bułki - 33926 przepisów (strona:794/2262)

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 497

Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz  1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki(...)przepuszczamy przez praskę. W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jakami i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy owalne kotlety. Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną

Qchnia po prostu
Szarlotka na serku homogenizowanym 148

szarlotkę przygotujecie w kilka chwil. Ciasto: 220 g serka homogenizowanego waniliowego 2 szkl mąki 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę(...)20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem.  Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem. Szarlotkę piec ok 40-50 minut  w 180 stopniach do zarumienienia.  Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO 124

drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO olej i bułka tarta do przygotowania formy (opcja: papier do pieczenia) Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm. PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE CHLEBA(...)połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek wyrośnie przez ten czas. Następnie wkładam keksówkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 200 C, wstawiam

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z ziemniaków i żółtego sera 180

kawałek sera, może być lekko obeschnięty, i  2-3 ugotowane ziemniaki? Jeśli tak, to już możecie pomyśleć o takich kotlecikach :) Ryż można pominąć, ewentualnie dodać jak będzie potrzeba bułki tartej. Składniki : 2 średnie zmielone ziemniaki ok. 10 dag startego żółtego sera 1 jajko 2 łyżki ugotowanego ryżu natka pietruszki sól, pieprz czarny, ostra czerwona papryka  olej do smażenia(...)Przygotowanie: Składniki połączyć, dokładnie wyrobić, doprawić do smaku Formować małe, podłużne kotleciki, obtaczać w bułce ( można również w rozmąconym jajku) i smażyć na gorącym tłuszczu Obsmażyć z obu stron na rumiano, do przekładania używałam szerokiej łopatki, łatwiej odchodziły od powierzchni patelni. Wyszło mi 7 kotlecików. Takie kotlety można świeżo podać tylko np, z zarumienioną cebulką, ewentualnie  z sosem pomidorowym

Proste Potrawy
Szarlotka tatrzańska 320

zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Warstwa jabłkowa: 3 kg jabłek - antonówki lub szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: 4 łyżki tartej bułki cukier puder do oprószenia ciasta PRZYGOTOWANIE: Ciasto - do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać(...)temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką. Warstwa jabłkowa - jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie obrać. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki usuwając gniazda nasienne. Do pokrojonych w plasterki jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać, a następnie

WSZYSTKO SMACZNE
Ziołowe kotleciki z halloumi i cukinią 128

mała cukinia 500g sera halloumi 2 jajka 3 cebule dymki / 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry/ natki pietruszki 2-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do tego: 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego sos sriracha lub inny pikantny liście sałaty rzodkiewki oliwa z oliwek sól i pieprz(...)Posiekaj zioła i zetrzyj halloumi na tarce o dużych oczkach. 5. Odciśnij nadmiar soku z warzyw bardzo dokładnie. 6. Do warzyw dodaj wszystkie zioła, starty ser, jajka i bułkę tartą (tyle, żeby masa była zwarta) - dokładnie wymieszaj. 7. Dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż do lodówki na 20min. 8. Formuj kotleciki z warzywnej masy i smaż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szarlotka z budyniową pianką 2566

szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300g 200g schłodzonego masła (1 kostka) 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40g 4 żółtka garść bułki tartej do oprószenia wierzchu kruchego spodu Składniki na budyniową piankę: 4 białka 3/4 szklanki cukru (ok. 160g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru, razem(...)wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią, oprószyć bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego podpieczenia). Lekko ostudzić. Ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas

Kulinarne Przeboje
drożdżówka z budyniem i śliwkami... 171

mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki"L", mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, śliwki 50 dag, tarta bułka 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba drożdże rozetrzeć w misie robota z 1/2 szklanki letniego mleka i z łyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut(...)wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 224

Teoretycznie cały zestaw dań można byłoby skończyć na punkcie 4. Bo było tam trochę słodyczy. Niemniej, na koniec deser, który dla mnie jest do jedzenia bez jakichkolwiek sztućców . Bułka drożdżowa poszarpana w dłoniach i podpieczona lekko z cukrem pudrem to świetny "przyrząd" do zbierania sosów śliwkowych z talerza. Bułka chrupka z zewnątrz, w środku miękka i sprężysta. Na uwagę także

Right Behind The Kitchen
Panierowana pierś z kurczaka zapiekanka z serem i pieczarkami 168

przygotowania. Filety można podać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 200g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Filety smażę

Tradycyjna kuchnia Kasi
pieczone mielone w boczku 136

nutą szaleństwa. Kotlety mielone faszerowane serem twardym mozarella w otoczce z boczku. Bardzo smaczne i inne niż wszystkie. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej sól, pieprz twardy ser mozarella 10 plastrów wędzonego boczku Mięso mielone należy przyprawić solą i pieprzem, dodać jaja i bułkę tartą. Całość wymieszać. Uformować placuszki. W środek włożyć pasek sera

Słodki Zakątek