bułki - 33426 przepisów (strona:1124/2229)

Zapiekanka - raz, dwa , trzy 148

skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem. Składniki: bułka kajzerka masło lub margaryna ser żółty ketchup przyprawa do pizzy szczypiorek Bułki przekroić i  posmarować masłem, położyć żółty ser i polać ketchupem. Po wierzchu posypać przyprawą do pizzy. Zapiec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka 387

części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzch Nadzienie:  1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu  2- 3 łyżki bułki tartej  Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ryba w pomidorach 143

zupełnie inna :) W sumie moja babcia też ma identyczny przepis i też smakuje inaczej :) I bardzo proszę Was o kliknięcie : https://konkurs.whiskas.pl/FotoGaleria.aspx?id=2045 Składniki: 1/2 kg filetów rybnych  (+ bułka tarta i jajko) 3/4 - 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki octu 2 łyżki cukru ziele angielskie liść laurowy 1 mała puszka koncentratu pomidorowego(...)duże cebule 3 ogórki konserwowe Przygotowanie: 1. Rybę pokroić na małe kawałki, posolić i usmażyć w jajku i bułce tartej tak jak zawsze. 2. Przygotować zalewę : wodę, olej, ketchup, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy wrzucić do garnka i zagotować. Od chwili gdy się zagotuje, całą zalewę pogotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie wyłączyć

charlotte gotuje
Kotlety mielone z marchewką 203

dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka  buka tarta   przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone) Przygotowanie: Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody. Mięso, chleb, obraną marchewkę(...)czosnek przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję suszoną bazylię i majeranek. Dokładnie połączyć ze sobą składniki. Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju. Smacznego

charlotte gotuje
Jagodzianki z białym serem i lukrem 172

chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na prostokąt o długości ok 20 cm. Na brzegu krótszego boku (pamiętajmy żeby zostawić kawałeczek ciasta, aby zlepić bułkę) układamy kopiastą łyżkę sera i jagody, zawijamy tak, aby skleić ciasto by nic nam nie wypływało, zostawiając kawałek ciasta takiej długości, aby można nim było obłożyć bułeczkę. Nacinamy(...)powstały paseczki i przekładamy przekrojone kawałki na drugą stronę bułki i zakładamy końcówki pod spód. Tak gotową jagodziankę układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy wodą z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe). Jeszcze

charlotte gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 226

wręcz wielbię ;)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 4 cebule 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu pikantnego pieprz, sól, cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące

charlotte gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy 141

szkl zielonej soczewicy 2- 3 marchewki 300 g pieczarek 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku pół selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 kostka rosołowa natka pietruszki  sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, słodka i ostra papryka 2 łyżki oleju słonecznikowego opcjonalnie Przygotowanie: Soczewicę wrzucamy(...)Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min. Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki

charlotte gotuje
Simit - tureckie bajgle 175

dawna chciałam zrobić bułki z sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł czas i na nie, przeszukałam swój folder z przepisami i znalazłam te które mi odpowiadały i ... nie zawiodłam się :) Przepis od mojepasjekrakow :) Te bułki nadają się na zwykłe kanapki,  następnym razem zrobię słodkie sezamowe

charlotte gotuje
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 339

jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości,  2 ząbki czosnku,  1/2 pęczka pietruszki,  sól, pieprz,  2 łyżki oliwy z oliwek,  bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś(...)natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Masą natrzeć kotlety. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor. Sos pietruszkowy:  pęczek natki pietruszki,  1 szklanka śmietanki 30%,  2 cebule,  2 ząbki czosnku,  1/2 szklanki drobiowego bulionu,  łyżeczka soku z cytryny,   szczypta startej skórki

Z miłości do słodkości
Kotlet de volaille'a 37187

filecie drobiowym. Zwijać  filety jak  krokiety, spiąć wykałaczkami .Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć de volaille'a  w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor

Kuchnia Danusi
Kotleciki mielone 166

życzę smacznego :) SKŁADNIKI: 1 porcja mięsa mielonego lub 0,5 kg łopatki (mielonej) 1 jajko 2 kromki chleba przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz 1 pęczek pietruszki zielonej bułka tarta WYKONANIE: Najpierw namaczamy 2 kromki chleba w wodzie. Myjemy mięso mielone i dajemy do miski, dodajemy jajko, wyciskamy wodę z chleba i dodajemy do mięsa. Następnie przyprawiamy mięso. Kroimy drobno(...)pietruszkę zieloną i dodajemy do mięsa.  Wszystko razem mieszamy, formujemy małe kotleciki i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy

Serce zamknięte w formie pyszności
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 291

sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy(...)drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą. Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm.  Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła

Czerwona Porzeczka
MINTAJ Z SEZAMEM 173

MINTAJ Z SEZAMEM Składniki: - 1kg mrożonych filetów z mintaja - 1 jajko - 100g bułki tartej - 50g mąki pszennej - 30g sezamu - przyprawa "Kucharek" - olej do smażenia Sposób przygotowania: Dokładnie rozmrażamy nasze filety z mintaja. Rozmrożone kroimy na połówki i delikatnie posypujemy przyprawą "Kucharek". Przygotowujemy roztrzepane jajko do panierki. W podłużnym naczyniu przygotowujemy panierkę: wsypujemy bułkę tartą, dodajemy mąkę, sezam i dokładnie mieszamy

Mentor Smaku
KRĄŻKI CEBULOWE 148

KRĄŻKI CEBULOWE Składniki: - 4 duże białe cebule - 1 jajko - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki bułki tartej - sól do smaku - olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w grube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki(...)obtaczamy w cieście i następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krążki smażymy na oleju (polecam frytkownicę). Usmażone krążki cebulowe odsączamy z oleju i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 131

marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela(...)pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz

Mentor Smaku