bułki - 33426 przepisów (strona:1115/2229)

Ryba po grecku 245

grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku?Ryba po greckuSkładniki:1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowaniaok. 1/2 szklanki oleju 4 duże marchewki2 pietruszki1 mały seler2 cebule3 łyżki koncentratu pomidorowego4 ziela angielskiesól, pieprz, mielona paprykaWarzywa  zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej,  smażyć  na małym ogniu do zrumienienia.Układać  warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 129

kalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet  - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie. Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej. Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar. Wodę dobrze posól . Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł . Przykryj i gotuj(...)cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior . Gotuj ok. 10 minut , po czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut

Pasje Jolki
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 184

około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz,sól do smaku, dwie bułki pszenne. Warzywa obierz, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie musi być pięknie, gdyż to wszystko na koniec zmiksujesz. Wlej niewielką ilość oleju do garnka, rozgrzej i wrzuć pokrojone warzywa. Duś(...)liściem laurowym,zielem angielskim i dosól do smaku. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj tak 15 minut, po tym czasie dodaj śmietanę i pogotuj jeszcze z 5 minut. Wyłącz ogień. Bułki pokrój w kostkę i podpiecz na gorącej patelni lekko przesmarowanej olejem. Uważaj, bo się szybko palą. Teraz zblenduj lub zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody

Pasje Jolki
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 173

basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie):70 g ryżu naturalnego100 g (1 sztuka) marchewki55 g (1 sztuka) cebuli12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej30 g (pół) roztrzepanego jajka25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki15 g pokruszonych płatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy(...)pomocą tłuczka/zgniatamy.6. Do jajka z kukurydzą dodajemy odciśniętą z soku marchewkę (porządnie odciśniętą), cebulę, ostudzony ugotowany ryż oraz przyprawy i ew. cukier/stevię. 7. Mieszamy, wygniatamy, dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy.8. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe "wałeczki" (dłonie moczymy często, po ulepieniu każdego "sticksa") i obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.9. Pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Malowane smakiem
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 150

lizać…   Składniki: Roladki: 1 duża pierś z indyka (około 800 g) 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Sos: 200 g sera gorgonzola 200 ml słodkiej śmietanki 18 % 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki wytrawnego, białego wina sól biały pieprz Przygotowanie: Roladki(...)Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić. Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami

Oryginalny smak
Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem 194

Prosty i smaczny pomysł na pożywne śniadanie. Rozpływające się żółtko na chrupiącym boczku… to idealny posiłek na początek dnia. Składniki: 1 bułka 1 plasterek koziego sera 2 cienkie plasterki boczku 1 jajko roszponka masło sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy przekrojone na pół plasterki boczku. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy. Na ten sam tłuszcz wbijamy(...)jajko, uważając aby nie uszkodzić żółtka i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko. Smacznego

Oryginalny smak
Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym 166

serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany około 2 kabanosów szczypta cukru olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy(...)Wsypujemy do miseczki i dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je około 3 minut z każdej strony. Obrane ząbki czosnku miksujemy z twarogiem. Dodajemy śmietanę, szczyptę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy serek przekładamy do rękawa cukierniczego. Na placuszki układamy pokrojone w plasterki kabanosy

Oryginalny smak
Łatwy makowiec 406

1/2/3/4 szklanki kaszy manny1 szklanka cukru1/2 kostki margaryny1/2 szklanki śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Masa makowa1 puszka masy makowej 850g lub 900g 3 łyżki bułki tartejWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy(...)przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą lub  cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zapiekanka - raz, dwa , trzy 154

skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem. Składniki: bułka kajzerka masło lub margaryna ser żółty ketchup przyprawa do pizzy szczypiorek Bułki przekroić i  posmarować masłem, położyć żółty ser i polać ketchupem. Po wierzchu posypać przyprawą do pizzy. Zapiec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka 394

części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzch Nadzienie:  1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu  2- 3 łyżki bułki tartej  Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ryba w pomidorach 147

zupełnie inna :) W sumie moja babcia też ma identyczny przepis i też smakuje inaczej :) I bardzo proszę Was o kliknięcie : https://konkurs.whiskas.pl/FotoGaleria.aspx?id=2045 Składniki: 1/2 kg filetów rybnych  (+ bułka tarta i jajko) 3/4 - 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki octu 2 łyżki cukru ziele angielskie liść laurowy 1 mała puszka koncentratu pomidorowego(...)duże cebule 3 ogórki konserwowe Przygotowanie: 1. Rybę pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze. 2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili gdy się zagotuje, całą zalewę pogotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie wyłączyć

charlotte gotuje
Kotlety mielone z marchewką 209

dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka  buka tarta   przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone) Przygotowanie: Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody. Mięso, chleb, obraną marchewkę(...)czosnek przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję suszoną bazylię i majeranek. Dokładnie połączyć ze sobą składniki. Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju. Smacznego

charlotte gotuje
Jagodzianki z białym serem i lukrem 174

chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy(...)powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy wodą z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe). Jeszcze

charlotte gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 230

wręcz wielbię ;)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 4 cebule 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu pikantnego pieprz, sól, cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące

charlotte gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy 143

szkl zielonej soczewicy 2- 3 marchewki 300 g pieczarek 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku pół selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kostka rosołowa natka pietruszki  sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, słodka i ostra papryka 2 łyżki oleju słonecznikowego opcjonalnie Przygotowanie: Soczewicę wrzucamy(...)Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min. Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania