bułki - 33426 przepisów (strona:1270/2229)

Drożdżówki z serem. 102

najlepsze :). Z dużą ilością sera, polane cytrynowym lukrem. Drożdżówki serowe idealnie sprawdzą się na piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są bardzo łatwe do zrobienia. Zapraszam na puszystą drożdżową bułkę z serem. Do tego kubek gorącego kakao lub kawy, dobra książka i nic więcej nam nie trzeba. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem Porcje 9 Składniki Składniki na ciasto

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami 131

łyżeczkę powideł. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną. Odstawiamy na 15 minut, następnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika dlatego dostosowujemy go indywidualnie. Z tej porcji

To co lubię - gotuję i polecam
Piegusek 121

sitko, miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy lekko przestudzone masło, miksujemy. Formę o wymiarach 11×31 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut (do tzw. suchego patyczka.) Uwagi Do odmierzania składników użyłam

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z biszkoptem i polewą czekoladową 186

proszek do pieczenia przesiane przez sitko, chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24X36 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (termoobieg) i pieczemy około 30-40 minut . Studzimy i kroimy wzdłuż na dwie równe części. Polewa: W niewielkim

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera 133

cukru Instrukcje Osobno mieszamy składniki suche i mokre (rózgą). Do składników mokrych dodajemy składniki suche i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25X30 posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, a całość posypujemy kruszonką. Kruszonka: Mąkę, masło i cukier łączymy w misce i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (konsystencja piasku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami II 108

Całość delikatnie i dokładnie mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy ( 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch dość ciasno układamy wcześniej umyte i pozbawione pestek śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto pomidorowe (bez jajek) 140

sodę. Dodajemy szczyptę soli. Do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia się składników) Keksówkę o dł.25 cm smarujemy masłem bądź olejem, delikatnie oprószamy bułką tartą. Gotową masę przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut. Smacznego :) Artykuł Ciasto pomidorowe (bez jajek) pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw. 159

gałkę i pieprz i dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajka i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy (keksówki 25 cm), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 75 minut. Uwagi Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 116

dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut. Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. ciasto z truskawkami

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z cukinią i polewą czekoladową. 134

ubijamy. Do mokrych składników dodajemy składniki suche oraz cukinię. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy do formy (keksówka o długości 25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny. Do tzw.suchego patyczka. Polewa: Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietankę i dorzucamy kawałki czekolady. Mieszamy do czasu, aż składniki

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa krem z pieczonych warzyw 119

liść i ziele), w miarę potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki również imbirem. Na koniec dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy. Dodatki: Bułkę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i chwilę podpiekamy, aż grzanki lekko się zrumienią. Pestki dyni i słonecznik wrzucamy na suchą, gorącą patelnię. Prażymy je przez

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka warzywna 118

żółty, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie roztrzepujemy rózgą. Naczynie żaroodporne (ja użyłam szklanego o wymiarach 21 cm (wysokość 5 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tej ilości warzyw można użyć większego naczynia. Wszystkie warzywa mieszamy w misce, przekładamy do wysmarowanego naczynia, a całość zalewamy masą jajeczną. Jeśli lubicie wierzch zapiekanki można dodatkowo posypać startym

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami 101

składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Łyżką formujemy tak ciasto aby brzegi były nieco wyższe. Na wierzch ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Całość oprószamy cynamonem. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Puszyste ciasto ze śliwkami. 121

koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 23 cm lub blaszkę o wymiarach 25×30 wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Puszyste ciasto ze śliwkami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Szybkie ciasto z wiśniami. 131

mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny (piekarnik góra-dół) do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Szybkie

To co lubię - gotuję i polecam