świeże pieczywo. W dniu pieczenia wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta, oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką. Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody(...)minut. Po wyjęciu skórka jest bardzo chrupiąca - odczuwalny smak chleba rzemieślniczego. Aby zmiękczyć skórkę po upieczeniu możemy przykryć chleb bawełnianą szmatką. Na zdjęciach widać 6 bułek oraz chleb. Ciasta wystarczyło także na dwie bagietki. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQskładzie. Pasztet drobiowo - wieprzowy z dodatkiem zdrowej żurawiny to moja propozycja na kanapkę. Składniki: 1 kg łopatki bez kości 3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg) 1 czerstwa bułka 5 jaj 2 cebule 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 0,5 selera 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca garść suszonej żurawiny pieprz, sól Warzywa obrać(...)mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć
Słodki Zakątekryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę(...)małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera. Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1 minutę, aż masa zrobi się kleista. Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Smażymy na małej ilości oleju, na patelni
cool and mintywarzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos. Polecam! (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Pulpeciki: 250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 suchej bułka namoczonej w mleku /wodzie 1 jajko 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1/4 pora (małego) 1/3 pęczka świeżego koperku 1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz Ponadto: mąka(...)obtaczania pulpetów Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Pulpeciki ostrożnie włożyć
Di gotujepieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 400 g ciecierzycy (użyłam ciecierzycy ze słoika) 2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych 6 łyżek gorącej wody 40 g bułki tartej (2-3 łyżki) 1 cebula 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki jarzynki (polecam jarzynkę o świetnym składzie ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/przyprawa-uniwersalna-jarzynka-300g-vivio ) 1/2 łyżeczki słodkiej(...)kostkę i podsmaż na łyżce oleju lub innego tłuszczu. Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj. Dodaj do niej gotowy kleik z płatków owsianych, podsmażoną cebulę (razem z tłuszczem), bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszaj i uformuj pulpety. Piecz je na posmarowanej tłuszczem blaszce w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Pulpety podaj z ulubionym sosem
Via Gustomargaryny 1 cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 250 g cukru pudru Na nadzienie: około 1.5-2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta
Walijskie PichcenieSkładniki: 800 g sznycli z filetu z piersi indyka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy wszystkimi przyprawami (curry, czosnek,sól, pieprz) i mieszamy aby były równomiernie nimi pokryte. Każdego kotleta(...)osobna obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor
Qchnia po prostuSkładniki : ok szklanki ugotowanej zielonej soczewicy ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej jajko sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Soczewicę i kaszę ugotować wg przepisu i przełożyć je do miksera rozdrobnić Doprawić do smaku solą, pieprzem. dodać jajko i ewentualnie szczyptę czosnku granulowanego lub świeżego Składniki wymieszać, uformować mokrymi rękoma kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć
Proste Potrawywłaśnie skojarzenie przyszło mi do głowy). 600-700 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki tartego parmezanu 3-4 kroki chleba tostowego 1 małe jajko 1 cebula 2 łyżki masła bułka tarta olej sól, pieprz Z chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ kroimy w średniej wielkości kostkę. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Następnie dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika(...)masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety. Otaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Smaki Na Talerzutego jest dość tanie 😉 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę(...)bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenysię, że ile jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :) Składniki : - około 500 g wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym w moździerzu kminkiem. Razem(...)jajkiem i bułką wyrobić na gładką masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Wędlinę lub boczek przekroić wzdłuż na połowę i każdą owinąć suszoną śliwkę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian wędlinę ze śliwką, klopsiki i pokrojoną na kawałki paprykę. Szaszłyki zapiekać w piekarniku. Szaszłyki zapiekać w piekarniku
Przepisy Mikołajanapuszenia. Wodę z ogórków lekko podgrzać, razem z drożdżami i posiekanym ogórkiem dodać do mąki. Ciasto wyrobić, na koniec dodając olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą bułkę nałożyć cienkie plasterki ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego
Przepisy Mikołajastartego, żółtego sera, - 1 średnia,starta marchew, - 5 suszonych pomidorów z oleju, - dużo posiekanego szczypiorku, - 1 jajko, - 2 - łyżki otrębów ( użyłem żytnich ), - sól, pieprz, - czarnuszka ( dałem około łyżki ) - bułka tarta lub otręby do panierowania, - olej do smażenia. Wykonanie : Bardzo proste :) Wszystkie składniki wymieszać w misce, uformować kotlety, obtoczyć w bułce lub otrębach i usmażyć na złoto. Zjadać z porcją
Przepisy Mikołajatradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :) Składniki : - około 1 kg mięsa z łopatki, - około 200 g wątróbki drobiowej, - włoszczyzna, - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, - cebula, - czosnek, - mała bułka, - sól, pieprz mielony, - 2 jajka, - 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju z suszonych pomidorów(...)Wykonanie : Mięso z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Jeżeli
Przepisy Mikołajawychodzą dobre. Do kotletów robimy ulubioną surówkę i mamy obiad :) Składniki : - około 300 g ugotowanych ziemniaków, - około 200 g upieczonego łososia, - marchew, - pokrojony szczypiorek, - jajko, - sól, pieprz cytrynowy, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki rozdukać, surową marchew zetrzeć na tarce, łososia posiekać i wymieszać z resztą składników. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej
Przepisy Mikołaja