bułki - 33926 przepisów (strona:782/2262)

KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 148

kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć(...)cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 172

porcje): 350g filetów białej ryby – użyłam mintaja 2 średnie ziemniaki 1 jajko sól i pieprz do smaku skórka otarta z połowy cytryny ząbek czosnku panko lub bułka tarta do panierowania olej do smażenia Na sos: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny płaska łyżka kaparów sól i pieprz do smaku   Ziemniaki obieramy, kroimy(...)ryby dzielimy na 3 części i z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy na kotleta, grubości około 1,5 centymetra. Każdego kotleta dokładnie obtaczamy w panko, lekko wciskając bułkę w kotlety. Na patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy kotlety, pieczemy

Smaczna Strona
Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą 154

łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera  mozzarella 8  suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem. Szpinak opłukać,  osuszyć . Cebulę(...)farsz szpinakowy  posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć  ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek. Smacznego

Wanilia i Kardamon
KOTLETY PO HAWAJSKU + FILMIK 181

SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka 100 g żółtego sera w plastrach 50 g sera blue  sól, przyprawa do kurczaka kilka plastrów ananasa  2 jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia dżem borówkowy do mięs(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso z kurczaka rozbijamy nie za cienko, doprawiamy przyprawami.  Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Kotlety odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na każdy kotlet kładziemy plaster sera, na to plaster ananasa, w środek ananasa wkładamy ser blue i przykrywamy następnym plastrem sera.  Zapiekamy w piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpeciki z indyka w kremowym sosie z kurkumą i marchewką 252

Potrawę podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej ok 0,5 litra bulionu lub wody 1 nieduża marchewka 2 łyżki posiekanego koperku ok pół szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy w proszku sól, pieprz olej do smażenia       *** Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz drobno pokrojoną cebulką i startym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące *** *** Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni

Blog z Apetytem
PASZTECIKI 218

cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju szklanka mleka opcjonalnie suszone oregano, bazylia FARSZ: ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką łyżka prażonej cebuli jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz WYKONANIE: FARSZ: Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. CIASTO: Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy

Pani na deser
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 266

szkl. rodzynek, orzechów, migdałów opcjonalnie 3 duże jabłka 5 jajek 150 g masła 6 łyżek kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Mleko gotujemy, dorzucamy mak  i gotujemy 5-10 min. Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch  z cukrem, po czym(...)dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki.  Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać

Mieszam w Garnku
Proste i szybkie przekąski karnawałowe z salami 238

jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu bułka tarta tłuszcz do smażenia Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto w rulonik, a następnie panierować w jajku roztrzepanym z solą(...)pieprzem oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi dipami. *Czy wiesz, że... Salami Sokołów w obsypce zostało bardzo wysoko ocenione przez konsumentów. Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) przeprowadził konsumencki test jakości, w którym salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce w opinii klientów, zdobywając bardzo dobre noty praktycznie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki duszone z makaronem i warzywami 398

czasu Klopsiki duszone z makaronem i warzywami czas przygotowania: 30 minut składniki na 2-3 porcje: KLOPSIKI - 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 łyżka posiekanej cebuli 2 łyżki bułki tartej 50 ml wody  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego   do obtoczenia: 2-3 łyżki  mąki do smażenia: 1 łyżka oleju roślinnego MAKARON I WARZYWA(...)zrobić klopsiki duszone z makaronem i warzywami? Mięso mielone - rzadko to robię, ale tym razem wracając do domu kupiłam gotowe w sklepie - przełożyłam do miseczki. Dosypałam drobniutko pokrojoną cebulę, bułkę tartą, przyprawy i wlałam wodę.  Wyrobiłam dobrze masę. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformowałam z masy mięsnej kilka okrągłych kulek. Obtoczyłam je w mące. Szalotkę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam

Smaczna Pyza
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 228

Składniki : - 10-15 ziemniaków - ok 500-700g kiełbasy - 2 duże cebule - kilka korniszonów - 250g śmietany 12% - 2 jajka - 400g żółtego sera (u mnie edamski) - olej - masło i bułka tarta do formy - przyprawy: sól, oregano, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać,pokroić w grube plastry. Kiełbasę,cebulę i ogórki korniszone pokroić w plastry. Kiełbasę(...)cebulę podsmażyć. Śmietanę połączyć z jajkami i odrobiną wody. Sos doprawić gałką, oregano i czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką. Układać warstwowo po kolei ziemniaki,cebulę, kiełbasę, korniszony, sos, ser żołty. Ostatnią warstwą muszą być ziemniaki polane sosem i obsypane serem. Piec około 30minut w 200st bez przykrycia

Kulinarne blogowanie
Sałatka ze smażonym serem Camembert i żurawiną 181

żurawiny. Składniki na sałatkę ze smażonym serem Camembert i żurawiną (3 porcje): mix sałat z rukolą pomidorki koktajlowe 200 g mała czerwona cebula duży ser Camembert żurawina jajko mąka bułka tarta musztarda oliwa z oliwek sól pieprz Zrobić sos tzn. wymieszać oliwę z oliwek z łyżką musztardy i przyprawami. Pokroić Camembert na niewielkie trójkąty. Panierować w mące, jajku, bułce tartej

Karola gotuje
Kotlety rybne z kaszą jaglaną 155

kotlety) - 1/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 45 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 150 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj, miruna), - łyżka oleju (ok. 10 g), - łyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. 2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny. 3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu. 4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-30 min. (po ok. 15 min. obracamy kotlety na drugą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kruche ciasto z dżemem i bezą 737

masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn)       *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy(...)chwilę miksujemy *** *** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce *** *** Ciasto posypujemy kaszką manną lub bułką tartą *** *** Na cieście wykładamy dżem. Jeżeli dżem byłby zbyt luźny (mój taki był) należy przesmażyć go wcześniej przez kilka minut na patelni i dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w celu

Blog z Apetytem
Kotlet de volaille z serem 303

pojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem(...)każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , czynność tą powtarzamy dwukrotnie , żeby zapobiec ewentualnym wyciekom sera podczas smażenia . Podczas formowania i obtaczania kotlety lekko uciskamy , pozbywamy się w ten sposób powietrza ze środka . Wstawiamy do lodówki na godzinę , żeby się schłodziły i zesztywniały

Ogrodnik w podróży
BUŁKI JOGURTOWE 173

Zamiast lecieć do sklepu można samemu upiec takie pyszne bułki. Nie potrzeba nam żadnych kulinarnych zdolności tylko trochę wolnego czasu i oczywiści produkty do ich wykonania. Takie własnoręcznie przygotowane bułeczki, smakują  wyjątkowo. Polecam :) SKŁADNIKI NA  10 - 12 SZTUK: 40 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej* 3 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół. Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :) MAŁA RADA* Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną

Pani na deser