bułki - 33426 przepisów (strona:1111/2229)

Pulpety w sosie porowym 715

delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym  , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:- mięso wieprzowe zmielone – 400 g - jajko – 1 szt – tarta bułka – 2 łyżki- natka pietruszki – 1 pęczek- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- mąka – 50 gSOS:- por – 2 szt – masło – 2 łyżki- mąka(...)łyżka- chrzan – 1 łyżeczka- śmietana 30% – 50 ml- sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem.  Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso. Solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy

Ostra na Słodko
Chrupiące krokiety grzybowo – jajeczne 199

łyżeczka– sól – szczyptaFARSZ:- jajka – 4 szt– pieczarki – 250 g– cebula – 1 sztser żółty – 100 gsól , pieprz – 1 szczyptaDodatkowo:- bułka tarta – 100 g– jajko – 1 szt– olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :  Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Jajka gotujemy(...)oleju , do momentu nabrania złocistego koloru.Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulony. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano

Ostra na Słodko
Pierogi kowieńskie 142

sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- boczek wędzony – 200 g- cebula – 1 szt- por – 1 szt- jajka na twardo – 3 szt- surowe jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 łyżka- olej – 1 łyżka- sól , pieprz – do smaku  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  CIASTO: Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli. Zagniatamy(...)posiekanego pora. Przesmażamy razem kilka minut. Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.( Możemy również zmielić w maszynce ) Mieszamy z cebulką i porem. Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi tworząc falbankę

Ostra na Słodko
Leche frita – hiszpański deser 506

szkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier – 0,5 szkl – wanilia – 2 laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta – 3/4 szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szklDODATKOWO:- olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone(...)gęstego budyniu.Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju.Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ).Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki.Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z kokosem.Smażymy po kilka minut na bardzo gorącym oleju.Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujmy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 159

łyżki- kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżkaKLOPSY:- ryż – 100 g- sól – 1 łyżeczka- papryka – 1 szczypta- mąka – 30 g- jajko – 1 szt- bułka tarta – 50 g- olej Kujawski bazyliowy – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy(...)mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok.4 minuty. KLOPSY: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę,odrobinę soli i papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie świeża sałata

Ostra na Słodko
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 168

pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki – 300 g- ser mozzarella – 150 g- pomidory koktajlowe – 150 g- bułka tarta – 2 łyżkiPESTO:- świeża bazylia – 3 garście- czosnek – 1 ząbek- prażone pestki dyni – 30 g- tarty parmezan – 10 g- olej kujawski czosnkowo-bazyliowy(...)osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.Do formy wkładamy warstwę makaronu.Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów.Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów.Czynność powtarzamy do wyczerpania składników

Ostra na Słodko
Knedle serowe z bułką tartą 118

porcje )* ser biały – 250 g* masło – 30 g* małe jajko – 2 szt* kasza manna – 40 g* mąka pszenna – 20 g* sól – 1 szczypta* bułka tarta do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KNEDLE :Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.Dokładnie razem mieszamy.Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.Wrzucamy na gotującą , lekko(...)minut na bardzo wolnym ogniu.Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.* Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilość mąki – zależy to od tego jak bardzo mokry jest ser.Polewamy zrumienioną na masełku bułką tartą.Smacznego

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 233

pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Kapustę szatkujemy , posypujemy solą(...)oraz przesmażone mięso.Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.Doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki.Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki.Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso 133

ząbek* parmezan – 50 gMIĘSO:* filet z kurczaka – 400 g* sól – do smaku* pieprz – do smakuDODATKOWO :* olej rzepakowy do smażenia – 250 ml* kuskus – ok. 200 g* jajko – 1 szt* bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO:Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO :Filet(...)każdej strony.Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak.Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce.Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.Jego spożywanie doskonale wpływa

Ostra na Słodko
Krokiety z kaszą jaglaną 130

szklanka* Mleko – 250 ml* Jajko – 1 szt* Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* Sól – 1 szczypta* Olej – 50 mlFARSZ:* Kasza jaglana – 2 szklanki* Bulion warzywny – 400 ml* Pieprz – do smakuDODATKOWO :* Bułka tarta do panierowania* Jajko – 1 szt* Olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce . FARSZ :Kaszę jaglaną zalewamy(...)cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.Po ugotowaniu doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ :Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety.Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Krokiety z pasztetem 305

łyżeczka** mleko – ok. 2 szkl** jajko – 2 szt** sól – 1 szczypta** olej – 70 mlFARSZ:** drobiowy pieczone pasztet – 300 g** marchew – 2 szt** duża cebula – 1 szt** sól , pieprz , paprykaDODATKOWO :** bułka tarta do panierowania** jajko do panierowania** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki(...)powstania konsystencji nadającej się do smarowania.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚC :Na środek naleśników układamy po 2 łyżki farszu , zakładamy boki i zwijamy krokiety.Panierujemy w jajku i bułce tartej.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące.Smacznego

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 237

koncentrat pomidorowy – 4 łyżki – majeranek – 1 szczypta – śmietana 18% – 2 łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy liście(...)szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.PULPECIKI:Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ).Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące.Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.Gotujemy ok. 15 minut.Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.Podajemy bardzo

Ostra na Słodko
KOTLETY Z SOCZEWICY 182

pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.Polecam!SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g* jajko – 1 szt* bulion – 2 szklanki* czosnek – 3 ząbki* majeranek – 1 łyżeczka* tarta bułka – 3 łyżki* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Soczewicę dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 10 minut.  Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie(...)oleju. Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 298

sól – 1 łyżeczka** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** olej – ¼ szklFARSZ:** mięso mielone – 400 g** cebula – 1 szt** mozzarella – 1 szt** ser żółty – 150 g** sól , pieprz , paprykaDODATKOWO :** bułka tarta do panierowania** jajko do panierowania** olej do smażenia  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut.Smażymy średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Cebulę(...)mieszając smażymy do momentu , aż mięso nie będzie surowe.CAŁOŚĆ:Naleśniki smarujemy mięsnym farszem.Posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy plasterkami mozzarelli.Składamy w koperty , panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na rumiano.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Krokiety z fetą i szpinakiem 165

mlDODATKOWO :* szpinak – 500 g* feta – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* gałka muszkatałowa – do smaku* czosnek – 2 ząbkiDODATKOWO :* jajko do panierowania* bułka tartaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ :Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy(...)kilka minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki.Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.Panierujemy w jajku i  bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko