bułki - 33426 przepisów (strona:1130/2229)

Drożdżowe paluchy cynamonowe 170

podzielić na 10 części. Każdą część wałkować na nieduży prostokąt. Każdy obficie posypać cukrem z cynamonem i zwinąć. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jajko rozkłócić i posmarować nim każdą bułkę. Posypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Wartość energetyczna (1 sztuka) Energia: 355.4 kcal Tłuszcz: 12,6g Białko: 7,7g Węglowodany

Zielona Kuchnia
Korvapuusti i "Zerwa" 164

nata już piekłam, więc przyszła kolej na fińskie bułeczki cynamonowe. Smakują tak samo jak tatarskie drożdżówki cynamonowe lub jak szwedzkie Kanelbullar , ale mają zupełnie inny kształt. Składniki (na 12 bułek): Ciasto 250 ml ciepłego mleka 26 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 500 g mąki pszennej (typ 480) + mąka do podsypania łyżeczka mielonego kardamonu jajko 80 g masła

Weekendy w domu i ogrodzie
Klasyczne dyniowe bułeczki 170

drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła szczypta soli 1 jajko do malowania bułek Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Dynię miksujemy. Do miski z aktywnymi

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki z czarnuszką 163

mąki- u mnie Młynomag pszenna luksusowa 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 100 g świeżych drożdży 8 łyżek oleju rzepakowego 600 ml ciepłej wody dodatkowo: olej do posmarowania bułki plus 2 łyżki czarnuszki Robimy! Drożdże rozrabiamy z cukrem i wodą i połową oleju i odstawiamy na 10 minut Do miski dajemy mąkę, sól, nasz zaczyn i pozostały olej i wyrabiamy

Latosiowydom
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 141

Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Artykuł Bułeczki drożdżowe

Smaki Armine
Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem 130

Miałam dzisiaj upiec bułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali „pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki

Smaki Armine
BEZGLUTENOWE CYNAMONOWE CHAŁKI 158

glutenem. Do ich przygotowania użyłam produktu nazwie Mix B – Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Polecam! Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków. Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki! Też będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 8-10 chałek

Ostra na Słodko
Bułeczki dynie 178

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie polecam nacinać bułeczek zbyt głęboko, bo się "rozjadą", nie wyrosną i będą płaskie. Bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a w środku każdej bułki ufiksować ćwiartkę orzecha włoskiego piec w 180*C około 25 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZAPIEKAŃCE PYSZNIE NADZIANE + FILMIK 143

trzy kawałki. Nacinamy wzdłuż i posypujemy w środku oregano.  Ogórki, jajka kroimy w plastry a paprykę w paseczki.  Ser w kawałku ścieramy na tarce jarzynowej.  Każdą bułkę zaczynamy nadziewać, pierwszy kładziemy ser w plastrach, następnie szynka konserwowa, szynka mielona, salami, papryka, ogórki i plastry jajka. Posypujemy po wierzchu tartym serem i zawijamy w folię.  Zapiekańce przechowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 174

wyrastania na 1-2 h, aż podwoi objętość. Ja odstawiłam na noc do lodówki a rano wyjęłam na godzinę przed dalszymi etapami pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czerwone bajgle z burakiem 163

albo białe, albo ciemne razowe bułeczki. A gdyby tak wprowadzić małe urozmaicenie? Proponuję czerwone bajgle. Kolor jest naturalny i pochodzi z  czerwonego buraczka. Nie tylko wnosi do śniadaniowej bułki dużo energii, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Bajgle to bułeczki obgotowywane przed pieczeniem w wodzie z sodą, taka tradycja, ale tak naprawdę są bardzo proste do przygotowania. Jeśli lubisz bajgle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 267

bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix pr zygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne

Ostra na Słodko
Puszyste bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni 138

gładkie, elastyczne ciasto.  Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości.  Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszyste bułeczki z ziemniakami 209

elastyczne ciasto [ ja zagniatałam ręcznie]Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 stopni przez około 20-25 minut, do zrumienienia,wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Bułki z makiem 177

szklanka ciepłej wody 1 żółtko do posmarowania bułeczek Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie … Czytaj dalej Bułki z makiem

gotuj ze mną