bułki - 33426 przepisów (strona:1101/2229)

Arancini – włoskie kulki ryżowe 319

szklanki ryżu arborio (musi być odmiana ryżu risotto, żeby się kleił)3 szklanki bulionu1 cebula2-3 łyżki oliwy3 łyżki startego parmezanusól, pieprz1 jajko + 2 do panierowaniamąka i bułka tarta do panierowaniaolej do głębokiego smażeniaFarsz:250 g pieczarek2 cebule3 ząbki czosnku6 łyżek startego żółtego seranatka pietruszki (opcjonalnie)sól, pieprz, oliwa Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i gdy już jest(...)placuszki z ryżowej masy, na środek dodać masę pieczarkowo-serową i całość zamknąć w formę kulki.Przygotowane kule obtoczyć w mące a następnie w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu najlepiej odsączyć resztki tłuszczu na papierowym ręczniku. Pycha:)!Smacznego Post Arancini – włoskie kulki ryżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 173

patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz:2 kg kapusty kiszonej2-3 cebulegarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskieoliwa do smażenia2 jajka i bułka tarta do panierowania Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę(...)minut w razie potrzeby doprawić jeszcze majerankiem, solą i pieprzem. Wystudzić.Na przygotowane naleśniki nakładać po trochu farszu i zrolować je a następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce.Smażyć na złoty kolor.Smacznego Post Krokiety z kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ser pieczony 179

trzymania sera dwóch widelców, bo do rąk się wszystko przykleja. Przełożyć do miseczki z roztrzepanym jajkiem i dokładnie go zanurzyć, po czym przełożyć do miseczki w której wymieszamy bułkę tartą z płatkami migdałowymi i bardzo dokładnie obtoczyć, żeby całość za szybko się nie wylała w czasie smażenia.Smażyć w bardzo gorącym oleju na złoty kolor do momentu, aż ser lekko

UgotujmyTo.pl
Jajka faszerowane na ciepło 2381

usmażeniu trzeba je zaraz skonsumować bo jak ostygną to już nie to samo…:)Jajka faszerowane na ciepło – składniki:jajka – u mnie 5 szt.kilka plasterków szynkiszczypiorsól, pieprz,bułka tartamasło1. Jajko gotujemy na twardo. Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze(...)szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela… 3. Obtaczamy jaka w bułce i na rozgrzanym maśle smażymy na złoty kolor. Smacznego Post Jajka faszerowane na ciepło pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Biszkopt z truskawkami inaczej 483

Biszkopt z truskawkami – składniki:Biszkopt:4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)1 szklanka cukru1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamasło i bułka tarta do wysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody(...)było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec po trochu dodawać mąki (przesiane i wymieszane z proszkiem). Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę

UgotujmyTo.pl
Bawarska tarta ze śliwkami 264

tarta ze śliwkamiSkładniki:1,5 łyżeczki drożdży instant lub 9 g świeżych drożdży375 g mąki pszennej2 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka soli3 jajka125 masła (niesolonego)Masa:900 g śliwek2 łyżki bułki tartej2 żółtka100 g drobnego cukru60 ml śmietany 30-36%1. Drożdże wymieszać z 60 ml ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i dodać(...)odgazować a następnie rozwałkować wałkiem na taką wielkość aby wyłożyć formę dociakając ciasto do spodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę tartą a następnie wyłożyć umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki śliwki. Zostawić na 30-45 minut aby ciasto wyrosło w temperaturze pokojowej. 4. Piekarnik nastawić na 220 stopni wkładając do środka

UgotujmyTo.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 184

jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy

UgotujmyTo.pl
SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 442

cukru pudruSKŁADNIKI NA BEZĘ CYNAMONOWĄ:6 białek (w temperaturze pokojowej)1 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki octu spirytusowego1 łyżeczka cynamonuDODATKOWO:50g płatków migdałowych8 łyżek bułki tartejWYKONANIE:BEZA CYNAMONOWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni C.Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksuj dokładnie po każdym dodaniu(...)aluminiową.Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim równomiernie całe dno blachy.Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiecz około 15 minut.Następnie wyjmij podpieczone ciasto i posyp je po całości bułką tartą. Na wierzch wyłóż podsmażone jabłka.Wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno

Słodko-Słony Świat Ilony
Kartacze z mięsem 247

mielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do okraszenia sól, pieprz, majeranek do smaku Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu(...)ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy

Świat Domowej Kuchni
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 180

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1/2 czerwonej surowej papryki100 g czerwonej fasoli z puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce(...)łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę pogotować

Świat Domowej Kuchni
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 225

kajzerka 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 3-4 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki masła  30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30%  biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający(...)oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia  składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto.  Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć

Świat Domowej Kuchni
Ciasto z budyniem i rabarbarem 232

proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu(...)razu zabrać się za przygotowanie ciasta.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń - ciasto

Świat Ciasta
Krokiety z kapustą i grzybami 255

Krokiety z kapustą i grzybami(na wigilijny stół)Składniki:(na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów- 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:1.Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę pieprzem(...)gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3.Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki.I to tyle ;) ...Udostępniam  przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;) Michał

Gotuj Z Muzyką
Kotlety mielone w waflu 273

andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko – 0,5 szkl- sól- jajko – 1 szt- olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone ,  jajko, czosnek, bułkę

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania