duży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową(...)Obieramy ziemniaki i kroimy w półcentymetrowej grubości talarki. Smażymy na oliwie z oliwek. Możemy odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na blachę wysypujemy garść zmielonych migdałów (lub bułkę tartą), żeby ziemniaki nie przywarły i układamy usmażone plasterki. Bakłażana suszymy ręcznikiem i podsmażamy na oliwie. Najlepiej użyć małą ilość oliwy i pozwolić mu się zgrillować, bo jakiej byśmy
Cytryna&Co.składniki: 1/2 bochenka czerstwego chleba jajko oliwa z oliwek świeża mała cebulka wiórki sera mozarelli( dobrze smakują z Pecorino, Grana Padano lub Parmezanem) 1/2 papryczki chilli , bez ziaren bułka tarta sól i pieprz Z chleba wybieramy sam środek,bez skórek, i rozdrabniamy rękoma w misce. Dodajemy jajko,drobno pokrojoną cebulkę,kolendrę ,posiekaną chilli,ser,sól oraz pieprz(...)smaku. Mieszamy wszystkie składniki dolewając oliwy z oliwek , tak aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formujemy nieduże kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano , na mocno rozgrzanej oliwie. Podajemy ze stekiem usmażonym według uznania,pokrojonym w plastry. Możemy polać całość sosem kolendrowo-pomidorowym
Cytryna&Co.wody gazowanej 2 łyżki cukru 3/4 łyżki kakao 15 g masła FARSZ: 1/2 szkl kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/2 szkl soku jabłkowego hortex 1 szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 10 szt mrożonych truskawek Hortex Truskawki Hortex odmrozić. Mąkę, kakao, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Dodać jajka oraz mleko(...)farsz. Kasze jaglaną dokładnie wypłukać wrzątkiem. Ugotować kasze w wodzie oraz soku jabłkowym z solą. Gotować do czasy wchłonięcia przez kaszę wody. Do ostudzonej kaszy dodać cukry oraz bułkę tartą. Wymieszać. Odmrożone truskawki Hortex pokroić. Dodać do kaszy jaglanej i wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu truskawkowego. Naleśniki zwinąć na kształt sakiewek i związać górę. Podajemy z cukrem
Kuchnia w oparachszklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 1 szklanka gorącej wody 2 saszetki herbaty EARL GREY TEKKANNE Dodatkowo: masło lub margaryny do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznej herbacianej babki: 1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie(...)pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy
Izabelawkuchnisoli himalajskiej sól i czarny mielony pieprz po 1 łyżce masła klarowanego lub smalcu do smażenia każdego kotleta do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej Przygotowanie kotletów schabowych: Kotlety rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa. Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu wraz z kotletami, wlać mleko wymieszane z solą. Tak namoczone kotlety(...)usunąć cebulę i osuszyć je na sicie a następnie ręcznikiem papierowym. Oprószyć niewielką ilością soli i czarnym mielonym pieprzem. Panierować kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (kolejność panierowania jest ważna;) Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę każdego kotleta osobno, na 1 łyżce masła klarowanego. Po 2-3 minuty z każdej strony, obracając dwukrotnie
Codziennik KuchennySkładniki na domowe frytki 4-5 ziemniaków woda 3-4 łyżki cukru olej do smażenia sól zioła prowansalskie Składniki na sznycel wiedeński cienko rozbite plastry schabu 2 jajka mąka bułka tarta smalec ewentualnie olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm grubości paseczki. Wkładamy je na ok. 15 minut do osłodzonej wody(...)rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Przekładamy do miski, solimy, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Przepis na sznycel wiedeński Mięso myjemy, moczymy w jajku, obtaczamy w mące, bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron. Sznycel zgodnie z przepisem podajemy z kawałkiem cytryny. Do frytek możemy podać ketchup albo majonez. Smacznego! Artykuł Sznycel wiedeński
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi
królestwo garówniej kotlety. 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1-2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory 4 kostki mrożonego szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 2 jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać do miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać(...)pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na rozgrzany olej wykładać uformowane kotlety. Smażyć na złoto. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy
AZgotuj!Składniki: 500 g boczniaków 3/4 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz olej do smażenia Sos: 200 g jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły grzyby. Każdy(...)kawałek osobno obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki układamy na ręcznikach papierowych aby odsączyły się od nadmiaru tłuszczu. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Podajemy na ciepło od razu po usmażeniu
Qchnia po prosturóżyczek brokuła 300 g mrożonego zielonego groszku 100 g szpinaku (też mrożony) 100 g błyskawicznych płatków owsianych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy+sól, pieprz+2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku(...)Odstawić na 10 minut w międzyczasie przygotować dip jogurtowy (patrz składniki wyżej) i sałatkę z buraczków, z tego przepisu. Wstawić bataty do piekarnika uformować 12 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia podawać z sałatką z buraczków, dipem jogurtowym i ewentualnie pieczonymi batatmi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI opakowanie makaronu 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 l przecieru pomidorowego 50 g boczku 200 g mozzarelli lub żółtego sera olej z oliwek mała cebula bułka tarta, sól, pieprz 3 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego
zielonacukinkaprzed panierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5 kg schabu 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z Apetytemoregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pierz do smaku KLOPSIKI 800 g mięsa mielonego z indyka 2 garście świeżego szpinaku ok 60-70 g 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki bułki tartej 1 cebula 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 mozzarella w kulce Instructions Cebule (obie) drobno pokroić. 4 ząbki czosnku(...)wymieszać. Szpinak posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć szpinak aż zmięknie. Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, szpinak, bułkę, jajko, połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki. Jeżeli macie duża patelnię z odpinaną rączką to można zapiec
Cooking for Emilymleka łyżka masła łyżka mąki sól gałka muszkatołowa masło 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g mielonego mięsa na pulpeciki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa. Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać(...)przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty kolor Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu ) SOS BESZAMELOWY ( sposób uproszczony ) Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką masła
zielonacukinkamodami. Dietetycy płaczą, gdy go widzą. A jednak warto dla niego zgrzeszyć. Taki jest pyszny… Przepis na kotlety z boczkiem i serem Składniki: piersi z kurczaka, mąka, jajka, bułka tarta, starty ser żółty, plastry wędzonego boczku, cebula, czosnek w proszku, pieprz, sól. Zrób tak: każdą pierś (pojedynczą) rozbij tłuczkiem na płaski kotlet, natrzyj przyprawami i odstaw na jakiś czas(...)boczek z cebulą pokrojoną w grube pióra. Zdejmij, na patelnię wlej olej (niech połączy się z pozostałym tłuszczem wytopionym z boczku), rozgrzej. Kotlety panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż z jednej strony na złoty kolor, odwróć, na każdym wyłóż ser, a na nim cebulę z boczkiem. Patelnię przykryj (to konieczne, aby ser się rozpuścił) i smaż kilka
Kulinarna Polska