bułki - 33926 przepisów (strona:1099/2262)

Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 190

mąkę do rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albojak  tradycyjnie jak ruskie.Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)smażymy składniki na farsz wraz z wołowinąrobimy sos beszamelowy z natką pietruszkismażymy i wyrabiamy ciasto w garnkuwyrabiamy ciasto na stolnicyciasto rozwałkowujemy, kładziemy

Bon Appetit Małgorzaty
Piekielny karczek 195

rozmarynsól pieprzPropozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu  na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki

Bon Appetit Małgorzaty
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 268

Taki smaczny misz masz obiadowy :)składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczaka1 brokuł2 woreczki białego ryżupól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny)bułka tarta - do panierki3 jajka - do panierkisól, pieprzłyżeczka cukru natka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniawykałaczkiGotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek producenta(...)spoiwo). Do ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem 194

przesianej mąki tortowej1,5 szklanki cukru1/2 kostki margaryny5 jajek4-5 łyżek kakao (dobrej jakości)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 gruszki1 opakowanie cukru waniliowego1/5 szklanki olejułyżka bułki tartej1 łyżeczka cynamonu cukier puderJajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem(...)dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho posypujemy cukrem pudrem.ciasto z gruszkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 194

ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem 204

woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona) Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować) 2jajka1 cebula1 ząbek czosnku Bułka tartaOlej do smażeniaPierz i sólSkładniki na sos grzybowo-żurawinowySuszone grzyby ok 201 cebulałyżka masłagarść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie(...)drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem, wbijamy jaja. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowo-żurawinowym.Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta....:) smażymy grzyby na sossmażymy mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 179

jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)Składniki na farsz:0,5 kg kurzych wątróbek1 jajko2 łyżki masła1 łyżka bułki tartejpęczek natki pietruszkisól, pieprzSkładniki na pieczoną kaczkę:1 cała kaczka2 ząbki czosnku2 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprzFarsz: gotujemy kurze wątróbki(...)roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Kulki drobiowe w migdałach-karnawałowa przekąska 269

słodki sos chilikilka pomidorków koktajlowychwykałaczkiGotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy. W dłoniach formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Gotowe kulki ozdabiamy pomidorkami przy pomocy wykałaczek. Kulki można

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 255

szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka ukryte w białej kiełbasie 249

jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki. Surowe jajko roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem. Każde jajko obtaczamy w kiełbasie, lepimy kulkę. Następnie obtaczamy w mące, jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z każdej strony. Podajemy z chrzanem. jajka w białej kiełbasie

Bon Appetit Małgorzaty
Siekane kotlety drobiowo-marchwiowe 239

pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym.siekane kotlety drobiowo-marchwiowe

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 187

mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym 216

czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Sos:2 - 3 yżki kwaśnej śmietanyduża wiązanka świeżego koperku2 - 3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzPonadto:mąka do obtoczenia pulpetówZmielone mięso dobrze(...)wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety.  Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 242

ogrodzie)  więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki:1 kg ładnego schabu bez koś3-4 pęta białej, surowej kiełbasy6 plasterków boczku1 jajkook. 1 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz2 ząbki czosnku3 łyżki suszonego majerankuolej do smażeniasznurekdodatkowo:1 opakowanie(...)świeżego, młodego szpinakugarść fiołkówgarść stokrotekwinegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 201

drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem.Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania