bulion - 9142 przepisów (strona:132/610)

Zupa krem z kurek 207

grzyby, których jestem fanem. Dzisiaj prosta i smaczna zupa krem z kurek. Do przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła,  3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie kremu z kurek(...)woda, która wydobyła się z kurek w całości odparowała. Kilka kurek odłożyłem do udekorowania gotowej potrawy, a pozostałe (wraz z cebulą i resztkami płynu z patelni) wrzuciłem do bulionu drobiowego. Dodałem do bulionu również 3 suszone borowiki i całość zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z dwoma żółtkami i czubatą łyżką mąki ziemniaczanej na gładką masę - tak aby nie było grudek z mąki

Wyprawy kulinarne
Risotto z boczniakami 145

wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę  pokroić(...)Grzyby smażyć około 5-7 minut. Usmażone zdjąć z patelni. Na tą samą, nie mytą patelnię wsypać ryż - smażyć, mieszając aż ziarna zrobią się szkliste. Szklisty ryż podlać odrobiną bulionu - gotować. Gdy płyn wyparuje, ponownie uzupełnić i czynność powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać. Na koniec dodać starty

kolorowotorcikowo
Placek po węgiersku 223

dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - papryka w proszku, pieprz, sól - ząbek czosnku Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy(...)bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Placki ziemniaczane: - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.  Na połowę każdego ciepłego placka

Salonik smaków
Francuska zupa cebulowa 249

warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina(...)wytrawnego wina i ponownie energicznie mieszałem. Kiedy wino wyraźnie zredukowało swoją objętość dodałem jeszcze 150 ml wina oraz 2 duże szczypty tymianku. Po kolejnych 3 minutach dodałem 1 litr bulionu drobiowo - wołowego. Całość zagotowałem i gotowałem na małym ogniu przez około 10 minut.  W tosterze zrobiłem grzanki z białego pieczywa, dość mocno je przyrumieniając (można zrobić je także

Wyprawy kulinarne
Zupa z leśnych grzybów 198

makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać"). Po tym czasie zupę przecedzamy, jedną marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem(...)bulionu. 2. W między czasie na patelni przypiekamy obrany ząbek czosnku. Gdy się zarumieni, zdejmujemy go z patelni i odkładamy na bok. Grzyby oczyszczamy, kroimy (te mniejsze zostawiamy w całości) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy

My Culinary Art
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 193

widzimisię", więc spokojnie można go pominąć. Jeżeli nie lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru(...)całej limonki 1. Grzybki shitake zalewamy 100 ml ciepłej wody i odstawiamy do zmiękczenia (ok. 20 minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 145

innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli(...)strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki

Tajskie smaki
Zupa krem z pieczarek 159

przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula 60g masła 0.5 litra bulionu 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni ropuszczamy nieco masła i smażymy cebulę na złoty kolor. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy(...)paski. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy na małym ogniu. Do garnka wlewamy bulion oraz śmietanę, całość podrzewamy. Przekładamy pieczarki z cebulką do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Na patelni robimy zasmażkę: rozpuszczamy pozostałe masło, na to wrzucamy mąkę i rumienimy przez 2 minuty. Łączymy zasmażkę z zupą mieszamając delikatnie łyżką, aż całość się ropuści. Zestawiamy zupę

Kolizje Smaków
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a 183

przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy bulion. Wrzucamy(...)bardzo drobno kroimy cebulę. Podsmażamy na patelni. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy. Dokładamy przygotowany ryż. Podsmażamy kilka minut aż ziarenka się zeszklą. Następnie dolewamy chochlą podgrzany bulion. Czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejne chochle. Robimy tak do momentu kiedy ryż stanie się al dente (czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania ryżu doprawiamy

Kolizje Smaków
Wołowina z kurkami i dynią 195

Składniki (dla 4 osób); 500 g wołowiny (najlepiej rostbef) 1,2 kg dyni 600 g kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej(...)następnie wkładamy do niego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie gdy nadejdzie taka potrzeba należy

Mango Papaja
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 296

smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie(...)Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania. Imbir ścieramy na tarce

PastelFood
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 166

informacje na temat tego dania. Co to jest pilaw? Znany jako pilaf, pilav, pilafi czy też polov , pilaw to po prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego(...)namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 laska cynamonu 2 goździki 10 gwiazdek anyżu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 165

kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk. Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej jakości kostek rosołowych.  Żywa zieleń natki oraz koperku w połączeniu z rubinową czerwienią pestek granatu nadają pilawowi bożonarodzeniowego charakteru(...)łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego ( u mnie basmati ) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach (lub orzeszków

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 197

Capodanno na podstawie przepisu ze strony italian.about.com na 4 porcje Składniki: 225 g zielonej soczewicy 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, obrane 80 ml oliwy extra vergine 250 g bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 4 kiełbasy cotechino (ja wykorzystałam kiełbasę parówkową) Przygotowanie: Soczewicę wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Mocz przez 1 godzinę, następnie odcedź. Soczewicę(...)usuwając rozmaryn i czosnek. Pozostały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę w rondelku, dodaj przeciśnięty czosnek i gałązkę rozmarynu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1 minutę. Dodaj soczewicę, bulion, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka, a bulion zostanie wchłonięty. Dodaj więcej płynu, jeżeli będzie to potrzebne. Podawaj na gorąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 224

wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek. Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem, że macie w zanadrzu trochę bulionu. Taka zupa-krem świetnie smakuje z grzankami z chleba , ale jeżeli nie lubicie gładkiej konsystencji, możecie zupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada(...)książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 1 l bulionu (warzywnego lub z kury) ok. 300 g ziemniaków - u mnie były to 3 szt., obrane i pokrojone w kostkę 1 szklanka liście szczawiu, oczyszczonych, usunięte grube łodyżki, porwanych na kawałki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania