bulion - 9142 przepisów (strona:120/610)

Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 213

trzy składniki podsmażamy na oliwie w garnku na zupę przez około 3 minuty. Dosypujemy garam masalę i przesmażamy z czosnkiem, imbirem i cebulą.Wsypujemy dynię i marchewkę, zalewamy bulionem tak, by przykrył on warzywa, ale nie więcej niż centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy(...)śmietanę i cytrynę do smaku oraz solimy. Jeśli zupa jest za gęsta uzupełniamy bulionem lub wodą i ponownie gotujemy ok. 2 minuty.Opcjonalnie dekorujemy kleksem śmietany, pieprzem i świeżą kolendrą

W kuchni wieczorem
Królik w sosie musztardowym 140

obiad dla 4 osób. Jako dodatek można podać gotowane warzywa lub zjeść danie z pieczywem.Składniki:1 podzielona tuszka z królika1 czerwona cebula175 ml białego wytrawnego wina0,5l bulionu drobiowego1 łyżeczka rozmarynu200g śmietany 18%4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycyłyżka masłaolejSposób przygotowania:Części królika obsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle do zrumienienia (należy robić to partiami, jeśli całe mięso(...)się nie zmieści). Następnie umieścić wszystkie części królika w garnku, dodać cebulę i przesmażyć wszystko razem przez 3 minuty aż cebula zmięknie.Zalać winem i poczekać aż odparuje. Wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (może to zająć krócej). Jeśli po 20 minutach nadal mamy dużo bulionu, uchylić pokrywkę i gotować dalej, pozwalając

W kuchni wieczorem
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 154

danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania i wrzucania(...)boeuf bourguignon?Składniki1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)150g wędzonego boczku4 marchewki5 średnich cebul0,5kg pieczarek400g pomidorów (mogą być z puszki)250ml czerwonego, wytrawnego winaok. 2 szklanek bulionu wołowegobukiet ziół4 gałązki tymianku5 ziaren ziela angielskiego3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami1 liść laurowySposób przygotowaniaMięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy

W kuchni wieczorem
Makaron Boloński 154

czosnku  kilka listków tymianku i szałwiiduże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser)  sól, pieprz  ¼ szklanki mleka szklanka bulionu warzywnego2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia(...)wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo

Słodkie Przyjemności
Zupa krem z zieloną soczewicą i smażonymi pomidorami. 186

Dziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie szklimy(...)czosnku i imbiru. Podlewamy białym winem. Jak się zredukuje wrzucamy pomidory i podsmażamy ok 10 minut. Dodajemy tymianek i smażymy jeszcze dwie minuty.Soczewice przelewamy przez sito i wrzucamy do bulionu razem z zawartością patelni. Gotujemy wszystko kilka minut i miksujemy w blenderze.Gotowe

BaRepas
Papryki faszerowane kaszą bulgur 202

Przygotowanie faszerowanych papryk zajmuje nam wtedy naprawdę mało czasu. Następnym razem przygotuje podwójną porcję i część zamrożę. składniki10 podłużnych papryk1 szklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu5 ząbków czosnku1 puszka  pomidorów1 spora cebula - drobno posiekana100 g szpinakupull biber lub papryka w płatkachsól. pieprz1/3 szklanki oliwy z oliwekprzygotowanieSzpinak opłukać, zalać gorącą wodą , blanszować(...)minut, odłożyć na sito. Kaszę opłukać, wsypać do garnka zalać gorącym bulionem (1 i 1/2 szkl), przykryć,  zagotować, odstawić na 20 minut - kasza po tym czasie powinna być już miękka.Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 1/2 puszki pomidorów, czosnek

Stare Gary
Krzepiąca zupa 152

czosnku posiekany w plasterki1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego3/4 puszki kukurydzy (bez soku)1 spora marchewka1 mała cukinia500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego1 pomidor pokrojony w słupki1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)1 łyżka szczypiorkugarść posiekanej natki pietruszkisól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku(...)skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę

Gotowanie to kochanie
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 157

mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego i tak nie mamy pod dostatkiem. Nic bardziej mylnego! Dziś mam dla Was przepis (z małymi zmianami) z książki "Kuchnia dietetyczna(...)milionem świetnych, nisko tłuszczowych pomysłów na posiłki. Już od dawna chodziło mi po głowie przygotowanie domowego bulionu, więc wczoraj w końcu wcieliłam zamiary w życie. I okazało się- nic prostszego! Wieczorem wlałam wodę do dużego garnka, dodałam warzywa i miałam święty spokój przez następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika

Gotowanie to kochanie
Flaczki z boczniaków 161

moim zdaniem, jest godna polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe.   Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, biała część pora, cebula- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka(...)masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam  ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone warzywa oraz przyprawy. Na  przesmażone warzywa z boczniakami wsypałam mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie,  zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam  śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz  tymianek.    Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama

mojewypiekiinietylko
Zupa potrójnie czosnkowa 143

kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy.  Składniki:  - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej kokosowy Czosnek obrałam, opłukałam(...)Posoliłam i skropiłam łyżką oleju rzepakowego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C i piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę

mojewypiekiinietylko
Kartoflanka 154

jedzenia, coś trzeba było  zrobić. No cóż,  zrobiłam…  najpierw „kulinarny rachunek sumienia” – co za, co przeciw i w efekcie padło na… kartoflankę.     Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy)- ok. 400g ugotowanych i  potłuczonych ziemniaków- ziemniaki sałatkowe lub młode- marchew z rosołu (2-3)- 250g wędzonego boczku- 2 cebule- por- 2 średnie główki czosnku- sól, pieprz syczuański(...)proszku)- liść laurowy, ziele angielskie- majeranek- świeżo starta gałka muszkatołowa- pęczek koperku - 2 łyżki mąki pszennej- olej arachidowy Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na wrzący bulion z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz i rumienimy na patelni. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę.  Smażymy

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 134

przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz(...)prażona- olej arachidowy (może być inny)     Umytą kapustę i cebulę cienko szatkujemy –  lekko solimy, podsmażamy na patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym oleju (ok. 10-15 minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową

mojewypiekiinietylko
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 176

mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie(...)dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majerankuPierś z indyka zmielić razem z szynką, cebulą i czosnkiem.Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 160

Składniki: żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 2 kulki pieprz ziarnisty 3 kulki bulion warzywny 1 szklanka sól i pieprz łyżeczka papryki czerwonej kilka suszonych grzybków cebula 1 duża olej mąka pszenna – ok. 2 łyżki szklanka bulionu około 5 liści czosnku niedźwiedziego Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy(...)wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek

Bon Appetit Małgorzaty
Klasyczne szparagi z sosem holenderskim 138

Składniki: bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma 3 litry bulionu warzywnego 200 g masła 2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek)  sok z pół małej cytryny 4 łyżki białego, wytrawnego wina pieprz biały i sól Szparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie(...)koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Ugotowane szparagi odcedzamy z wrzątku i polewamy sosem. Pyszne!  Klarowanie masła Szparagi gotowane w bulionie Mieszamy trzepaczką żółtka i masło Szparagi z sosem holenderskim

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania