bulion - 9142 przepisów (strona:131/610)

Szynka w miodzie i musztardzie 198

zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego(...)dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zupy polskie, czyli zalewajka 252

parę chwil na talerzu pojawiła się ta pyszna, kwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję  domową warzywną pastę bulionową  i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie  warzywnej pasty(...)zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurczakiem 363

smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć, bo tak na prawdę ryż kocha wszystkie dodatki. Nie może tylko zabraknąć bazy, czyli dobrego bulionu i/lub białego wytrawnego wina, masła i świeżo starego parmezanu. Dziś proste risotto z tym co akurat miałam pod ręką, czuli kurczakiem i marchewką. Risotto z kurczakiem Składniki(...)piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie   domowej pasty bulionowej ) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowina smażona z brokułami 201

łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 drobno posiekana papryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe(...)mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym  oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 187

może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Botwinka na zakwasie buraczanym Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka  zakwasu na czerwony barszcz(...)łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone  w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w  drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowy pilaw z kurczaka 280

piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu  jaśminowego 4 strączki kardamonu sok i strata skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki nitek szafranu 500 ml bulionu 1 łyżka  masła 2-3 łyżki oleju  arachidowego 50 g orzeszków ziemnych 50 g płatków migdałowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy(...)misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny. Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia. Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 170

danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek  suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu(...)wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 159

koniecznie spróbujcie :-). Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu  (u mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego  sok z połowy cytryny sól(...)Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku. Kaszę wsypujemy do garnuszka,  zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 288

mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną(...)liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła

Czerwień i błękit
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 318

krem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego * 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu  lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo(...)drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy

My Culinary Art
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 178

indyka, 1 szarlotka, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki groszku gotowanego lub konserwowego, świeży tymianek, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu,  4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa(...)mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy. Cukinię myjemy, przecinamy na połowę i wydrążamy środek, do którego wkładamy mięso. Każdą cukinię oddzielnie zawijamy w folie aluminiową posmarowaną wewnątrz olejem. Grillujemy na dolnym rożnie, w temp. ok.  190 ° C. ok. 15 – 20 min. Pod koniec

Moniki Smakołyki
Krokiety z ryby morskiej 167

Składniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez(...)wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze 5 min. Przestudzone pieczarki i rybę przemiel, albo bardzo drobno pokrój i połącz

Proste Potrawy
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 156

suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska  szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie

NaKońcuJęzyka
Kuleczki Henia 175

Kuleczki Henia to...kotleciki z ryżu i sera żółtego nadziewane marchewką...smażone na głębokim tłuszczu... Składniki: 2 torebki ryżu 50 gram sera żółtego startego 750 ml. bulionu 4 marchewki szklanka oleju do głębokiego smażenia 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyzka czubata cukru otręby do panierowania Do woku nalewamy bulion i cukier...doprowadzamy do wrzenia i  wkładany(...)marchewki, ryż wyjmujemy z woreczków i dodajemy do bulionu i marchewki. Gdy już marchewki będą lekko miękkie wyjmujemy je i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Ryż gotujemy do miękkości, w razie konieczności dolewamy wody... Gdy już ryż ugotujemy przekładamy do miseczki ( podczas gotowania ryżu nie powinna nam pozostać żadna woda, ale gdy mamy jej za dużo musimy ryż odsączyć

NaKońcuJęzyka
Zupa krem ze świeżych ogórków 193

gruntowych 1 dymka lub nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 25g serka topionego 3 małe ziemniaki 1 czubata łyżka śmietany -18 % 0,75l bulionu Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, a ogórki ze skórką pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać ziemniaki, ziele angielskie(...)liść laurowy. Gotować ok. 5 minut.  Na łyżce oleju zeszklić cebulę, czosnek i ogórki. Następnie warzywa przełożyć do bulionu i gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną (do miseczki odlać wywar wymieszać ze śmietaną i wlać z powrotem do garnka). Zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać serek. Gotować chwilę do rozpuszczenia sera. Podawać z grzankami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania