mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 spora łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Jabłka: W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować
My simple kitchenodmiana i urozmaicenie w kuchni, a ona nudy nie lubi Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 4 łyżki wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 czerwone papryczki chilli 1 mała cebula 5-6 pieczarek tarty żółty ser o wyrazistym smaku sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia Mięso mielone wyrabiamy razem z granulowanym(...)czosnkiem, jajkiem , bułką tartą ,wodą ,solą i pieprzem do smaku . Do gładko wyrobionej masy wsypujemy siekane drobniutko chilli, startą na tarce cebulę i ponownie wyrabiamy . Nabieramy porcję mięsa , delikatnie rozpłaszczamy , w środku umieszczamy pieczarkę , tarty ser . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy formując zgrabne kulki . Obtaczamy w mące i smażymy w dość głębokim oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy
Ogrodnik w podróżyopakowanie chleba tostowego dowolna margaryna do smarowania 40 sera żółtego 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa do fileta z kurczaka sól, pieprz 1 słoiczek papryki marynowanej szczypiorek jajko, mąka, bułka tarta do panierki Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować wałkiem i posmarować margaryną. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać połową porcji sera po chlebie, dodać paprykę odsączoną(...)kawałki, podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku. Położyć podsmażony filet na każdej kromce, posypać resztą sera żółtego i posiekanym szczypiorkiem. Zwinąć w rulon. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. W miarę potrzeby pomóc sobie wykałaczkami, aby się nie rozwalało podczas smażenia. Smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać ciepłe
Gotuję Testujęformujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, bułki nacinamy ostrym nożem na krzyż i oprószamy delikatnie mąką. Wstawiamy bułki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut
Kulinarne życiebazyliowym pesto i sałatką warzywną na pewno zasmakują każdemu z Was. Serdecznie zapraszam do spróbowania! Przygotowanie : 30 min. Porcja dla 4 osób : Składniki na burgery: ● 8 bułek do burgerów ● 500 g filetu z kurczaka ● 2 cebule ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1/2 pęczka bazylii ● 50 ml śmietany kremówki ● 1 jajko ● 2 łyżki pesto (przepis poniżej) ● kilka szczypt pieprzu(...)bazylią, cebulą, solą, pieprzem z Espelette (lub pieprzem cayenne). Uformuj płaskie kotleciki. Rozgrzej kilka łyżek oleju na patelni, smaż burgery przez około 10 minut, przyrumieniając je z obu stron. Bułki do burgerów włóż na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (180°C). Wypełnij je drobiowymi kotlecikami i warzywami. Podawaj natychmiast. Smacznego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaśrodka bądź też urozmaicić panierkę. Składniki: pół bochenka białego, czerstwego chleba 2 szkl mleka lub bulionu z kostki duża cebula 1-2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Chleb namoczyć w mleku lub w bulionie, odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe(...)kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron
Motylkowa Kuchniaziemniaków i surówki. Kotlety z selera to znakomity pomysł na wegetariańską wersję kotleta schabowego. składniki na 3 porcje 1 duży seler 2 jajka olej do smażenia bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie czarny pieprz sól przepis Umyty seler obieramy a następnie kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra. Pokrojony seler gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem(...)miski i rozkłócamy widelcem. Wystudzone plastry selera posypujemy z obu stron odrobiną soli, czarnym pieprzem i szczyptą ziół prowanasalskich a następnie obtaczamy w rozmąconych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety podajemy z surówką i ziemniakami. Artykuł Kotlety z selera + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Daniapodkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam! Na samam końcu przeczytasz o moim ulubionym Pomocniku #EfektSomat 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki świeżego szczypiorku 1 ugotowana marchewka Sól Pieprz Czosnek granulowany 50 g żółtego sera 100 g wędzonego boczku Olej rzepakowy do skropienia mięsa Mięso(...)mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera
VioletoweKucharzenienadzieniem w postaci aromatycznych leśnych grzybów. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 100g masła extra 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Grzybowy farsz: 250g podgrzybków 250g maślaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła(...)przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. 2. Grzybowy farsz: Grzyby obgotować w wodzie około
Szalona Kuchnia Ewelinyzrobię 3 bit w wersji jesiennej. Masy są delikatne, puszyste i bardzo dyniowe. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki orzechów włoskich mielonych 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka oleju szczypta soli KREM Z DYNI 1/2 szkl. puree z dyni 300 g masła(...)żelatyny 1/3 szkl. wody DODATKOWO 44 szt. herbatników 300 g dżemu truskawkowego Przygotowujemy biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min temp 180 st. Wystudzić
Kuchnia w oparachmąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa jabłkowa 600 g antonówek na zimę 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Owsiane otręby dokładnie miksujemy w blenderze. W ten sposób uzyskamy owsianą mąkę. Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą(...)wywijamy brzegi ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami i cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka
Kulinarne przygody Gatitymąki tortowej sól, pieprz, przyprawa Vegeta lub Kucharek Nadzienie: 2 puszki (po 170 g) tuńczyka w oleju roślinnym 20 dag żółtego sera 2 małe ogórki kiszone Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Zmiksować jajko przeznaczone na ciasto naleśnikowe, Dodać pozostałe składniki, przyprawić niewielką ilością soli, pieprzu i Vegety. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta(...)nadmiaru oleju, rozdrobnić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Gotowy farsz nakładać na naleśniki, zwijać krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, na złoty kolor
Praktyczna plpomidorowego sól, pieprz, papryka wędzona natka pietruszki klopsy: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, natka pietruszki 1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone grzyby suszone/ 2 łyżki bułki tartej mąka do obtoczenia placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki mąki pszennej typ 500 olej do smażenia Klopsy: Pierś z kurczaka,, cebule(...)obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam
wesoła kuchniakurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii czosnek według uznania 2 jajka + bułka tarta do panierowania(...)ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy na drugą stronę aby troszkę skóra zmiękła i zakręcamy piekarnik. Mięska
Kulinarne Fantazje Marioligłówki czosnku -2 liście laurowe -2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego -100 g masła -jogurt naturalny -sól, pieprz do smaku -dowolna zielenina do posypania -2 l wody -czerstwa bułka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Odsączamy na ręczniku papierowym. Obieramy ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy 5-8 minut pokrojone ziemniaki. Często mieszamy. Wkładamy do głębokiego(...)ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy zupę do miseczek, dekorujemy łyżką jogurtu
Kulinarne przemyslenia