bułki - 33426 przepisów (strona:1113/2229)

"Nuggetsy" 419

jemy. ;)Nuggetsy - Składniki:2 duże piersi z kurczakamarynata:przyprawa do kurczakasłodka papryka w proszkuczosnek granulowanypieprzok. 3 łyżki olejuok. 4 łyżki mlekaok. 1/2 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać(...)łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. barbecue, czosnkowy, chili) oraz z warzywami.Moje posty

Słodka Strona
Kotlet Schabowy 263

się pełnią smaku tradycyjnego polskiego kotleta schabowego.Kotlet Schabowy - Składniki:ok. 500 g schabuok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku)sól (ewentualnie vegeta)pieprzok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolejok. 50 g masłaKotlet Schabowy - Sposób przygotowania:Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku(...)niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu.Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku

Słodka Strona
Nuggetsy Rybne 193

przepadają, a i maluchom będzie łatwiej "przemycić" rybkę na obiad.Nuggetsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby vegetakoperek suszonypieprzpanierka:ok. 2/3 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaolej do smażeniaNuggetsy - Sposób przygotowania:Ryby pokroić w nieregularną dużą kostkę i i każdy kawałek pokryc przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać(...)łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci.Moje posty

Słodka Strona
Domowe Hot-Dogi 269

Dogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z bułki, gorącej parówki lub kiełbaski oraz sosów (majonez, ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny.Domowe Hot-Dogi(...)Składniki:ok. 4 bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów)ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością  mięsa)lub cienkie kiełbaski do hot-dogówdowolne warzywa:sałatapomidory,ogórki,cebuladowolne sosy:ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp.Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania:Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie

Słodka Strona
Tortilla z Krewetkami 191

paluszków krabowychpołowa niedużej papryki czerwonejogóreksałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie)łyżeczka kaparówduży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowychmajonez50 ml sosu sojowegoszczypta soliok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej duże jajkoTortilla z Krewetkami - Sposób przygotowania:Krewetki wrzucamy do ok. 1 l wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i 50 ml sosu sojowego. Gotujemy 2-3 minuty. Po ugotowaniu hartujemy(...)zimnej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Następnie krewetki obieramy i oczyszczamy.Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej ze stron.Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, warzywa siekamy.Środek każdej tortilli

Słodka Strona
Domowy Longer KFC 2413

następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla longera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć).Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Stripsy:Piersi z kurczaka kroimy na długie(...)złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz ketchup'em i przykrywamy całość.Longer'y możemy podać z frytkami oraz sosami np. czosnkowy, barbecue.     Moje posty

Słodka Strona
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 304

proszku sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy(...)zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)       Moje posty

Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 360

masło sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie(...)zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)    Moje posty

Słodka Strona
Marmurkowiec z węgierką 151

szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryn 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania)* dwie łyżeczki kakao puder do posypania bułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachy Wykonanie: Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem(...)będzie miało gęstą konsystencję. Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według uznania. Mogą być to połówki, jak i ćwiartki). Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką. Ciasto podzielić na dwie części: -pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica 22 cm),  -następnie wyłożyć śliwki,  -przykryć drugą częścią ciasta wymieszaną z kakao

Moje pyszne gotowanie
Baba drożdżowa na białkach 180

pianę z odrobiną soli, mieszamy. Masło stopione i przestudzone dodajemy do naszego ciasta, i wszystko dokładnie ugniatamy, do uzyskania, gładkiej i jednolitej masy (Ma mieć lżejszą konsystencje niż do bułek drożdżowych).Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż mocno podrośnie. Jakieś 30 -40 min. Następnie przekładamy do formy, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką. U mnie to były dwie

Moje pyszne gotowanie
Bundz z żurawiną 178

znaleźć tutaj ciekawe i smaczne rozwiązanie na jego skonsumowanie. Nie każdy lubi ten rodzaj sera, ale zapewniam, że w takim wykonaniu smakuje bardzo dobrze.Składniki:bundzkonfitura z żurawinyjajko i bułka tarta do przygotowania panierkiSposób przyrządzenia:Ser dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Takiego "kotlecika" z sera smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu

upichcic
Gołąbki 166

siebie. Składniki:około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta),1-1,5 szklanki ryżu (suchego),1 sucha bułka,2 jajka,1 łyżka musztardy,1 łyżka chrzanu,sól, pieprz, słodka papryka mielona,po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru,1 średnia cebula,2-3 ząbki czosnku.Mięsko(...)zmielić na średnim sitku, ryż ugotować al dente, ostudzić .Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i dobrze odcisnąć, a cebulę i czosnek drobno posiekać.Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić. Ja zawsze próbuję czy dobrze jest doprawione.Moja rada: żeby gołąbki były w środku soczyste zawsze dodaję około pół szklanki zimnej wody.Odstawić do lodówki i przygotować kapustę.Jeśli robimy gołąbki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 150

pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało się już(...)przede wszystkim nie pachniało chlebem lecz sztucznością.Jakiś rok temu niespodziewanie w moje ręce wpadł notatnik cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam między innymi kilka przepisów na chleb i bułki. I od tego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :) Okazało się, ze upieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś prostego :) Teraz nie tylko sama

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 344

gołąbki dla leniwych lub zabieganych, czyli nieloty. Tak je nazwałam ;)Składniki:około 60 dkg. mięsa (ja użyłam karkówki),pół szklanki ryżu,1/4 niewielkiej główki kapusty,1 sucha bułka,2 całe jajka,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka chrzanu,1 średnia cebula,sól i pieprz do smaku,olej do smażenia,mąka do obtoczenia.Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Mięso(...)zmielić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać.Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo

Codzienna kuchnia niecodzienna