aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit!Składniki:Klopski:800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duże jajo lub 2 małe;3 czubate łyżki bułki tartej;1 ząbek czosnku;2 płaskie łyżki suszonego oregano;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sos pomidorowy:1 duża cebula;1000 ml przecieru pomidorowego;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki suszonego oregano(...)łyżeczka cukru;Sól;Pieprz.Dodatkowo:500 g makaronu spaghetti;5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;Kilka listków bazylii.Sposób przygotowania:Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę.Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować malutkie klopsiki
Gospodyni Miejskaminut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku.Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły wodą. Odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku. Większe grzyby podzielić(...)użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek (jeśli używamy zwykłego trzeba go wcześniej posiekać), koniak, porto, jaja i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Sprawdzić stopień doprawienia i ewentualnie doprawić masę: łyżką stołową nabrać małą porcję, usmażyć na patelni. Taki usmażony kotlecik jest namiastką naszego pasztetu
SzczyptaSmaQprzygotowane mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem- ważne jest też, aby mięso nie było wprost z lodówki tylko miało temperaturę pokojową - w tym czasie szykuję bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam oliwą rozmarynową, posypuje świeżym tymiankiem, rozmarynem, dodaję pocięty ząbek czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min- następnie kroję
Basia w kuchnimarchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier(...)solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu ) - tak przygotowane gołąbki dusimy
Basia w kuchnisól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego ) ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek(...)ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu SPOSÓB WYKONANIA : - mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę - obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu - ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości
Basia w kuchniCzosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał
Grahamka, weka i kajzerkawszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić(...)odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną wody i śmietaną
Sama słodycz i szczypta chilipołączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku bułka tarta małe jajko sól, pieprz, olej Na szybki sos pomidorowy: puszka pomidorów (całe lub krojone) 2 szklanki bulionu 1 duża cebula koncentrat pomidorowy odrobina śmietanki 12% sól, pieprz, papryka: słodka(...)czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia. 2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40. 3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około
Szefowa kuchnikiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę(...)Rozpoczynamy przygotowywanie naszych naleśników. Na deskę kładziemy pierwszego naleśnika i nakładamy ok.2-3 duże łyżki farszu. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy. Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety należy smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru i gotowe. Smacznego
Mentor Smakumasła - 200 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 150 g cukru pudru - 4 jaja - 2 cukry wanilinowe -50 g kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli, bułka tarta Włącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do masy(...)żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie
Pasje JolkiSkładniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka(...)minut, następnie zdjąć przykrywkę. Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C. Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno
pieprzny smaczekprzetrwam wszystko. Składniki: 50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki) 40g kremowego serka 60g serka wiejskiego 30g śmietany (dałam 18%) jajko cukier, aromat, cynamon łyżka migdałów łyżka bułki tartej łyżeczka masła (czubata) cynamon ew. cukier Makaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki(...)stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką. Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy na nim migały, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy bułkę tartą,cynamon. i cukier
More food, love and dreamsogniu mniej więcej ok. 15 minut, Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącymZ bułki robimy grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i zrumieniamy w tosterze.Zupę podajemy gorąca z grzankami posypana szczypiorkiemSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewypiersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju sól selerowa Skworcu Bazylia suszona Skworcu Pieprz zielony Skworcu Czosnek granulowany Mozzarella bułka tarta jajka do smażenia masło klarowane lub oliwa Wykonanie ; Piersi umyć , pokroić i delikatnie rozbić . Posolić , popieprzyć , posypać czosnkiem i bazylią . Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone w paseczki pomidory(...)mozzarellę. Zwijać jak roladki . Jajka rozbić , zamaczać roladki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Pyszne i proste
Sama słodycz i szczypta chilizyskają zupełnie nowego smaku Składniki: 60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa
Z Majeczką w kuchni