szale szybki obiadek z grzybkami. Pulpeciki szybko się robi i świetnie smakuję z różnymi dodatkami. A suszonymi grzybami pięknie pachnie w całym domu. składniki: 600 g karkówki 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 15 g suszonych grzybów ok 750 ml wody sól,pieprz 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku ok 2-3 łyżki mąki Suszone grzyby namoczyć wcześniej(...)godziny. Można je połamać na małe kawałki lub można drobniej pokroić już po moczeniu. Karkówkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętę bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę. Dodać namoczone wcześniej grzyby i listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę
Monia miesza i gotujesztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło 3 łyżki, koperek 1 pęczek na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać z 5 minut co jakiś czas(...)wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 20-25 minut, porcjować zapiekankę lekko wystudzoną, podać z fasolką ugotowaną i polaną tartą bułką - do tej zapiekanki wykorzystać można składniki jakie mamy w lodówce, u mnie mięso z kurczaka z rosołu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szkl. śmietany żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka łyżek ciepłego mleka if (typeof CeneoAPOptions == "undefined(...)odcedzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Dodać do niej starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć, aż odparuje woda. Po ostudzeniu farszu dodać jajko i bułkę tartą i dobrze wymieszać. Drożdże posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i posypać łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobnioną margarynę, drożdże, żółtko, śmietanę, sól
Co w głowie piszczyszkl. rodzynek, orzechów, migdałów opcjonalnie 3 duże jabłka 5 jajek 150 g masła 6 łyżek kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Instructions Mleko gotujemy, dorzucamy mak i gotujemy 5-10 min. Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch z cukrem, po czym(...)dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki. Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać
Mieszam w Garnkuświątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co najmniej dzień przed Wigilią, by smaki się przegryzły. 5 filetów z mintaja bułka tarta 1 jajko 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 2 cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 0,5 łyżeczki(...)papryki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Solimy z obu stron i panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka się nie zezłoci. Usmażoną rybę odkładamy na talerz. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewki, pietruszki i selera
Dieta bez mlekapuszka masy makowej (850 g) 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa ) 2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka wykonanie: Składniki na ciasto zagniatam dokładnie, 2/3 ciasta wykładam na formę do tarty o średnicy 24 cm (możecie użyć tortownicy, pamiętając o wylepieniu brzegów do wysokości(...)nakłuwam widelcem. 1/3 ciasta pozostawiam do dekoracji. Masę makową mieszam z bakaliami oraz tartą bułką. Na koniec łączę delikatnie z, ubitą na sztywno, pianą z białek. Wykładam na ciasto. Na wierzchu układam gwiazdki wycięte foremką z rozwałkowanego ciasta. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formieFarsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy(...)starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach
Blog z ApetytemNadzienie makowe: 1 szklanka niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów(...)pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski i połącz z mielonymi migdałami. Rodzynki posiekaj i wrzuć do maku. Do masy dodaj skórkę pomarańczową, miód, cynamon oraz rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku, gdy zacznie się rozlatywać, dodaj ją do reszty składników. Nadzienie dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki (stanie się wtedy bardziej zwarte). Ciasto
Food Squaredodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem(...)dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem
Pogotujmy.plmięsa przyrządzonego na słodko. Składniki 4 filety z piersi kurczaka ( po 200 g) 100 g twarogu koziego 3 łyżki miodu lipowego 50 g świeżego ananasa mąka 2 jajka bułka tarta 3 łyżki sezamu olej kokosowy sól, pieprz Przygotowanie Filety oczyszczamy, rozbijamy. Ananas kroimy w kostkę, mieszamy z miodem i serem, obficie oprószając pieprzem. Na każdy filet kładziemy farsz, zawijamy(...)Mięso oprószamy solą, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na oleju kokosowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenbyło. Kotlet z mortadeli były dla nas traumą, jednak teraz chcieliśmy powrócić do dawnych smaków, do smaków z dzieciństwa. Składniki 4 plastry mortadeli (po 1 cm) mąka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Plastry mortadeli obtaczamy w mące. Przekładamy do rozkłóconych jajek w mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
R'n'G Kitchenłyżka masła 2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem 1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego 2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek 2 łyżki bułki tartej do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości i każdy może sobie oderwać albo odkroić kawałek pysznego ciasta Jak zrobić choinkę z grzybami(...)dobrze odparowała. Dosypałam Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i posiekaną zieleninę. Wymieszałam. Odstawiłam do ostudzenia. Kiedy masa ostygła wydała mi się nieco zbyt wilgotna więc dosypałam jeszcze 2 łyżki bułki tartej, która wchłonęła nadmiar wilgoci.. składniki potrzebne do przygotowania farszu pieczarkowego do jadalnej choinki Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki godzinę wcześniej przed planowanym przygotowywaniem choinki. Oba płaty delikatnie rozwinęłam
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 2 cm pora sól i pieprz do smaku 1 jajko klasy M 4 łyżki bułki tartej Na sos: 800 ml bulionu (drobiowy lub warzywny) 7 czubatych łyżeczek łagodnego ajvaru (pasta warzywna z papryki i bakłażana, do nabycia w każdym supermarkecie) sól i pieprz do smaku(...)około 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony drobno por, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą (doprawiamy jak tradycyjne mielone). Całość zagniatamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Każdy grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Odkładamy na talerz
Słodkie okruszkidomowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie(...)ognia i odstawiamy do przestudzenia. Składniki farszu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki
Słodkie okruszki