bułki - 33426 przepisów (strona:787/2229)

Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią 96

mała cukinia 500g sera halloumi 2 jajka 3 cebule dymki / 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry/ natki pietruszki 2-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do tego: 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego sos sriracha lub inny pikantny liście sałaty rzodkiewki oliwa z oliwek sól i pieprz(...)Posiekaj zioła i zetrzyj halloumi na tarce o dużych oczkach. 5. Odciśnij nadmiar soku z warzyw bardzo dokładnie. 6. Do warzyw dodaj wszystkie zioła, starty ser, jajka i bułkę tartą (tyle, żeby masa była zwarta) - dokładnie wymieszaj. 7. Dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż do lodówki na 20min. 8. Formuj kotleciki z warzywnej masy i smaż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szarlotka z budyniową pianką 2534

szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300g 200g schłodzonego masła (1 kostka) 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40g 4 żółtka garść bułki tartej do oprószenia wierzchu kruchego spodu Składniki na budyniową piankę: 4 białka 3/4 szklanki cukru (ok. 160g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru, razem(...)wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią, oprószyć bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego podpieczenia). Lekko ostudzić. Ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas

Kulinarne Przeboje
drożdżówka z budyniem i śliwkami... 136

mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki"L", mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, śliwki 50 dag, tarta bułka 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba drożdże rozetrzeć w misie robota z 1/2 szklanki letniego mleka i z łyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut(...)wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 188

Teoretycznie cały zestaw dań można byłoby skończyć na punkcie 4. Bo było tam trochę słodyczy. Niemniej, na koniec deser, który dla mnie jest do jedzenia bez jakichkolwiek sztućców . Bułka drożdżowa poszarpana w dłoniach i podpieczona lekko z cukrem pudrem to świetny "przyrząd" do zbierania sosów śliwkowych z talerza. Bułka chrupka z zewnątrz, w środku miękka i sprężysta. Na uwagę także

Right Behind The Kitchen
Panierowana pierś z kurczaka zapiekanka z serem i pieczarkami 131

przygotowania. Filety można podać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 200g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Filety smażę

Tradycyjna kuchnia Kasi
pieczone mielone w boczku 104

nutą szaleństwa. Kotlety mielone faszerowane serem twardym mozarella w otoczce z boczku. Bardzo smaczne i inne niż wszystkie. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej sól, pieprz twardy ser mozarella 10 plastrów wędzonego boczku Mięso mielone należy przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać. Uformować placuszki. W środek włożyć pasek sera

Słodki Zakątek
Kotlety ryżowe 110

szybkie i pyszne ! Składniki: -1 szklanka ryżu -2 jaja ugotowane na twardo -1 jajo surowe -1 cebula -1 łyżka oleju -1 łyżka masła -1 łyżka jarzynki -sól, pieprz  -bułka tarta do obtaczania Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i często mieszając podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie zmniejszamy ogień i, ostrożnie, bo pryska, wlewamy 1,5 szklanki gorącej, przegotowanej(...)wystudzeniu kroimy drobno lub ścieramy na tarce ugotowane jajka, dodajemy do ryżu wraz z surowym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy w dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Gotowe kotlety odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami  i surówkami

Kulinarne przemyslenia
Makaron z cukinią i pulpetami 120

czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonane: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące

magiczna kuchnia Kasi
Bułki śniadaniowe 163

Domowe bułki, tak bardzo nam znane, nie zawsze piękne o idealnym kształcie ale zapachem i smakiem zachwycą każdego smakosza. Bułeczki możemy przygotować na śniadanie, kolację, przekąskę. Bułeczki są długo świeże. Bułki śniadaniowe 10szt Składniki · 400g mąki pszennej typ 750 · 20g drożdży · 1 jajko · 200ml mleka · 2 łyżeczki cukru

Kulinarne pyszności Molki
Kanie w zalewie ketchupowej 217

grzyby. Ostatnio wysyp tych grzybów, więc razem z Folwark podpowiemy Wam, jak można je zagospodarować. Składniki 10 kapeluszy kani 1 litr mleka mąka 4 jajka 1 łyżka mielonej papryki bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 460 g ketchupu od Folwark 1 łyżka gorczycy 10 sztuk liści laurowych 2 łyżki miodu 2 duże cebule 50 ml octu sól, pieprz Przygotowanie Grzyby(...)oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę ( 1 litr ), zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką 122

pysznego, oraz zdrowy dodatek – pomidorowa kasza jaglana – świetny dodatek do wielu dań lub super wege danie. Składniki (na 2 porcje): 500g filetu z dorsza 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonych pistacji 1 jajko 3 łyżki mąki pieprz do smaku olej do skropienia Na pomidorową kaszę jaglaną: 100g kaszy jaglanej 250g pomidorków koktajlowych 8 dużych, suszonych pomidorów(...)wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ściągamy z ognia.   W czasie przygotowywania kaszy nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Obrane pistacje razem z bułką tartą przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na panierkę.   Do głębokiego talerza wybijamy jajko rozkłócamy. Na osobne talerze wsypujemy mąkę oraz panierkę z pistacji.   Kawałki ryby obtaczamy najpierw

Smaczna Strona
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 258

pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól(...)wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu *** *** Mięso

Blog z Apetytem
Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami 125

Przemyciłam tutaj również szpinak którego zazwyczaj nie je ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami składniki: około 1,5 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego sera Gouda 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej kujawskiej 1 cebula kilka pieczarek dwie garści świeżego szpinaku 2 - 3 szklanek bulionu Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie: Mięso(...)drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy na złoto z obu stron na oliwie z oliwek. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie gdy pieczarki

Delusional Trine
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 140

mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 spora łyżeczka cynamonu   1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej    Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Jabłka: W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować

My simple kitchen
Faszerowane kotlety mielone 152

odmiana i urozmaicenie w kuchni, a ona nudy nie lubi Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 4 łyżki wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 czerwone papryczki chilli 1 mała cebula 5-6 pieczarek tarty żółty ser o wyrazistym smaku sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia Mięso mielone wyrabiamy razem z granulowanym(...)czosnkiem, jajkiem , bułką tartą ,wodą ,solą i pieprzem do smaku . Do gładko wyrobionej masy wsypujemy siekane drobniutko chilli, startą na tarce cebulę i ponownie wyrabiamy . Nabieramy porcję mięsa , delikatnie rozpłaszczamy , w środku umieszczamy pieczarkę , tarty ser . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy formując zgrabne kulki . Obtaczamy w mące i smażymy w dość głębokim oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy

Ogrodnik w podróży