bułki - 33426 przepisów (strona:1268/2229)

Biszkopt z jabłkami 105

Dodajemy jabłka pokrojone lub starte na plasterki. Jeszcze raz mieszamy i całość przelewamy do formy o średnicy 24 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Artykuł Biszkopt

To co lubię - gotuję i polecam
Malinowe delicje – malinowa chmurka 94

pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie). Ciasto pieczemy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z rabarbarem 102

ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy na najniższych obrotach miksera do czasu aż składniki się połączą. Blachę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, wykładamy owoce, a wierzch posypujemy kruszonką. Masło siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Pieczemy w 180 C przez około

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z truskawkami 116

proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto agrestowe 105

przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę razem z proszkiem przesiewamy wcześniej przez sitko). ¾ ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, równomiernie rozsmarowujemy (ja użyłam formy o wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy na masę jasną. Na wierzch kładziemy agrest. Ciasto pieczemy około

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto jagodowo-jogurtowe 95

pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie cały czas miksując powoli dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Wlewamy do formy wyłożonej papierem ew. wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam formy o wymiarach 22×28, ale może być odrobinę mniejsza. Pieczemy w temp.180 C przez około 25 minut, aż się zrumieni. Studzimy. Masa jogurtowo-jagodowa: Żelatynę zalewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi drożdżowe 132

oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej.  Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą

W garach u Gosi
Ciasto truskawkowo-orzechowe 114

jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 25 X 30 cm. Pieczemy około 35 minut w 180 C. Po tym czasie na wierzch wykładamy umyte

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 111

żółtka, cukier, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki 3-4 cm, układamy w tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do każdego kawałka wciskamy śliwki. 500 g śliwek kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka 112

pieczenia. Na dno formy ścieramy (na grubych oczkach tarki) jedną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy około 15-20 minut aż się zacznie rumienić. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (około 2 łyżki), wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 2-3 łyżek cukru. Ubite białka rozsmarowujemy na jabłkach. Na wierzch ścieramy drugą część ciast. (również na tarce

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami 117

proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kluseczki leniwe 108

będą dużo delikatniejsze. Formujemy cienkie wałeczki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy polane zrumienioną na maśle bułką tartą lub w wersji mniej kalorycznej odrobiną brązowego cukru. Artykuł Kluseczki leniwe pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z galaretką na biszkopcie 111

żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie. Studzimy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z buraczkami 113

połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy wcześniej przygotowane gruszki, rodzynki i buraki. Dokładnie mieszamy i całość przekładamy do formy o wymiarach 10×30 wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego. ciasto_z_buraczkami

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto serowo-brzoskwniowe 101

cukru Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 250 g herbatników kakaowych (np. Petitki) Instrukcje Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170 C, formę o wymiarach 23×36 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam