bulion - 9142 przepisów (strona:124/610)

Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 255

grzybami i śliwkami porcja dla 3-4 osób Będziemy potrzebować: 500 g wołowiny 2 cebule 8-10 suszonych śliwek 4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie) 200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a) 200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym(...)smażymy razem jeszcze chwilę. Następnie dodajemy grzyby, śliwki, miód i sos sojowy. Po ok. 2 min. dodajemy również piwo. Gotujemy kolejne 2-3 min., a po tym czasie dolewamy bulion. Do powstałego sosu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy całość do miękkości. Może to zająć od 4 do nawet 6 godzin

Ratunku obiad
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 306

średnim garnku umieść wodę, czosnek, szałwię, listek laurowy, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż czosnek będzie miękki.  Bulion przecedź przez durszlak (nie wylewaj!) i umieść z powrotem w garnku. Liście szałwii i laurowy wyrzuć, zaś ugotowany czosnek rozgnieć widelcem i dodaj do bulionu. Podgrzej zupę, a gdy będzie prawie(...)obsmaż z obydwu stron. Grzanki posyp startym żółtym serem (możesz go dodatkowo roztopić pod górną grzałką piekarnika). Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw. Zupa jest dość "cienka" (brak bulionu), dlatego możesz dodać do niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli dla pikantności. Przygotowane grzanki ułóż w talerzu do zupy

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 258

się od niej oderwać. Oprócz tego jest bardzo zdrowa i pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 500 g filetów z dorsza  250 g krewetek koktajlowych (użyłam(...)nalej wodę, wrzuć do niej obraną marchewkę, seler i pietruszkę (nie krój warzyw, wrzuć je w całości). Dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj przez 25-30 minut bulion warzywny. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Paprykę pokrój w większą kostkę i podsmaż ją lekko

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 260

którymś z tych dodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam! Przepis ten zgłaszam do akcji(...)ziarenka w moździerzu) 2 szczypty pieprzu cayenne 0,5-3/4 łyżeczki soli (lub według uznania) 0,5 łyżeczki pieprzu (lub według uznania) SKŁADNIKI NA SOS: 400 ml ciemnego bulionu wołowego (gorącego) 2 łyżeczki gęstego sosu sojowego (opcjonalnie) 1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki WYKONANIE: KLOPSIKI: Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Szynkowe ruloniki w galarecie 209

plastrów prostokątnej szynki konserwowej  serek chrzanowy Ostrowia lub Almette 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie) 1 l wywaru warzywnego lub bulionu 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru) Składniki do klarowania wywaru: 2 łyżeczki octu 2 białka jaja Do dekoracji: białko ugotowanego jaja kawałki gotowanej marchewki natka pietruszki Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę(...)najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc. Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie się klarowny

Świat Domowej Kuchni
Orzotto z grzybami 116

biała gryczana – 200 g – grzyby – 250 g * – cebula – 2 szt – białe wytrawne wino – 250 ml – rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta – bulion warzywny – ok. 1,5 l – masło – 1 łyżka – natka pietruszki – 1 pęczek – sól , pieprz – do smaku – oliwa z oliwek(...)dokładnie obtoczy się w oliwie. Zalewamy białym winie. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i rozmarynem. Uwaga! Uważamy z solą! Kiedy nasze wino już całkowicie wyparuje dolewamy po chochelce naszego bulionu ( co jakiś czas 1 chochelka). Kiedy kasza będzie już miękka i „wypije” cały bulion dodajemy masło i posiekaną natkę. ( możemy dodac jeszcze odrobinkę parmezanu! ) Gotowe

Ostra na Słodko
Paella z kurczakiem 8082

domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada. Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu! SKŁADNIKI : * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * oliwa – 50 ml * słodka papryka(...)szczypta * szafran – 1 szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * ryż do paelli – 200 g * zielenina – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również. Czosnek kroimy

Ostra na Słodko
Gulasz grzybowy z dynią i soczewicą 146

soczewica – 1 garśc * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 50 g * oliwa – 50 ml * sól * pieprz * papryka * śmietana 30% – 100 ml * bulion warzywny – ok.400 ml   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto. Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe(...)kawałki grzyby i odrobinę solimy. Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka. Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 185

masło klarowane – 100 ml * mąka pszenna – 50 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * liść laurowy – 2 szt * ziele angielskie – 3 ziarenka * bulion warzywny – 500 ml * śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki * maślaki zasmażane Provitus – 1 szt DODATKOWO : * kasza gryczana biała * ogórki kiszone SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli(...)jeśli wrzucimy wszystko naraz temperatura tłuszczu zbyt się obniży , mięso puści sok , w efekcie czego zacznie się dusić a nie smażyć ). Obsmażamy kilka minut z każdej strony. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,pieprz ( uważajmy na sól , gdyż bulion jest słony ) i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu do miękkości – trwa do od 30-50 minut

Ostra na Słodko
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 173

kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana – 1,5 szkl * boczek wędzony chudy – 200 g * cebula * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * bulion drobiowy * olej – 30 ml * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy, osączamy i studzimy. Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy(...)pieprzem. Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ). Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami. Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionembulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Gotowe! Smacznego! Co z tą kaszą jaglaną? Jest lekkostrawna

Ostra na Słodko
Boeuf Strogonow 223

olej rzepakowy – 80 ml * sól – do smaku * pieprz – 0,5 łyżeczki * papryka ostra – 1 łyżeczka * liść laurowy – 3 szt * ziele angielskie – 1 łyżeczka * bulion warzywny – ok. 500 ml     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy(...)wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa

Ostra na Słodko
KOTLETY Z SOCZEWICY 192

ulubionym sosem np. pomidorowym. Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom. Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g * jajko – 1 szt * bulion – 2 szklanki * czosnek – 3 ząbki * majeranek – 1 łyżeczka * tarta bułka – 3 łyżki * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę(...)dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 10 minut. Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju. Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko , d oprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy kotleciki , a następnie s mażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 217

który wystarczy tylko odrobinę zagęścić , dodać ulubione przyprawy i już można się cieszyć smakiem fantastycznego mięsa. SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) ** polędwiczki wieprzowe 2 szt ** cebula – 2 szt ** masło – 150 g ** bulion – 300 ml ** sól ** pieprz ** papryka ** śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry. Lekko rozbijamy za pomocą dłoni. Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu(...)garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto. Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony. Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Kapuśniak z pomidorami 167

pomidorów nadaje kapuśniakowi trochę niestandardowy smak, ale mnie on przekonał. Inspiracja: http://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-w-pomidorach Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę szatkujemy i wrzucamy(...)bulionu. Gotujemy około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.  W osobnym garnuszku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki tak, żeby były miękkie, ale się nie rozpadały. Po ugotowaniu odcedzamy.  Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę szatkujemy i wrzucamy na olej. Delikatnie solimy i posypujemy szczyptą cukru. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przeciśnięty przez praskę

Anielska Kuchnia Ani
Sos Pieczarkowy 147

nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody).  W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania