bułki - 33426 przepisów (strona:1097/2229)

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 309

nich odparowała. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.4. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i panierujemy, najpierw w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w bułce tartej. Krokiety rumienimy z obu stron na patelni z olejem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krucha szarlotka 159

tego typu ciasto!Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki1,5 szklanki cukru5 żółtek200 g margaryny/masłacukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietanyJabłka:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej1 łyżka cynamonuSposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie(...)plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z kurczaka z rodzynkami, jabłkami i migdałami 179

rodzynki, płatki migdałowe, majeranek, wymieszać.2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem. Na każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować w mące, jajku a potem bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kalafior w panierce 144

cukru gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony.U nas wylądował w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem, jajkiem sadzonym i szklanką maślanki.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe z karkówki 182

słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę.2. Jajko roztrzepać z mlekiem.3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.4. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone na ostro 166

trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)3 szalotki10 dag ostrego żółtego seraczerstwa kajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę. Całość dokładnie wymieszać.3. Cebulki szalotki obrać, pokroić w plasterki, zalać octem winnym i wstawić

Kuchnia domowa Ani
Schab po kowalsku 238

sobie je przyrządzić :)Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkobułka tartasól, pieprzprzyprawa curry1 cebulatarty ser żółtykeczupmajonezolej do smażenia Sposób wykonania:1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.2. Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut.3

Kuchnia domowa Ani
Wigilijny barszcz z uszkami 465

cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej(...)zupy grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki.  Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić.   Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli   Mąkę wsypać do miski, dodać

Czerwień i błękit
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 235

uważam, że warto się nim podzielić z Wami.Składniki (na 1 "keksówkę" pasztetu):12 ugotowanych jajek400 g pieczarek2 surowe jajka1 cebula1 pęczek natki pietruszki1 pęczek koperku1 pęczek szczypiorkupół szklanki bułki tartej1 kajzerka namoczona w mleku2 łyżki majonezu1 łyżka olejuszczypta gałki muszkatołowej sól i pieprzPrzygotowanie:Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o małych(...)łyżce oleju, aż woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka.Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę na pasztet przekładamy do foremki keksówki. Możemy delikatnie postukać foremką

Zakręcony Widelec
Uszka wigilijne z grzybami 196

mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.Składniki (na ok. 100 sztuk):Na farsz:3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)3 średnie jajka (M)bułka tarta (opcjonalnie)sól, pieprzNa ciasto:150 g mąki1 jajkociepła wodasólPrzygotowanie:Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu(...)drobno. To samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej.3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę

Zakręcony Widelec
Ciasto Orzechowe 253

jajek -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej-  1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy(...)Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać

Gotuj Z Muzyką
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 259

można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18%  1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli(...)być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania) 250g pieczarek 1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera 1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy

Szefowa kuchni
Ciasto Orzechowe 243

jajek -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej-  1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao -  1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku ucieramy(...)Następnie dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać

Gotuj Z Muzyką
Tradycyjny Karp Smażony 1183

Tradycyjny Karp Smażony  - Składniki: ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebul sok z jednej dużej cytryny sól pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia Tradycyjny Karp Smażony  - Sposób przygotowania: Oprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm.  Cebulę kroimy(...)umieszczamy w lodówce na noc.   Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami mleka), a na końcu obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron). Usmażonego karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu

Słodka Strona
Rybne krokiety z karpia 363

Fish croquettesSkładniki.20 dag mięsa ugotowanego z ryb1 ziemniak1 cebulka1 żółtko1 łyżeczka kolendry1 łyżka natki pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzmąka bułka tartajajko do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety(...)Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.Sos.100 g powideł śliwkowych1 łyżeczka oliwy1 ząbek czosnku1 łyżka octu winnego1 łyżka słodkiego sosu chilliNa oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się połączą

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania