bułki - 33926 przepisów (strona:776/2262)

Chrupiący dorsz z płatkami papryki 157

lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne ) 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól selerowa i pieprz cytrynowy do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mocno pogniecionych, kukurydzianych , płatków śniadaniowych 1/2 szklanki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . W miseczce mieszamy płatki(...)papryki , gałkę , i czosnek . Tą mieszanka posypujemy filety , doprawiamy do smaku solą selerową i pieprzem cytrynowym . Obtaczamy w mące , następnie w roztrzepanych widelcem jajkach i na końcu w mieszance bułki tartej i pogniecionych płatków śniadaniowych . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu , warto chwilę odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiar oleju . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Zawsze

Ogrodnik w podróży
Cytrynowa babka 153

jajka 150g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 180g cukru 200g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skóra i sok z 1 cytryny masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa cytrynowa: sok z 1/2 cytryny 5-6 łyżek cukru pudru Wykonanie: 1. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie(...)rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l. 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni. 4. Polewa cytrynowa : Do cukru pudru dodać kilka kropli soku

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz z klopsikami w stylu azjatyckim 169

przyprawy oraz dodatek sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a także idealne do lunchboxa. Zapraszam po przepis! Składniki: 500g mielonego mięsa wołowo -wieprzowego jajko bułka namoczona w mleku lub wodzie 1 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce 1 cebulka szalotka, drobno posiekana przyprawy do klopsików: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki(...)plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki dobrze się wymieszały. Z masy formujemy maleńkie klopsiki – takie „na raz”. Podsmażamy je na patelni by zrobiła

Życie ze smakiem
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 205

biało się zetnie.  Upieczone jajka posypujemy pietruszką. 8. CHLEB W JAJKU Składniki: 4 kromki chleba razowego 2 jajka 2 łyżki mleka Sól, pieprz lub cynamon, cukier i bułka tarta 2 łyżki masła Przygotowanie: Na talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Na patelni roztapiamy masło.  Do jajek dodajemy sól, pieprz lub cukier i cynamon.  Chleb obtaczamy w jajku(...)wersji na słodko również w bułce tartej).  Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.  9. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżka  oleju rzepakowego Olandia 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Dowolne zioła Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy

Czarnawisienka
Zapiekanki ze szpinakiem 186

ząbek czosnku – 1 mała cebula – 50g mozzarelli lub innego sera – około 75g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 2 bułki pszenne – ½  łyżki masła lub oleju Przygotowanie: Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Zeszklić. Dodać umyte liście szpinaku, wymieszać, aż woda, która zacznie się(...)wydzielać odparuje. Szpinak ostudzić. Przełożyć do miski, doprawiać, solą, pieprzem i gałką. Pokruszyć fetę i wymieszać ją dokładnie ze szpinakiem. Bułkę przekroić na pół, wyjąć trochę miękkiego wnętrza i podpiec w piekarniku, około 5 minut. Nałożyć farsz ze szpinaku i fety, posypać ulubionym serem lub mozzarellą. Podpiec znowu przez kilka minut. Ser musi się rozpuścić i lekko przyrumienić. Artykuł Zapiekanki

I LOVE LIFE
Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków gryczanych 160

Kotlety w tradycyjnej panierce z bułki tartej są smaczne, lecz wolę ich zdrowszą wersję, która w pewien sposób przemyca co poniektóre składniki odżywcze. Jako że mam zapas różnorodnych płatków, ponieważ są one podstawą śniadania mojej córki to często używam ich do urozmaicania innych potraw.  Bardzo lubię chrupiącą panierkę na bazie płatków gryczanych, nie tylko ze względu na smak(...)procesom nowotworowych. Przyznam, że to niektóre jej zalety, ale nie będę rozpisywała się na ten temat. Wracając do przepisu... Panierka z płatków nie nasiąka tłuszczem - tak jak ta z bułki tartej i jest przyjemnie chrupiąca. Jeśli obawiacie się, że w Waszym domu nie przejdzie taka zdrowsza wersja kotletów to polecam ich podania z domowymi frytkami, najlepiej z piekarnika. Moja rodzina

Di gotuje
Roladki ze śliwką w chrupiącej wędzonej szynce 173

uroczystość. Roladki: 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 80g wędzonej szynki ok. 30-50g suszonych śliwek 1 wiejskie jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pietruszki sól i pieprz Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą, wszystkie zioła i sporą ilość soli oraz pieprzu

Cooking Monster
Otwarcie Max Burgers Warszawa 130

Możesz pomyśleć, że „przecież to buła z mięsem, nad czym tu się rozwodzić?”. Pierwsze moje pytanie – „a próbowałeś?” Czy wiesz, że.. Max-a bułki i sosy są na tyle wyjątkowe i lubiane, że można je kupić w sklepach w Szwecji? Że oprócz tradycyjnych, mięsnych burgerów masz do wyboru również opcje wege, wegańskie, a nawet(...)burgery bez bułki? Że wege nuggetsy są tak dobre, że nawet zatwardziały mięsożerca da się oszukać i uzna je za kawałek kurczaka? (osobiście przeprowadziłam test na domowym mięsożercy) Dla mnie, jak już wyżej pisałam, to nie tylko fantastyczny smak (frytki z sosem serowym, jalapeno i czerwona cebulką są fantastyczne, a BBQ Sandwich, z sojowym produktem o nazwie Oumph! zamiast szarpanego

SandraFrej.com
Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem 174

wędzonego boczku cebula 3 spore garści świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju 3 duże filety z kurczaka 6 plastrów żółtego sera jajko 1/2 szkl bułki tartej sól, świeżo zmielony pieprz Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać szpinak i czosnek. Smażyć(...)farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać olejem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami 196

wieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka. Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) po połowie czerwonej, zielonej i żółtej papryki połowa małej cukinii 2 pomidory rzymskie/śliwkowe(...)pokrojone papryki. Przykrywamy i dusimy wszystko około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Cukinię i pomidorki kroimy w plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym

PatiGotuje
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 174

może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku 1 cebula 1 surowe jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tar tej sól i pieprz olej do smażenia   Zamrożony szpinak pozostaw do rozmarnięcia w temperaturze pokojowej, odlej nadmiar wody i drobno posiekaj (a jeśli masz świeży, opłucz(...)posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.   Jeśli masz malakser, pomoże Ci zaoszczędzić czas – rozdrobnij w nim ziemniaki pokrojone na ćwiartki

Kulinarny S.O.S.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 174

może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku 1 cebula 1 surowe jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tar tej sól i pieprz olej do smażenia   Zamrożony szpinak pozostaw do rozmarnięcia w temperaturze pokojowej, odlej nadmiar wody i drobno posiekaj (a jeśli masz świeży, opłucz(...)posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.   Jeśli masz malakser, pomoże Ci zaoszczędzić czas – rozdrobnij w nim ziemniaki pokrojone na ćwiartki

Kulinarne S.O.S.
Bułki marchewkowe z dynią na zakwasie 172

Przepyszne bułki dziś mam do pokazania. Przygotowywane są na soku marchewkowym świeżo wyciskanym. Dzięki temu mają fajny kolor i smakują obłędnie. Będą znakomitym śniadaniem w domu, szkole, pracy, polecam. Bułki na soku z marchwi z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety z karkówki , nadziewane po białorusku 213

gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku 1 łyżka startego sera żółtego o łagodnym smaku 2 jajka świeże , nie ugotowane do obtoczenia kotletów 2 szklanki bułki tartej Plastry karkówki rozklepujemy jak najcieniej , solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Pieczarki i cebulę siekamy drobno i podsmażamy do miękkości . Zostawiamy do wystygnięcia . Ugotowane jajka rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich(...)smaku . Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na każdy plaster karkówki , kładziemy łyżkę farszu , rozprowadzamy i zamykamy , jak książkę Dociskamy delikatnie dłońmi . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej , dwukrotnie , ponownie lekko dociskając dłońmi . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , to sprawi ,że kotlety nie będą się rozpadać . Smażymy z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
Domowy kebab z piekarnika 232

cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku. Zobacz również przepis na: bułki do kebaba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika – Składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek(...)odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Następnie za pomocą ostrego noża pokroić mięso w cienki paseczki. Podawać np. w bułce kebabowej , z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowy kebab z piekarnika appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje