jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy
UgotujmyTo.plcukru pudruSKŁADNIKI NA BEZĘ CYNAMONOWĄ:6 białek (w temperaturze pokojowej)1 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki octu spirytusowego1 łyżeczka cynamonuDODATKOWO:50g płatków migdałowych8 łyżek bułki tartejWYKONANIE:BEZA CYNAMONOWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni C.Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksuj dokładnie po każdym dodaniu(...)aluminiową.Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim równomiernie całe dno blachy.Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiecz około 15 minut.Następnie wyjmij podpieczone ciasto i posyp je po całości bułką tartą. Na wierzch wyłóż podsmażone jabłka.Wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno
Słodko-Słony Świat Ilonymielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do okraszenia sól, pieprz, majeranek do smaku Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu(...)ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego wieprzowo-wołowego1/2 czerwonej surowej papryki100 g czerwonej fasoli z puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce(...)łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę pogotować
Świat Domowej Kuchnikajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 3-4 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający(...)oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć
Świat Domowej Kuchniproszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu(...)razu zabrać się za przygotowanie ciasta.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń - ciasto
Świat CiastaKrokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem(...)gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3.Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki.I to tyle ;) ...Udostępniam przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzykąandruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko – 0,5 szkl- sól- jajko – 1 szt- olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone , jajko, czosnek, bułkę
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: - kasza manna – 1 szklanka- cukier – 2 łyżki- woda – ok.1,5 szklanki- mleko – ok. 2,5 szklanki- jajko – 1 szt.- sól – szczypta- bułka tarta – ok.1,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę mannę gotujemy w rozcieńczonym mleku z wodą , studzimy.Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli , mieszamy.Formujemy kotleciki.Obtaczamy w tartej bułce
Ostra na Słodkoszklanka- olej – 125 ml- cukier waniliowy – 1 szt- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- winogrona ( u mnie +morele ) – ok.0,5 kg- bułka tarta – do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę(...)Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkotakie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli , ale i głodne dzieciaki!Ja zawsze biorę z dokładką!SKŁADNIKI:- mięso wieprzowe zmielone – 500 g - jajko – 1 szt- tarta bułka – 2 łyżki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- mąka – 50 gSOS:- śmietana – 3 łyżki- mąka – 3 łyżki- mleko – ok. 3/4 szklanki- koperek(...)duży pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, wbijamy jajko.Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.Formuje pulpeciki w dłoniach.Każdy pulpet obtaczamy w mące.Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso, solimy i gotujemy.Do wrzątku wkładamy pulpeciki.Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.Siekamy koperek.W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę z mlekiem i mąką
Ostra na Słodkocukier – 1 szkl- olej – 125 ml- cukier waniliowy – 1 op- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- jabłka – ok. 1 kg- bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto(...)wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy jabłka.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na SłodkoszczyptaFARSZ:- soczewica czerwona – 1 szklanka- papryka czerwona – 1 szt- papryka żółta – 1 szt- cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie(...)drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie układamy na naleśników. Zawijamy boki do środka. Zwijamy w krokiety. Opanierowujemy z rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkotalerzu!Takie mięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie(...)arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę, układamy na blasze, robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Ostra na Słodko