papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty mąka 25 g jajka 2 szt bułka tarta 50 g olej do smażenia 50 ml Espumisan Max to wyrób medyczny CE Sposób przygotowania Obrany seler oraz marchewki ścieramy na dużych oczkach. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion(...)przez 15 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, starte marchewki oraz seler i smażymy jeszcze 15 minut. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprze. Obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy filety około 6-8 minut z każdej strony. Wykładamy do naczynia dorsza. Na ryby kładziemy nasze warzywa. Wsadzamy do lodówki na minimum 6 godzin
chefintheforestdiabeł tkwi w szczegółach... Przeczytajcie jak przygotować perfekcyjne kotlety, tylko uważnie! 😜 2 porcje: * piersi z kurczaka- 2 szt. * sól, świeżo zmielony pieprz- do oprószenia mięsa * jajka- 2 szt. * bułka tarta- 1 szklanka * olej rzepakowy- do smażenia Piersi (jeżeli grube, to przekroić wzdłuż na pół) najpierw oprószyć solą oraz pierzem, a następnie delikatnie rozbić- pamiętaj, nigdy w odwrotnej kolejności! Roztrzepać jajka(...)zamoczyć w nich mięso i odstawić na 15 minut. Obtoczyć w cienkiej warstwie bułki tartej, delikatnie dociskając i smażyć- tylko do delikatnego zezłocenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy(...)Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z Apetytempieczarek i sera Smaczne i soczyste kotleciki drobiowe, które łatwo się robi i są świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub w bułce jako burgery. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g pieczarek 1 niewielka cebula 1 łyżka majonezu 1 jajko 3 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jest przewracać kotleciki jednym płynnym ruchem, wówczas nic nam się nie rozleci *** *** Z podanych składników wyszło mi sześć kotlecików *** *** Kotleciki możemy podać z dodatkiem ziemniaków i surówki lub w bułce jako burgery *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemReszta robi się praktycznie sama. Pieczeń rzymska z dodatkiem liści bazylii to doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano pieprz do smaku garść liści oregano Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się nie zezłoci. W misce(...)mieszamy mięso mielone, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Metalową formę (keksówkę) smarujemy masłem klarowanym. Wykładamy ją dokładnie mięsem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe! Pieczeń rzymska doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki
Dieta bez mlekałyżki oleju lub roztopionego masła Farsz: 400 g pieczarek 1/3 główki kapusty coolwarp 1 mała cebula liść laurowy (ewentualnie) 2 kulki ziela angielskiego (ewentualnie) sól, pieprz do smaku Panierka: bułka tarta 1 roztrzepane jajko 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, a następnie smażymy cienkie naleśniki (smażyłam na patelni o śred. 24 cm ) 2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy(...)pieczarek i całość jeszcze chwilkę przesmażamy. Gotowy farsz doprawiamy do smaku. 5. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Ps. farsz przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na kupki aby w każdym krokiecie było go po równo
Gotowanie...to proste !Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki(...)przepuszczamy przez praskę. W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jakami i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy owalne kotlety. Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną
Qchnia po prostuszarlotkę przygotujecie w kilka chwil. Ciasto: 220 g serka homogenizowanego waniliowego 2 szkl mąki 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę(...)20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Szarlotkę piec ok 40-50 minut w 180 stopniach do zarumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asidrożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO olej i bułka tarta do przygotowania formy (opcja: papier do pieczenia) Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm. PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CHLEBA(...)połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek wyrośnie przez ten czas. Następnie wkładam keksówkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 200 C, wstawiam
Zasmakuj Kuchnikawałek sera, może być lekko obeschnięty, i 2-3 ugotowane ziemniaki? Jeśli tak, to już możecie pomyśleć o takich kotlecikach :) Ryż można pominąć, ewentualnie dodać jak będzie potrzeba bułki tartej. Składniki : 2 średnie zmielone ziemniaki ok. 10 dag startego żółtego sera 1 jajko 2 łyżki ugotowanego ryżu natka pietruszki sól, pieprz czarny, ostra czerwona papryka olej do smażenia(...)Przygotowanie: Składniki połączyć, dokładnie wyrobić, doprawić do smaku Formować małe, podłużne kotleciki, obtaczać w bułce ( można również w rozmąconym jajku) i smażyć na gorącym tłuszczu Obsmażyć z obu stron na rumiano, do przekładania używałam szerokiej łopatki, łatwiej odchodziły od powierzchni patelni. Wyszło mi 7 kotlecików. Takie kotlety można świeżo podać tylko np, z zarumienioną cebulką, ewentualnie z sosem pomidorowym
Proste Potrawyzimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Warstwa jabłkowa: 3 kg jabłek - antonówki lub szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: 4 łyżki tartej bułki cukier puder do oprószenia ciasta PRZYGOTOWANIE: Ciasto - do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać(...)temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką. Warstwa jabłkowa - jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie obrać. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki usuwając gniazda nasienne. Do pokrojonych w plasterki jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać, a następnie
WSZYSTKO SMACZNE