bulion - 9142 przepisów (strona:121/610)

Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 195

mielonego - u mnie wieprzowo - wołowe około 2 - 3 garści świeżego szpinaku opcjonalnie mrożony liściasty 2 łyżki bułki tartej puszka pomidorów 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżka mąki pszennej 1 litr bulionu 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ząbki czosnku suszona bazylia 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem z ząbkiem czosnku. Doprawiamy(...)solą i pieprzem a następnie formujemy w dłoniach małe klopsiki. Klopsiki podsmażamy z obu stron i następnie wrzucamy do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ząbkami czosnku. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską 145

bobu najlepiej świeżego (ewentualnie mrożonego) 2 garści fasolki szparagowej (można pominąć) pół cukinii 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 1 cebula garść mięty afrykańskiej albo zwykłej pieprzowej 1 litr bulionu sól, pieprz inne zioła wg własnego  uznania można  zabielić jogurtem  olej do smażenia szczypta imbiru zioła prowansalskie Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Zalewamy(...)bulionem i zagotowujemy. Wrzucamy bób (u mnie nie łuskany). Cukinię ścieramy na tarce. Do garna dorzucamy cukinię i fasolkę szparagową. Dodajemy liście laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Później wyciągamy kilka ziaren bobu i wyciągamy z zupy fasolkę oraz liście laurowe. Resztę miksujemy w blenderze na gładką masę. Zupę  - krem odcedzamy przez sito, żeby pozbyć się

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 165

Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej suszony majeranek W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszę

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz z kaszanką 209

improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 kaszanek z kaszy gryczanej suszony majeranek Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju(...)bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. barszcz z kaszanką

Bon Appetit Małgorzaty
Drobiowy Strogonow 308

zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę. 2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy(...)cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla. 5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!!! Źródło: Marta w kuchni /* Style

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 359

Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 papryka 2 marchewki 50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu) sól, pieprz tymianek (u mnie suszony) świeży rozmaryn Sposób przygotowania(...)pokroić w plastry. 3. Paprykę pokroić w paski. 4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki. 5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem. 6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie koperkowym 188

Składniki: 60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki) 1 cebula 1 sucha kajzerka suszony majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć(...)oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron. 4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody

Kuchnia domowa Ani
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 283

wiem jak u Was ale u nas rosół bywa bardzo często, tak średnio 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu(...)przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest to rosół z porcji rosołowej, z kury, z kurczaka, z perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję

Smaczne Zdrowe
Paella z owocami morza i kurczakiem 313

kurczaka 100 g krewetek tygrysich 250 g mrożonych owoców morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1/2 papryki czerwonej 1/2 szklanki mrożonego groszku ok. 1,5 l bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy kilka nitek szafranu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta ostrej czerwonej papryki sól, pieprz  Przygotowanie Do kurczaka dosypujemy przyprawy: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, szczyptę ostrej(...)dalej używać tej samej patelni (o ile jest naprawdę duża). Rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy na nią surowy ryż na ok. 1 minutę ciągle mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion i mieszamy. Bulion mamy ciągle pod ręką tak, by móc dolewać co jakiś czas aby ryż nam się nie przykleił do patelni i nie przypalił. Dodajemy szafran. Po kilku minutach

Zakręcony Widelec
zupa z bobu czyli Sopa de Favas à Ribatejana 125

zupa najlepsza z młodego bobu, który bez problemu jemy ze skórką  składniki  (na 4 osoby) 1 kg bobu  1 l bulionu 80 ml ​​oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek posiekanej kolendry świeża mięta parę plasterków chorizo sól przygotowanie w garnku rozgrzać oliwę , wrzucić cebulę , zeszklić, dodać czosnek, wymieszać i chwilę poddusić(...)Dodać chorizo , podsmażyć przez 5 minut, wlać 1 l bulionu  i dodać bób. gotować ok 30 - 40 min aż bób będzie miękki. W razie potrzeby uzupełnić bulion. Dodać kolendrę , miętę , chwilę pogotować . Doprawić solą i oliwą

Stare Gary
Zupa ze świeżych ziół - soupa me freska mirodika 169

Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania gdzieś się ulatnia. składniki (4 osoby) duży pęczek świeżej kolendry 600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw 1 grubo posiekana mała cebula 1-2 posiekane ząbki czosnku skórka starta z 1 małej cytryny + sok  sól, pieprz 300g jogurtu greckiego przygotowanie(...)kolendry oberwać listki, łodygi grubo posiekać. Listki pociąć drobniej i odłożyć na bok. Do garnka wlać bulion. Wrzucić posiekane łodygi, cebulę , czosnek,skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać sok z cytryny i jogurt. Podgrzewać  ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa

Stare Gary
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 168

wina 1 szklanka octu balsamicznego 2 łyżki kaparów 3/4 szklanki oliwek bez pestek 4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski 3 fileciki anchovies 2 łyżki pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu z kurczaka sól , pieprz do smaku 2 pęczki szczypiorku, drobno pokrojonego (można dać mniej) + 4 dodatkowe łyżki dobrej jakości octu balsamicznego przygotowanie: Umytą perliczkę podzielić na 4 części ( szyję(...)dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octem Moje uwagi

Stare Gary
zupa ogórkowa 218

okazji Składniki: 8-9  małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól pieprz  oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek(...)dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.  Można podawać z grzankami

Stare Gary
Zupa z zielonej soczewicy 152

koncentratu paprykowego 1/4 łyżeczki  pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kuminu mielonego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka suszonej mięty sól olej do smażenia 1,5 l wody lub bulionu przygotowanie Soczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając(...)momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć.  Dołożyć  kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę  - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion,  dodać soczewicę  i gotować przez ok 30 min. Po 30 minutach wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta. Uwagi: W oryginalnym

Stare Gary
Zupa winna 216

Zupa którą robię od lat, nie potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa  temu , domowemu bulionowi. składniki 1l bulionu drobiowego (może być z kostki)  ok 300 ml białego , wytrawnego wina gałka muszkatołowa 2 żółtka 1/3 szklanki śmietany sól pieprz bułka na grzanki , najlepiej czerstwa dowolne(...)zioła do podania - szczypiorek, kolendra przygotowanie Bulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami.  Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania