bułki - 33426 przepisów (strona:1098/2229)

Krokiety z Kapustą i Grzybami 1035

sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)  Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu. Moje

Słodka Strona
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3016

cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko nagrzanym piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 228

napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :))Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)2 szkl. mąki1 szkl. wody gazowanej1 szkl. mlekaszczypta soli4 całe jajkaolej - do smażeniajajka, bułka tarta - do panierowaniaJajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni(...)wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 151

zimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie.SKŁADNIKI:- duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy i nie oczyszczamy z nasion)- mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane)- pół bułki bezglutenowej- cebula 4- czosnek 1-2 główki (Nasz polski)- jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_- płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek- 3-4 łyżki oleju/oliwy/Przyprawy na smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz(...)ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek- mieszanka: pomidor, oregano, chilliWYKONANIE:Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy.Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami.Pieczemy około godziny w temp. 120 stopni

Wypisz Wymaluj
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 185

nazwa portugalska) inne było nadzienie składniki: na ok 20 pierożkówciasto:120 g mąki200 ml wodyłyżka masłaszczypta solinadzienie  - mozzarella pokrojona w kosteczkę + jajko i tarta bułka do panierowaniaolej do smażeniaprzygotowanieDo garnka wlać wodę, dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje , ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas(...)trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usmażone  odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 183

dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i posiekać .Nadzienie: W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować  - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem.Pomidory wymieszać

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane 183

dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę duży pęczek pietruszki posiekany2 jajkamajeraneksól, dużo pieprzuprzygotowaniewszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 180

oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć  filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu(...)rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić  (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki

Stare Gary
Grzanki - najprostsze i najlepsze 164

pieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki!składniki (ilość zależy od ilości gości i głodu)dowolna biała bułka pokrojona na  kromkikiełbasa też dowolnakeczupser żółty - ja użyłam cheddar'amasłoszczypior zielony do przybraniaprzygotowanieAngielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona kiełbasę

Stare Gary
Zupa winna 216

dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Smacznego

Stare Gary
Rolada z perliczki 227

dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno pokrojonej2 zabki czosnku, posiekane3 - 4  łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2  łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część(...)masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać.PerliczkaPerliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości. Ponieważ nie zamierzamy ptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę

Stare Gary
Zupa koperkowa - najprostsza 165

śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem.  Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 223

szklanki bulionu1 średnia cebula, drobno posiekana1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1  łyżeczka papryki wędzonejsól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.W dużej patelni  rozgrzać oliwę lub olej

Stare Gary
Placki z cukinii 2 190

szklanki pszennej mąki uniwersalnej1/4 szklanki tartego parmezanu2 ząbki czosnku, starte1 duże jajko,lekko ubiteduża garść koperkugarść pietruszkisól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek+ tarta bułka opcjonalnieprzygotowanieCukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Umieść startą cukinię w sitku nad miską. Dodać sól i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut(...)Odcisnąć.W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim  ogniu.  Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się  ładnie zezłoci

Stare Gary
Mini burgery wieprzowe 182

czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych  lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie  składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć(...)patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania