bulion - 9142 przepisów (strona:126/610)

Schab z jabłkami 212

schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka(...)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika wstawić schab na 20 minut. W tym czasie w rondelku podgrzać ze sobą bulion, sok jabłkowy i wino. Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około

Gospodyni Miejska
Zupa góralska z czosnkowymi grzankami 148

grzanek. Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 300 g serka topionego; 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku); Łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Grzanki: 4 kromki chleba, najlepiej tostowego(...)Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno posiekać. Chleb na grzanki pokroić

Gospodyni Miejska
Szybka zupa krem z brokułów 226

Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów. O delikatnym aromacie czosnku. Z dodatkiem rumianych grzanek. Oprószona wiórkami parmezanu. Idelana na jesienne dni! Składniki: 1 kg brokułów; 1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku); 2 łyżki masła; 3 ząbki czosnku; 125 ml letniego mleka; 40 g parmezanu; Sól; Pieprz. Grzanki: 4 kromki(...)litra wody. Do gotującej się wody dodać 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do zupy (u mnie ziarenka smaku), zmiejszyć ogień i chwilę razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia. Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły

Gospodyni Miejska
Zupa krem z selera korzeniowego 277

warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna!   Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz ziołowy; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Seler obrać, umyć, osuszyć(...)pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, ouszyć i pokroić w kostkę. Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 191

cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę) : 2 czubate łyżeczki startego(...)piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu

Gospodyni Miejska
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 196

Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybów Porcje: 4     Składniki: 1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte, 4 duże pieczarki portobello, 4 okrągłe cukinie, 20 g suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka(...)małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem.  Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 179

pieczonej dyni, 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido, 1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów), Bulion (ok. 700 ml), 1 cebula posiekana w kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka(...)imbir, wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy. Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej

SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 207

przygotowania:  30 minut Porcje:4     Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików, 4 brązowe pieczarki, 1 l bulionu, 1 szalotka (lub 1/2 cebuli), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, 100 ml wina białego wytrawnego, 2 łyżki masła, oliwa, kilka gałązek tymianku, natka pietruszki, sól i pieprz(...)smaku. Przygotowanie:  Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu.   Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia. Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć. Do warzyw dodać kaszę

SzczyptaSmaQ
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 251

mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą kapustę czerwoną. SKŁADNIKI: - kapusta czerwona 1szt(...)szklankę bulionu warzywnego ( klik ) - sól - świeżo zmielony pieprz - liść laurowy 2szt - sok z cytryny zasmażka do kapusty - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki - 1- 1,5 szklanki wrzątku do wersji na "bogato" - żurawiny garść lub rodzynki - wino wytrawne ok 100ml - ocet balsamiczny do smaku - jeżeli lubimy pyszne też są orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni , aby urozmaicić teksturę dania

Basia w kuchni
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 333

pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego 200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 50 ml białego wina mała cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu świeża natka lub bazylia(...)wsypać ryż i podsmażyć około minutę. Wlać wino i nadal smażyć. Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulinu i pozwolić mu odparować.  Dodać pomidory i kolejną porcję bulionu, zamieszać i ponownie czekać, aż się zredukuje. Powtarzać dodawanie bulionu, aż ryż wchłonie całość i stanie się z zewnątrz miękki, a w środku al dente. Doprawić pieprzem i solą

wyzwania kuchenne
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 324

teraz. Zupkę zapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince. składniki:  600 g cebuli masło do smażenia 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym(...)lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować, aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym

Monia miesza i gotuje
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 285

czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić. Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina: 3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry ½ szklanki czerwonego wina 2 ½ szklanki bulionu wołowego 2-3 gałązki tymianku 2-3 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki 1 pieczona główka czosnku (bez łupin) sól koszerna i czarny pieprz do smaku Zanim zaczniemy(...)dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy, podsmażmy aż będzie lekko przeźroczysta, dodajmy do niej czerwone wino i gotujmy przez chwilę aż większość alkoholu się zredukuje przed dodaniem bulionu wołowego. Następnie dodajemy bulion oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje do mniej więcej ¼ objętości początkowej (około 30 minut). Żeberka z sarny: Żeberka

naRuszcie
Arroz vedre, czyli zielony ryż 218

zielony ryż Proporcje dla 3 osób Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 250 g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 400 ml bulionu  (przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej )* sól morska pieprz * Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek chłonie płyn inaczej. Wykonanie: Czosnek i cebulę obieramy i kroimy(...)pastę, do momentu, kiedy zacznie mocno pachnieć. Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i smażymy cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Następnie ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zawsze sprawdzam czy ryż jest już miękki, bo każdy gatunek gotuje się inaczej. Na koniec dodajemy pozostałą natkę, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Ryż zapiekany z kurczakiem 71647

pysznego. Przepis jest autorstwa mojej Ewki, która podobnie jak ja ma wyśmienitą fantazję kulinarna :-) Składniki: 6 sztuk pałek z kury lub skrzydełek  1 szklanka ryżu  2 szklanki bulionu łyżka koncentratu pomidorowego  łyża oleju 2 duże cebule białe  łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu  łyżeczka słodkiej mielonej papryki  sól Sposób przyrządzenia :  Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem(...)Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę po 25 minutach   pieczenia.  Całość piec ok. 45 - 50 minut aż do całkowitego wchłonięcia bulionu

pieprzny smaczek
Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 282

ziarenkach.  Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny  2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis  sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać(...)około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku.  Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania