bułki - 33426 przepisów (strona:1112/2229)

Kotlety jaglane z brokułami 141

brokuły – ok. 200 g* jajko – 1 szt* mąka – 1 łyżka* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka / chili – do smaku* olej do smażenia* bułka tarta* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy.Cebule drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy(...)dodajemy do kaszy.Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę mąki , podsmażoną cebulę , przyprawy i dokładnie razem mieszamy.Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Przed podaniem podsmażamy na prawdziwym masełku.Pycha!Smacznego

Ostra na Słodko
Krokiety z łososiem i mozzarellą 167

łososia Suempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy dość spore cienkie naleśniki.Odkładamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem.Doprawiamy(...)smaku solą , pieprzem i odrobiną cytryny.Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach.CAŁOŚĆ:Naleśniki pokrywamy łososiem i posypujemy startą mozzarellą.Zakładamy boki i zwijamy krokiety.Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlety kalafiorowe 157

starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:* mały kalafior – 1 szt* duże jajko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* bułka tarta – 3 łyżki* kasza manna – 3 łyżki* natka pietruszki – 1 pęczek* sól – 1 łyżeczka* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* curry(...)minuty ( absolutnie nie można go rozgotować! ).Odcedzamy , przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na odrobinie oleju , dodajemy do kalafiora.Wbijamy jajko, dodajemy kaszę , bułkę tartą , zioła , a następnie doprawiamy do smaku.Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.Podajemy z ulubionymi dodatkami!Smacznego

Ostra na Słodko
ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 163

posmakują!Polecam!SKŁADNIKI:* wątróbka drobiowa – 200 g* cebula – 2 szt* kasza jaglana – 1 szkl* marchew – 1 szt* duże jajko – 1 szt* bułka tarta do panierowania* mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl* mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól * pieprz * papryka * olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie(...)masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu na złoto.Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!Smacznego

Ostra na Słodko
BUŁECZKI ZAPIEKANE 166

Zapraszam :)Składniki ;Kilka bułek około 400 g pieczarekCebulka prażona Skworcu Kiełbaska krakowska suchaSer żółty starty Jajkasól, pieprz Wykonanie :Pieczarki obrać i umyć , pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku .Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek  Do każdej bułeczki wbić 1 jajko

Sama słodycz i szczypta chili
Domowy babciny pasztet 584

mięsa chudego ( ja użyłam łopatki)0,5 kg podgardla ze skórą0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej)2 marchewki1 seler2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki)4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego0,5 szklanki wody5 łyżek majerankusól, pieprz do smaku3 jajkaPrzygotowanie:Do średniego garnka z przykrywką, wkładamy mięso chude oraz podgardle ze skórą(...)Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut.  Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę z najmniejszymi oczkami 2 razy

Niezły Młynek
Rolada makowa 200

Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.   Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy   Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy   Przed(...)Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.Mielimy przez drobne sito.   W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie   dodajemy mak, bułkę tartąi jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.   Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową.   Zwijamy w rulon

Maminek kulinarny
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 358

dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku(...)skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie

Chilli Czosnek i Oliwa
KOTLETY Z PAPRYKARZA 343

KOTLETY Z PAPRYKARZASkładniki:- Paprykarz szczeciński z łososiem (120g)- 3 jajka- 3 łyżki posiekanego koperku- 2 łyżeczki lubczyku otartego- 100g ryżu (jedna torebka)- 60g bułki tartej (pół szklanki)- przyprawa "Kucharek"- pieprz czarny mielony- olej do smażeniaSposób przygotowania:W garnku gotujemy 2 jajka na twardo oraz torebkę ryżu, po ugotowaniu czekamy do ostudzenia. W misce umieszczamy składniki: paprykarz, 2 jajka ugotowane(...)twardo i drobno posiekane, koperek, lubczyk oraz ryż. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego do smaku. Następnie wbijamy jedno jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Całość mieszamy i formujemy kotleciki, które smażymy na oleju. Smacznego

Mentor Smaku
Kurczak faszerowany pieczarkami 1338

Składniki: 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg,1 cebula,ok. 10 pieczarek,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki oliwy,przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj. Przygotowanie:  Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu(...)mostek i szyję.  Kurczaka nacieramy na zewnątrz i wewnątrz przyprawami wymieszanymi z oliwą. Farsz: podsmażymy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka.  Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, później

Aga w kuchni
Nuggetsy / Chicken nuggets 132

ilość porcji: dowolna Najpierw przygotowujemy panierkę. Do blendera wsypujemy kilka garści płatków kukurydzianych oraz połamane biszkopty i miksujemy. Zmiksowane płatki i biszkopty wysypujemy do miski. Dodajemy bułki tartej (około 5 łyżek) i mieszamy wszystko ze sobą. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy. Następnie przyprawiamy kurczaka solą i przyprawą. Potem kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Blaszkę

Projekty ze smakiem
Krokiety Świąteczne 376

zależy od nas, ja lubię małe krokiety, więc daje mniej. Zawijamy naleśnik w rulon, obcinamy nożem końcówki, i przecinamy naleśnik na pól. Gotowe.Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej.Smażymy z obu stron na średnim gazie. Smacznego

Smaki Edyty
Kruche z domowym dżemem 338

wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego)  Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli

kulinarnyswiatdomi
Potrawy wigilijne: Karp smażony 214

Karp smażony (źródło: almamarket.pl)Składniki:karpjajkabułka tartasólpieprzoliwaSposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić.Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie.Następnie przełożyć rybę na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Opiekać do miękkości.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10223 

WojnaNaSmaki.pl
razowe naleśniki z kaszą jeczmienną,pieczarkami,kapustą... 180

jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana(...)pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię