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, żeby zaczęły pracować (ulegać fermentacji) i dopiero w takiej postaci przelewamy je do reszty składników. Przy bułkach drożdżowych lub brioszkach korzystałam z drugiej metody. Bułki lub ciasto drożdżowe można łączyć z wieloma składnikami: serkiem, owocami, dżemem czy kruszonką. Z ciasta drożdżowego, oczywiście przy minimalnej ilości cukru, powstają
Relaxtimekonserwowa 4 połówki 🌿 natka pietruszki siekana 4 łyżki 🌿 sól 1 łyżeczka 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki 🌿 curry 1/2 łyżeczki 🌿 musztarda 3 łyżeczki 🌿 cebula mała 1 szt. 🌿 olej do smażenia 4 łyżki 🌿 bułka tarta 4 łyżki 🌿 masło do posmarowania kokilek Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, curry, musztardę, jajko, kaszę mannę i wymieszać. Paprykę odsączyć(...)masy jajecznej. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodać do masy i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i obtoczyć dno bułką tartą. Nałożyć po równo do każdej kokilki masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut
Kuchnia PaulettesProsty i smaczny tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, wodę, mąkę
Kuchnia u Bietkicoś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia mięsa tłuszcz do obsmażenia sos: 2 szklanki gorącej wody 1 kostka bulionowa(...)makaronu pełnoziarnistego penne 1 mała cukinia 1 garść szpinaku baby 50 g startego parmezanu Przygotowanie: pulpeciki: Mięso mielimy z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę do gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników. Z mięsa robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na głębokiej patelni
Bon appetit mon amieBardzo smaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci gęsiny. Składniki 1 gęsie udko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 cebule 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50 ml rosołu drobiowego 1 łyżka masła 500 g pieczarek 500 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki(...)posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka), wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietankę, wsypujemy lubczyk, dodajemy kotlety i dusimy na wolnym ogniu przez
R'n'G Kitchen