Pyszna i znana sałatka w wersji mini. Wykorzystałam małe pomidorki jakie miałam pod ręką, w różnych kształtach i kolorach. Do tego małe kuleczki mozzarelli i nawet bazylia z maleńkimi listkami. Pomidorki i bazylia z moich upraw. składniki: 700 g małych kolorowych pomidorków 300 g mozzarelli w małych kuleczkach listki bazylii oliwa lub olej z zalewy z suszonych pomidorów(...)Dodać listki bazylii , ja miałam malutkie listeczki jeśli mamy duże to drobno posiekać. Całość skropić oliwą lub olejem i delikatnie wymieszać. Na talerzu ułożyć garść rukoli. Na rukoli ułożyć sałatkę i od razu podawać
Monia miesza i gotujeDziś mam dla Was kolejną pyszną sałatkę, jadłam ją ostatnio zamiast obiadu ;) Zachwycił mnie ten kolorowy buraczek, który udało mi się kupić na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, skomponowałam go z chrupiącą kalarepą, czerwoną quinoą i tzw. polskimi kaparami, czyli marynowaną nasturcją. Do tego kilka liści czerwonego szczawiu i wędzony łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa(...)posypujemy quinoą, dodajemy szczaw, plasterki buraka, kalarepę pokrojoną w trójkąty, kawałki łososia i owoce nasturcji. Oliwę z oliwek mieszamy z octem jabłkowym, pieprzem, solą i musztardą. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!Taka sałatka jest idealna na imprezy, można ją przygotować wcześnie. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą się rozgotować. Obrać ze skórki, przekroić na pół, wrzucić do miski. Ostudzić. Fasolkę szparagową umyć, odcedzić, odciąć końcówki i przekroić na pół. Można zrobić pół na pół z żółtą fasolką. Będzie bardziej
Kuchnia PokoleńUwielbiam te paluszki o smaku krabowym, po prostu tak mam. Dodałam je wraz z innymi smakołykami do sałatki i wyszła bardzo smakowita porcja na obiad czy kolację. Polecam wszystkim do wypróbowania. Sałatka z kaszy jaglanej i paluszków surimi o smaku krabowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka smakuje rewelacyjnie, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki 2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu(...)naturalnego (gęstego) sól, pieprz Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę, a jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą z pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Gotową sałatkę odstawić minimum na 1 godzinę (aby smaki się przegryzły
Di gotujenabiał, ale nie potrafię przejść obojętnie obok tego sera i czasami pozwalam sobie na odrobinę ;). Zastanawiałam się z czym najlepiej go podać i uznałam, że z jakąś letnią lekką sałatką, a gdy już ją zaczęłam robić, to uznałam, że najlepiej byłoby te pomidory wkomponować w nią i tak oto powstało to sierpniowe danie, które podbiło moje serce i podniebienie ;) #MyVictorinox(...)ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone pomidory układamy na roszponce, dodajemy miętę, quinoę i jeżyny. Z octu, oliwy i soli robimy dressing, którym polewamy sałatkę, następnie skrapiamy ją sokiem z jeżyn i posypujemy różowym pieprzem. Smacznego
Quinoa Raz!Pyszna sałatka z pieczoną - dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik
Zasmakuj Kuchnizatrzymać odrobinę lata na jesień i zimę? Na przykład zamykając jego najlepsze smaki w słoiczku. Dzisiaj polecam sałatkę z młodej kapusty i marchwi. Niestety, żeby ją wykonać trzeba włożyć trochę trudu, aby poszatkować cienko kapustę, a to jeśli się nie ma specjalnej szatkownicy albo odpowiedniego noża zadanie nie łatwe. Dla mnie siekanie, krojenie czy porcjowanie nie jest już problemem(...)kiedy dostałam nóż Victorinox ( #MyVictorinox ). Noże tej Szwajcarskiej firmy są bardzo ostre, niezwykle wytrzymałe i doskonale wyważone, co przekłada się na wyjątkowo wygodne i niewymagające wysiłku siekanie. SAŁATKA z KAPUSTY Składniki: 1 główka białej kapusty 3 marchewki około pół łyżki soli i odrobina pieprzu 1,5 szkl oliwy 1,5 szkl octu 1 szkl cukru łyżeczka musztardy (opcjonalnie) papryczka
Bon appetit mon amieobiedzie pozostała mi i fasolka szparagowa i ziemniaki.Postanowiłam wykorzystać i zrobiłam całkiem smaczną sałatkę ..Sałatka to takie w sumie danie śmietnik 🙂 .Prawie wszystko można wykorzystać.. składniki: 20 dag fasolki szparagowej ugotowanej 3 ziemniaki-ugotowane 6-8 jajek ugotowanych na twardo 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 ogórki kiszone 2 łyżki czubate majonezu 1 łyżeczka
Ugotujmy CośBardzo prosta w wykonaniu sałatka, doskonała do pracy i na imprezy. Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp. A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe(...)kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu i 1 łyżkę musztardy. Zalać sałatkę sosem i wymieszać całość. Można ewentualnie doprawić pieprzem i solą, przy czym z solą należy uważać ponieważ ryba i majonez były słone. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuJeśli planujecie odpoczynek przy grillu, to polecam Wam bardzo prostą sałatkę, która doskonale pasuje do pieczonego mięsa. Inspiracją była sałatka niemiecka. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot(...)mozzarellę oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z limonki, miód, pieprz i sól do smaku) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem
Fitsweet.meDziś przepis na prostą sałatkę z makaronem, wędliną, sałatą i papryką. Do tego bardzo szybka do zrobienia, zajmie tylko tyle czasu co ugotowanie makaronu. Do sałatki dodałam jogurt naturalny, by była lekka, ale śmiało możecie dodać majonez, też będzie pysznie, polecam. Składniki: 250 g makaronu 250g szynki 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka
magiczna kuchnia Kasiupalny dzień spokojnie starczy Wam za cały posiłek. Jej sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości składników. Kilka słów na temat jęczmiennych sucharów paximadia napisałam Wam przy okazji przepisu na sałatkę kreteńską . Są naprawdę twarde, dlatego przed nałożeniem pomidorów polewa się je odrobiną wody i nie żałuje oliwy. Jeżeli wybieracie się na Kretę, koniecznie przywieźcie paximadia na pamiątkę, w Polsce(...)piekarniku, jak zrobiłam to ja przygotowując dakos do zdjęć. Jak już wspominałam, moje paximadia niestety pokruszyły się w walizce w czasie podróży i teraz nadają się tylko na sałatkę. Wybierzcie najsłodsze pomidory, jakie uda Wam się kupić. Możecie pokroić je w drobną kostkę, jednak częściej ściera się je na tarce na pulpę. Pomidorowy miąższ jest tak miękki, że poradzicie sobie
Chilli Czosnek i OliwaAgrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś jest nieco zapomniany, a jego zastosowanie zwykle kończy się na kompocie lub dżemie. Jego kwaskowy smak doskonale przełamuje smak sałatek. Polecam spróbować! Składniki: (na 2 porcje) Dwie duże garście miksu sałat 250 g pomidorków koktajlowych Opakowanie mozzarelli Szklanka zielonego agrestu winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego(...)układamy na sałacie. Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy. Winegretem polewamy sałatkę
Pyry na Gaz