łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka octu budyń * 3 budynie śmietankowe bez cukru * 4 łyżki cukru * 1 litr mleka * 1/4 kostki margaryny * 10 owoców kiwi * 2 -3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania Przepis znalazłam tu Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić(...)gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać. Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce. Na owoce wyłożyć letni budyń, zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć na budyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w tempo
Mix smakutomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu The method: Heat(...)sprinkle the rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą
Kulinarna rozmowaORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób): 2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża 4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych na patelni orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1 jajko, rozkłócone cząstki limonki do podania i skropienia kurczaka ( lub cytryna) natka pietruszki do posypania Przygotowanie(...)Rozbij delikatnie piersi. Orzechy zrumień na czystej patelni, posiekaj. W miseczce (szerokiej tak, by zmieściły się filety) wymieszaj orzechy, bułkę tartą, parmezan, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. W drugiej miseczce rozbij jajko. Rozgrzej na patelni olej (im więcej oleju, dobrze rozgrzanego, tym piersi bardziej chrupiące i mniej suche). Obtaczaj piersi w jajku, a później
Gotowanie to kochanieporcji: 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego 500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek) 250 ml piwa ciemnego 1 łyżka masła 10-12 kromek bułki lub bagietki 200 g sera ementaler lub radamer 1 łyżeczka cukru gałka muszkatołowa sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie(...)minuty do odparowania alkoholu. 3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego! ~~~ Bulion drobiowy: 500 g porcji rosołowych 1 marchewka
My Culinary ArtChleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże
Grahamka, weka i kajzerkaPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra. Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkanajlepsze jest śniadanie które spożywa się w co drugim brazylijskim domu. Składniki jakie będą nam potrzebne nie będzie trudno zdobyć: masło, ser żółty, szynka i z chlebaka: kawałek bułki paryskiej lub bułki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła (nie obiecywałam że będzie dietetycznie) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 jajka możemy zostawić je w postaci tzw. sadzonego jajka lub lekko
Smaki BrazyliiGłodni? Czas na hot doga po brazylijsku czyli cachorro quente (wierne tłumaczenie: ciepły pies). Co nam potrzebne? Na pewno bułka - paluch i parówki. A co jeszcze? Farsz w którym ugotujemy nasze parówki a później użyjemy jako sosu, i osiągniemy smak który odróżnia hot doga po brazylijsku od naszych polskich. Składniki farszu: 1 ząbek czosnku, kawałek papryki czerwonej, pół(...)gotujemy sos. Wkładamy parówki i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu gdy woda wyparuje a sos stanie się gęsty. Reszta już prosta, parówka układamy w ciepłej bułce - paluchu i polewamy sosem. Jeśli mamy ochotę na trochę kalorii więcej posypujemy cieniutkimi połamanymi chipsami
Smaki Brazyliiśliwkami. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - śliwki - 15 dag mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3 żółtka - 1 łyżeczka miękkiego masła - sól - cukier - cynamon - do wyboru masło z bułką tartą, jogurt lub śmietana Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Nastawiłam posoloną wodę w dużym garnku. Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance(...)wodę i gotowałam ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmowałam łyżką cedzakową. Podajemy gorące – ze śmietaną lub jogurtem, posypane cukrem i cynamonem, albo z masełkiem i bułką tartą. Co prawda, daleko tym śliwkom do węgierek zerwanych prosto z drzewa, ale sam smak knedli… to odpowiedź na zadane powyżej pytanie. Połączenie, jak najbardziej trafne, ba powiem więcej
mojewypiekiinietylkoktóra zawsze wzbudza kontrowersje w temacie pierogów leniwych, to sposób ich podania. Moim zdaniem nie można generalizować, że najlepsze są z cukrem i ze śmietaną, albo z cukrem i bułką tartą na masełku. Moje ulubione są przysmażone na masełku z bułką tartą i posypane szczypiorkiem. I taka jest właśnie propozycja podania. Ale, to tylko propozycja. Każdy poda z czym lubi
mojewypiekiinietylkojeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową . Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam(...)sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z zimną wodą (1/2 – 1 szklanki wody). Po upieczeniu bułki wyjmujemy i studzimy na kratce. Bułeczki drożdżowe na maślance, zgodnie z moim przewidywaniem, wyszły bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne. Całe szczęście, że nie brnęłam dalej wiedziona ciekawością i chęcią wykombinowania wypieków
mojewypiekiinietylkodrobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść
mojewypiekiinietylkowypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 180g dobrze schłodzonego masła - 200 g suszonej żurawiny - 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious) - cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - masło i bułka tarta do formy Szczelną prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 35cm smarujemy dość grubo masłem (spód i boki) i wysypujemy bułką tartą. W dużej misce mieszamy bardzo dokładnie
mojewypiekiinietylkojako przekąska na imprezę, czy na Kinder Party dla najmłodszych. Paluszki z kurczaka w sezamie – Składniki: Piersi z kurczaka – 2 sztuki (ok. 400g) Sezam – 100g bułka tarta – 3 czubate łyżki 1 jajko olej rzepakowy – do smażenia sól – do smaku pieprz – do smaku przyprawa ziołowa do kurczaka – 1 czubata łyżka Papryka słodka(...)osuszyć. Każdą pierść pokroić na nieduże paseczki. Posypać papryką słodką, przyprawą ziołową do kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem. Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki z kurczaka panierować w tak przygotowanej panierce. Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka
Kulinarne Przebojejeden ze smaków dzieciństwa. Składniki : 0,5 kg brukselki (niedużej) 1 szklanka mleka ok 1 szklanki wody łyżka cukru płaska łyżeczka soli 100 g masła ok 4-5 łyżek bułki tartej Przygotowanie : Brukselkę oczyszczam obierając z zewnętrznych listków i lekko nacinam na krzyż trzonu kapustki. Zagotowuję mleko z wodą, solą i cukrem po czym wrzucam do niej brukselkę i zależnie(...)wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody) Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną wodą. Masło roztapiam i dodaję bułkę tartą i mieszam aż będzie się porządnie smażyć. Podaję zawsze jak na zdjęciu poniżej. Smacznego
Mechanik w kuchni