bułki - 33426 przepisów (strona:1122/2229)

Kotlety z kaszy gryczanej i sera koziego 193

Szybkie, proste danie, które  podajemy z kefirem lub jogurtem. .. Smacznego!!! Składniki: -1 szkl kaszy gryczanej -20 dag koziego, białego sera lub po prostu twarogu -jajko -cebula -bułka tarta Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić  i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym

Anioły w kuchni
Kotleciki z ryżu i selera 161

czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej(...)poddusić cebulę i selera, następnie dodać do ryżu, wbić jajko, dodać natkę i przyprawić. Z uzyskanej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego

Anioły w kuchni
Szarlotka specjalna 486

cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy(...)porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.   Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego

Anioły w kuchni
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 179

sztuk) 1 szklanka grochu 2szklanki wody lub nieco więcej 1 łyżeczka wegety 2 ząbki czosnku majeranek, cząber 1 cebula  1 jajko koperek lub pietruszka  1 czerstwa kajzerka bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana oliwa lub olej do smażenia  pieprz, sól Wykonanie; Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu(...)wchłonie wodę i będzie można  go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej  dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce

Anioły w kuchni
Knedle rybne z sosem koperkowym 144

wiedzą polecamy zrobić, bo są bardzo smaczne  i na pewno tym daniem zaskoczycie domowników :-)) Składniki: Porcja na 12 knedli  2 filety ze szczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej  cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła  gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła(...)łyżki kwaśnej śmietany garść kopru  pieprz Wykonanie: Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko

Anioły w kuchni
Pasztet z białej fasoli 150

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet jest upieczony

Anioły w kuchni
Zupa z dyni z boczkiem i szałwią 167

porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 250 ml rosołu lub bulionu 50 ml mleczka kokosowego Sól , pieprz cayenne 4 plastry boczku 2 bułki pszenne szałwia Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku układamy kostki dyni, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku(...)blenderem, ewentualnie możemy zupę doprawiać jeszcze do smaku. W między czasie boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy z obu stron kromki pokrojonej bułki. Pod koniec na gorący tłuszcz kładziemy listki szałwii, trzymamy na patelni aż zmiękną. Zupę rozlewamy na talerze, na środku układamy paseczki boczku, listki szałwii i grzanki. Smacznego!   The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki bez mleka 297

Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta

prawdziwe jedzenie
Kotlety schabowe marynowane w cebuli i mleku 228

prawdę najlepsze kotlety schabowe :)  Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule  ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól na pół z pokruszonymi płatkami kukurydzanymi ) mąka jajka sól , pieprz tłuszcz do smażenia - schabowe najlepsze na smalcu , ale zdrowiej na oleju rzepakowym Przygotowanie(...)obieramy , kroimy . Zasypujemy nią schab i zalewamy wszystko mlekiem .   Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Wyjmujemy odsączmy z nadmiaru mleka . Przyprawiamy solą i pieprzem . Obtaczamy w mące , jajku , bułce tartej z płatkami .   Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z obu stron .   Smacznego :) Cebulę  która nam została możemy odsączyć obtoczyć w mące i usmażyć

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Szarlotka 406

żółtka  ( jakby ciasto było zbyt sypkie ) szczypta soli ew. pół łyżeczki proszku Nadzienie : 1 kg jabłek obranych , bez ogryzków cukier , cynamon woda ok. 1/4 szklanki ew. bułka tarta do podsypania koło 2 łyżek Wykonanie :  Ciasto zarobić .  Podzielić na 2 części .  Schłodzić koło 30 min . 1 częścią  ( trochę większą  ) wyłożyć blaszkę , po nakłuwać(...)przestudzić dodać cynamon i cukier  do smaku (  ważne żeby w jabłkach nie było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 270

klik . Ta jest równie smaczna jak poprzednia. Kto jeszcze nie robił musi jak najszybciej zrobić by zadowolić podniebienia domowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu muszelki 1 por 2 ząbki czosnku 6 pomidorów suszonych w oleju(...)śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Usmażone klopsiki przełożyć

Ala piecze i gotuje
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 226

Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki kaszy manny 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Umyte pieczarki kroimy drobno(...)całość, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i  mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśnięte bułki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz pieczarkowy, masę zwijamy pomagając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tykwanik. 158

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej25 dag masła2 jajka3/4 szkl cukru pudru1 łyżka oleju1 łyżka bułki tartej2 łyżki cukru pudru do posypania plackaNadzienie. 80 dag oczyszczonej dyni3/4 szkl. cukru1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobnosok z 1 cytryny1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki cynamonuDo przesianej mąki(...)Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.Piec w temp.180 stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 190

placuszki) z kukurydzy. Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam. Kotleciki--kukurydza w sosie  Mornay. 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Sos  Mornay: 250ml mleka 25 g mąki 25 g masła 1 żółtko Przyrządzamy sos  Mornay , czyli najpierw robimy zasmażkę z masła i mąki. Smażymy ją na małym(...)blaszce posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki. Następnie za pomocą łyżek formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 168

trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule 1 duża bułka namoczona w mleku 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 75 dag leśne grzyby 1 cebula sól. pieprz Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć(...)cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania