bułki - 33426 przepisów (strona:1082/2229)

Zupa winna 237

dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Smacznego

Stare Gary
Rolada z perliczki 238

dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno pokrojonej2 zabki czosnku, posiekane3 - 4  łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2  łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część(...)masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać.PerliczkaPerliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości. Ponieważ nie zamierzamy ptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę

Stare Gary
Zupa koperkowa - najprostsza 183

śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem.  Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 238

szklanki bulionu1 średnia cebula, drobno posiekana1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1  łyżeczka papryki wędzonejsól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.W dużej patelni  rozgrzać oliwę lub olej

Stare Gary
Placki z cukinii 2 207

szklanki pszennej mąki uniwersalnej1/4 szklanki tartego parmezanu2 ząbki czosnku, starte1 duże jajko,lekko ubiteduża garść koperkugarść pietruszkisól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek+ tarta bułka opcjonalnieprzygotowanieCukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych. Umieść startą cukinię w sitku nad miską. Dodać sól i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut(...)Odcisnąć.W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki.Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim  ogniu.  Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu na patelnię lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć aż spód się  ładnie zezłoci

Stare Gary
Mini burgery wieprzowe 199

czosnku1 łyżka posiekanej mięty2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka płatków chili1 łyżeczka sambal oelekgarść posiekanej kolendry + parę gałązek do podaniasól, pieprz do smaku8 normalnych  lub 16 małych bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie  składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć(...)patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem pomidora i ulubionym ostrym sosem. Smacznego

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 192

lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego

Stare Gary
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 408

miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   Dobrze wymieszać.PierożkiCiasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać

Stare Gary
Uszka do barszczu 220

minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   Dobrze wymieszać.uszkaCiasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu ), pokroić na małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco

Stare Gary
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 193

kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka(...)masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana 18%- 250 ml* cukier puder trzcinowy- 2 łyżki* cynamon- 1 łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać

Kraina Miodem Płynąca
Bakłażan w serowej panierce 191

Moja dzisiejsza propozycja, to bakłażan w serowej- a dokładnie parmezanowej- panierce z dodatkiem płatków owsianych (które jak najbardziej można zamienić na bułkę tartą- taką wersję robię dla mojego P.).Racuszki są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje.Bardzo polecam(...)bakłażan- 1 szt.* parmezan- 30 g* płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta)* jajko- 1 szt.* pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku* olej rzepakowy- do smażeniaBakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok.Opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i przyprawić z dwóch stron.Parmezan wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 286

Winiary;/200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki3 żółtka3/4 szklanki cukru1 torebka cukru waniliowego WINIARY1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYmak:1 puszka masy makowej3 białka szczypta soli2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinyłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejgarść rodzynekZimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą(...)wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową

W kuchni Karmel-itki
Szybkie roladki z serem i szynką 327

skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować.2. Na każdą rozwałkowaną kromkę położyć po plastrze sera żółtego i szynki.3. Zwinąć roladki.4. Opanierować - najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 5. Usmażyć na maśle

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 158

kromek chleba1 papryka15 dag małych pieczarek2 łyżki majonezu3 łyżki keczupu10 dag drobno startego żółtego sera  1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki ostrej paprykiłyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę(...)cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.4. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Z masy mięsnej zwilżonymi rękami utworzyć 12 kulek, włożyć do blachy i uformować "gniazdka" z wgłębieniem na środku. 5. Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać pieczarki

Kto ugości moich gości?
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 177

suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajko pieprz, sól Wykonanie: Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody(...)miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty

Z Majeczką w kuchni