Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Przygotowanie mięsa: 400g mięsa mielonego (najlepiej z indyka) Łyżeczka musztardy Skóra z ¾ cytryny 2 łyżki twarożku ziarnistego Świeże listki tymianku Sól, pieprz Hamburgery: 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki) 2 pomidory Ogórek konserwowy Sałata Żółty ser (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach :)) Ketchup, Majonez (według upodobań) Mięso przekładamy(...)smażymy. Na patelnie nie trzeba dodawać tłuszczu, gdyż ten wytopiony z kotletów całkowicie wystarczy. Po chwili przekładamy mięso na drugą stronę. W czasie, gdy nasze kotlety się smażą szykujemy bułki: rozcinamy na pół, smarujemy w środku ketchupem lub majonezem według uznania. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. W bułce układamy listek sałaty, kotlet, plasterek żółtego sera, pomidora, ogórka lub dowolny
Kolizje Smakówocet winny 8-10 małych liści sałaty Przygotowanie: Cebulę pokrój na cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej 2-3 łyżkami octu winnego. Przemieszaj i odstaw na 10 minut. Bułki przekrój na pół, pomidorki pokrój na plasterki. Halloumi pokrój na 8-10 plastrów i osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj plastry sera na suchej patelni przez(...)minuty (aż na ich powierzchni pokażą się ślady grilla), po czym przewróć je na drugą stronę przy pomocy szczypiec. Grilluj jeszcze 1-2 minuty. Jedną połówkę bułki posmaruj pesto i ułóż na niej plastry ugrillowanego halloumi. Następnie ułóż na niej sałatę, plasterki pomidora oraz niteczki odcedzonej z octu cebulki i przykryj drugą połówką bułki. Powtórz z pozostałymi składnikami. Zamiast smarować
Chilli Czosnek i Oliwarodzinka choć nie wzbrania się od warzyw, to raczej jest mięsożerna :) Składniki:8o dag cukinii,2 duże cebule,2 ząbki czosnku,2 średnie marchewki,5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej,5 łyżek otrębów owsianych,3 jajka,1, 5 łyżeczki soli,1 łyżka majeranku,pieprz,olej do przesmażenia cebuli.Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na około(...)koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć cukinię. Dodać cebulę, kaszę mannę, otręby i marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 175°C przez 1 godzinę
Delicious TitbitsKOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 2 duże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki(...)gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki
W kuchni Karmel-itkimięso jest soczyste i aromatyczne. Kotlety mielone pikantne, 12 sztuk: Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku, mąka kukurydziana Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą(...)bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy jajko, 3 łyżeczki musztardy, drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą, chili i majerankiem, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy kotlety w mące kukurydzianej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety mielone ze smażonymi ziemniakami. The post Kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekrojeniu kotleta. Kotlety z jajek składniki na 12 kotletów: 10 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte sól pieprz natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka drobno kroimy w kosteczkę, masę jajeczną mieszamy z surowym jajkiem, roztartą bułką, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli(...)masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy kotlety jajeczne z puree ziemniaczanym. Można podać do kotletów z jajek np. marchewkę zasmażaną. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. The post Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso do formy należy je dobrze docisnąć, aby podczas pieczenia nie zrobiły się dziury. Piekłam pieczeń w żaroodpornej formie do keksu. W tym roku pieczeń(...)łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki majeranku sól + 2 łyżki soli peklowej pieprz tłuszcz do wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ja wykorzystałam do doprawienia mięsa prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśredni koszt najtańszego burgera to ok 28zł. Ja dzisiaj udowodnię, że w domu można zrobić jeszcze lepszego Burgera :) Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki(...)winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły MłynekOryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś(...)kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Uwaga – sprawdzona rada 1) aby poprawić konsystencję masy można dodać odpowiednią ilość bułki tartej. Życzę smacznego i zapraszam
Świat Smakuporcji 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości 3 łyżki posiekanej cebulki dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny) 1 jajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie: Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę(...)również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund
Gorący kąsekpieczarek. Można też dodać cukinię lub paprykę. Do szaszłyczków jeszcze chrupiąca surówka i już mamy pyszne danie.składniki:450 g mięsa mielonego wieprzowego2 łyżki posiekanego szczypiorku2 łyżki bułki tartej1 jajkoprzyprawa do hamburgerów10-12 średnich pieczarekprzyprawa grill ziołowyolej do skropienia pieczarekPieczarki skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem
Monia miesza i gotujeNajbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu. Składniki na 4 sztuki: 4 bułki hamburgerowe 500 g mięsa wołowego mielonego 2 łyżeczki musztardy łyżka majeranku sól morska, pieprz sałata pomidor cebula czerwona ketchup Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny(...)być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również na grillu. Na każdej bułce położyć po liściu sałaty, następnie usmażonego burgera, ketchup, pomidora i cebulę. Przykryć drugą połową bułki i podawać
wyzwania kuchennedogi, a to tylko dlatego iż intryguje mnie sos serowy. A że akurat zalega mi jalapeno w lodówce i mam świeże bułeczki, to zupełny przypadek. Tex Mex Hot Dog bułki na hot dogi (ilość wg uznania) parówki na hot dogi (tyle ile bułek) czerwona papryka Sos serowy: 1 łyżka masła 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka mąki 1 szklanka(...)bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz z parówkami wsadziłam do piekarnika (100st. na 20min.). W tym czasie przygotowałam sos serowy. Starty czosnek podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i dobrze mieszając, zalałam bulionem
bastalenasmaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku(...)teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki. Na wierzch znowu porcja majonezu, ketchupu. Przykryłam wierzchem bułki... ... i można się zajadać! Byle palcyma
bastalenaodłożyć przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Tuż przed włożeniem do piekarnika można naciąć ( w gwiazdę) ale nie jest to niezbędne. Spryskać wierzch bułek maślanych wodą i niezwłocznie wypiekać w temp 210-220oC 5 minut, następnie dalej piec w zmniejszonej do 180oC jeszcze 15 minut. Bułki dołączam do wrześniowej listy Wisełki : "Na zakwasie
Moje domowe kucharzenie