bulion - 9142 przepisów (strona:127/610)

C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 166

lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;) Składniki: 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1/2 średniego pora 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por. W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną(...)Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję! Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni. Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Gotujemy 5 minut.  Blendujemy. Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy. Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika

Kitchens Alphabet
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 181

boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha! Składniki: 3 pory 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy(...)kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :) Po 10minutach dodać wody. Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem.  Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą. Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak

Kitchens Alphabet
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 365

łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach 2 liście laurowe 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 4-5 ziaren  sól pieprz maga domowy bulion lub kostki rosołowe świeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja 4-5 łyżek wody  ok. 10 łyżek maki pszennej  1. W dużym garnku(...)rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.  2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać

Apetyczna babeczka
WIEJSKIE RISOTTO 136

swoje ulubione warzywa i będzie jeszcze smaczniej ! Składniki: 200g ryżu długoziarnistego 150 g kiełbasy np.podwawelskiej 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy pół puszki zielonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę. Smażymy ok 3 minut, dolewamy(...)bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy dsącząną kukurydzę i groszek, dusimy do wyparowania bulionu

Z Majeczką w kuchni
CHŁOPSKI KOCIOŁEK 167

było dzis i powstało takie oto danie :) Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego łopatki 1 puszka pomidorów  w puszce 1 cukinia 2 marchwie 1 czerwona cebula 1,5 szkl bulionu warzywnego 2 garście makaronu  rurki skosne Czanieckie Makarony  ognista mieszanka przypraw Kamis młynek sól morska z piepzem Kamis młynek 2 łyzki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis(...)Wykonanie: Mieso kroimy  w kostkę , podsmazamy, dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach dodajemy makaron, jesli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Doprawiamy suszonymi pomidorami i ew. jeszcze solą z pieprzem

Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 189

kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać ! Składniki: 7 plastrów polędwicy wieprzowej 250 g kurek leśnych pól szklanki smietany 30 3 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki siekanego koperku 3/4 szklanki wody 2 łyżki mąki sól,pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący(...)drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy na patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie

Z Majeczką w kuchni
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 155

sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny 2,5 l 1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu 3 marchwie Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy(...)osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 239

makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy(...)bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone wplastry marchewki, groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy ugotowany al dente makaron. Mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Dynia i ser 181

połączeniu z zupą dają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego. Zupa z dyni z chipsami serowymi składniki: 1 kg miąższu z dyni 1 cebula 120 g sera emmental bulion warzywny 2 łyżki kremówki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki wielkości około 3 cm.  Podsmażamy na oliwie cebulę pokrojoną(...)kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy dynię i zalewamy ją bulionem tak by cała była przykryta płynem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Miksujemy blenderem. W razie konieczności, gdyby krem był zbyt gęsty, dolewamy bulionu. Dolewamy śmietanę, doprawiamy gałką, sola i pieprzem.  Ser ścieramy na tarce by uzyskać drobne niteczki. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 210 ° C.  Zostawiamy na każdy

Przysmaki Karolki
Zupa pomidorowa / Tomato soup 133

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons of tomato paste  makaron / pasta 1 marchewka (pokrojona w kostkę) / 1 carrot (diced) 6 ziaren ziela angielskiego / 6 grains of pimento 4 listki liścia laurowego / 4 leaves of bay leaf szczypta koperku  / pinch of dill 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)teaspoon of parsley   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5   Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut aż marchewka będzie al dente. Potem dodajemy

Projekty ze smakiem
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15143

osób  - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli - szklanka bulionu lub wody - 2 łyżki koncentratu pomidorowego . - olej Kurczaka myjemy i osuszamy. WAŻNE!!! Nasze kawałki mięska oprószamy słodką  papryką   i ostrą oraz solą , czosnek wcieramy. Masujemy nasz obiad(...)oleju , jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki. Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę i dalej podsmażamy drugą połowę na złoty kolor. Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być. Zagotowujemy i dodajemy cebulę. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu. Ja podkładam drewnianą łyżkę,aby woda lub bulion miały gdzie odparować. Po 20 minutach

Pasje Jolki
Kurczak po marokańsku 320

Maroka Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 6 szalotek 6 suszonych daktyli 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 płaskie łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu około 1 szklanki bulionu drobiowego oliwa sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka delikatnie posolić, obsmażyć i wyjąć. Na tą samą patelnię wrzucić w całości, umyte i obrane szalotki i wsypać przyprawy. Mieszając, wszystko(...)zrumienić. Następnie dodać kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem. Smacznego

Oryginalny smak
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 269

łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów (po 400 g) 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu 3 łyżki suszonej słodkiej papryki 7 suszonych pomidorów (w oleju) szczypta cukru oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy(...)Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus. Smacznego

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 188

wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy z oliwek sól Kasza: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka około 2,5 szklanki bulionu 0,5 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 plasterki masła 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Polędwiczka: Harissę wymieszać z oliwą i solą i dokładnie natrzeć(...)minut. Mięso musi odpocząć. Kasza: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać suchy pęczak i chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką do miękkości kaszy, często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. W międzyczasie obrać i umyć marchewkę. Pokroić w kostkę

Oryginalny smak
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 346

bułki tartej i usmażyć na złoty kolor. Sos pietruszkowy:  pęczek natki pietruszki,  1 szklanka śmietanki 30%,  2 cebule,  2 ząbki czosnku,  1/2 szklanki drobiowego bulionu,  łyżeczka soku z cytryny,   szczypta startej skórki z cytryny,  łyżeczka mąki,  sól,  biały pieprz.  Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez(...)praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu.  Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny.  Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania