suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry http://www.ser-korycinski.pl/ cebula - 1 szt pieczarki - 35 dag tłuszcz mąka - 3 łyżki jajko - 2 szt bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje. Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka. Panierować filety w mące, zanurzać(...)roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera. Podawać
Kuchnia Danusiszczerze ,że super smakują jeżeli zrobi się z nich puree z dodatkiem cebulki. Do przygotowania dania (dla 2 osób) potrzebujemy : Kotlet Schabowy 2 kawałki schabu 1 jajko bułka tarta mąka sól pieprz papryka słodka w proszku 2. Puree ziemniaczane 6 ziemniaków 1 cebula mleko sól jogurt naturalny (mały) oliwa(...)grubość 1 cm przez jednorazówkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką a następnie obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku (które także przyprawiłem) a na samym końcu w bułce tartej. smażymy na złoty kolor na dużym gazie. Gotowe. Mizeria czyli coś co gości u mnie w domu bardzo często letnią porą gdy ogórki zrywane są prosto z folii a ochota
Wspólne smakiRoladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko - 1 szt mąka - 2 łyżki sól i pieprz bułka tarta - 3 łyżki pietruszka - 0,5 pęczka ser koryciński http://www.ser-korycinski.pl/ - 4 słupki tłuszcz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić, posypać filety przyprawą do kurczaka. Na filecie ułożyć(...)jednym słupku sera i kilka gałązek natki pietruszki. Zwinąć w roladki, opanierować w mące, przełożyć do rozmąconego jajka z solą i pieprzem. Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu. Smacznego ! SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ Otrzymałam od Pani Czesławy Zarzeckiej:) pyszniutki ser koryciński , dziękuję ślicznie za to , że mogłam go spróbować i co więcej powiem
Kuchnia Danusibiałego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej cytryny puszka brzoskwiń WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa(...)wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy piekarniku
W kuchennym oknie Ewyjaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe bułki w piekarniku - z posolonym pomidorem, wyciśniętym czosnkiem i oliwą z bazylią - proste, pyszne i wegańskie :) Oprócz tego - wszelkiego rodzaju pasty ze strączków i nie tylko, smarowidła i "masełka" , które(...)proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb mieszany na zakwasie, bagietki, ciabatty, bułki wieloziarniste. W większości sklepów, wbrew pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł czy inna pieczarka nie ma już żadnej wartości odżywczej!! Nie lepiej ugotować brokuła i PO PROSTU(...)uładzone wilgotnymi rękami tak Te kotlety nigdy nie rozpadły mi się nie patelni, nic z nich nie opada w czasie smażenia a naprawdę nie dosypuję do nich żadnej mąki, bułki, nie lepię siemieniem ani innym glutem, wszystko tak, jak napisałam. Gotowe kotlety rzucam na DOBRZE ROZGRZANY olej, rumienię chwilkę z każdej strony (BEZ PRZYKRYWANIA PATELNI OCZYWIŚCIE), ściągam delikatnie łyżką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjuż wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może(...)rodzin, które na luzie podeszłyby do wyrzucania takich "kamieni". Pojawia się wtedy w głowie pytanie "co mogę z tym zrobić" i w efekcie "przecież cholera, nie potrzebuję kilogramów bułki tartej". :) A zapiekanki... zapiekanki każdy chętnie zje i twarde pieczywo też się ucieszy z nowego życia. A jeśli ktoś nadal szuka bezglutenowego pieczywa idealnego to zapraszamy go tu: KLIKNIJ
Wypisz Wymalujmała cebula listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku cebula średnia Naleśniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka Polskie Mlekovita woda olej Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta odrobina mleka Wykonanie: Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, wodą, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki. Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości(...)dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące z ulubioną surówką
Malinowe Pocałunkicebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam(...)zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak
W kuchni Karmel-itkiPyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się(...)wrzącej wody z dodatkiem soli i wyjmować łyżką cedzakową jak wypłyną na wierzch. Podawać z olejami tłoczonymi na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne, polane bułką zrumienioną na maśle lub z domowym ketchupem
SzczyptaSmaQkurczaka ok. 2 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) słodka papryka w proszku sól pieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Kotlet y z Kurczaka - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy(...)proszku), słodką papryką, niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ kurczak utraci soczystość, po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe kotlety
Słodka StronaNadała pulpetom wyjątkowego smaku. Inspirację znalazłam tutaj: KLIK , choć właściwie prawie wszystko zmieniłam. :-) Przypominam również o trwającym konkursie! Szczegóły tutaj: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html 500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego
Szefowa kuchniSkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie prostokąta(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać sól i pieprz. Po przestudzeniu dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa. Podawać pokrojoną w plastry
O kuchni z uczuciemsię a większość płynu wyparuje – sos mięsny musi być bardzo gęsty, aby nie zsuwał się z hot-dogów. Zajmie to około 10-15 min. W tym czasie możecie przygotować bułki, parówki oraz tarty ser. PODANIE (3 min) Do podgrzanych/stostowanych bułek, wkładamy po jednej, podgrzanej parówce. Następnie nakładamy na to obfitą porcje sosu chili, posypujemy startym żółtym serem i polewamy musztardą
Nerds KitchenUwielbiam pieczywo. Takie krótkie, banalne zdanie, które mówi wszystko. Pamiętam, jak byłem dzieckiem uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące. Najbardziej smakowały bez niczego. Masła do pieczywa nigdy nie używałem; nie lubię po prostu. Zamiennikiem był dla mnie majonez, który łączyłem z wędliną, serem, czy różnymi warzywami. Odkryłem jednak coś, dzięki czemu, czuję się jakbym jadł(...)tamtej chwili często na moim stole gości tak przygotowane pieczywo. Idealnie prosto i genialne w smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków, można zjeść z każdą sałatką. Używamy, najlepiej własnego pieczywa . Bułkę przekrawamy na pół, podgrzewamy w tosterze lub opiekaczu, skrapiamy łyżeczką oliwy i posypujemy suszonymi startymi pomidorami i ziołami. Niech wybór ziół będzie Wasz, ja używam oregano i tymianku. Spróbujcie
BaRepas