bulion - 9142 przepisów (strona:141/610)

Żeberka w sosie śmietanowym z grzybkami suszonymi 130

dodatkiem suszonych grzybków..mniam.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki kilka suszonych grzybków sól,pieprz  listki laurowe, ziele angielskie majeranek  bulion około 1 szkl.śmietany koperek Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące.Rozgrzać olej i podsmażyć żeberka lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć(...)Dodać przyprawy,suszone grzybki, wlać bulion i gotować do miękkości.Pod koniec dodać śmietanę i koperek.W razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Zupa porowa z pieczarkami 563

grzankami. Jeśli nie chcemy używać serka topionego, zupę można zabielić śmietaną 30%. Składniki: duży por cebula ok 250 g pieczarek serek topiony śmietankowy (taki prostokątny) ok 1,5 l bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa masło sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, papryka jalapeno suszona (lub ostra papryka w proszku), gałka muszkatołowa Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Składniki(...)podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki wrzucamy do garnka. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy serek topiony i wlewamy go do zupy. Dodajemy przyprawy i całość gotujemy jeszcze około 5 minut

e-PrzepisyKulinarne
Zupa/ krem z białych szparagów 228

połączenia pietruszki, gałki muszkatołowej i szparag. Zapraszam! Krem z białych szparagów Składniki: 1 pęk białych szparagów 1 mała pietruszka (korzeń) 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 litr bulionu drobiowego pieprz, sól 80 ml śmietanki kremówki 30% grzanki: chleb tostowy, łyżka masła  Przygotowanie: Szparagi i pietruszkę opłukać, odkroić twarde końcówki (ok. 3 cm), łodygi obrać, pokroić(...)kawałki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać szparagi i pietruszkę, smażyć co chwilę mieszając. Około 5 minut. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem. Zupę przelać przez sito i przetrzeć łyżką. Doprawić do smaku.  Przygotować grzanki:  Chleb pokroić

Tagebuch po polsku
Zupa lubczykowa 157

dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała! Składniki na 4 porcje: 500 g ziemniaków 1 duża cebula 5 łyżek posiekanych liści lubczyku 1 łyżka masła 750 ml bulionu warzywnego 1/2 kubka tłustej śmietany gałka muszkatałowa sól, pieprz Wykonanie: obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę(...)ziemniaki przez 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodać posiekane listki lubczyku i smażyć 1 minutę wlać bulion, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zmiksować lub zblendować. Dodać śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatałowej. Już nie gotować. Doprawić do smaku. Doskonała na zimno i na ciepło. Podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie własnym 291

Składniki – porcja dla dwóch osób: 4 plastry schabu, 1 cebula, 2 szklanki bulionu, 3 marchewki, olej do smażenia, 1 łyżka mąki, 1/4 szklanki zimnej wody, przyprawy: lubczyk, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, sól, pieprz. Krok 1 Cebulę kroimy w pół talarki, marchew kroimy w plastry. Krok 2 Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze(...)przez około 5 minut. Krok 3 Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Krok 4 Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso. Krok 5 Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody tak by całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sos lubczykiem, majerankiem oraz solą

Coś bym zjadła
Kasza jęczmienna z warzywami – danie fit 308

porcje, a każda ma tylko 359 kcal. Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej perłowej duża marchew 1/2 czerwonej papryki cebula cukinia puszka groszku łyżeczka curry sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju Przygotowanie Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, cukinię w cząstki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę olej, wrzucamy marchew i cebulę i podsmażamy. Następnie(...)patelnię wrzucamy kaszę, cukinię i paprykę. Mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, curry, sól i pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Schab po bałkańsku 145

ogórkami kiszonymi. Podałam z ryżem. Składniki: 600 g schabu 2 cebule czerwona papryka 250 g pieczarek puszka pomidorów w kawałkach 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Schab kroimy w paski i obsmażamy na oleju. Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy(...)odparuje. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut

e-PrzepisyKulinarne
Szybka włoska zupa pomidorowa 248

Szybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki: 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy) 50g parmezanu do zupy + odrobina parmezanu do posypania grzanek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier do smaku 10 listków świeżej bazylii do zupy(...)obrać z łupinek. Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Do garnka wlać zmiksowaną masę, dodać bulion oraz parmezan. Gotować do czasu aż zupa nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru (jeśli pomidory nie były zbyt słodkie). Podawać zupę z grzankami, posypaną parmezanem

Kulinarne Przeboje
Krem z cebuli i pora 129

Składniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować ma małym ogniu ok 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować, podać ze skwarkami wędzonego boczku..i gotowe

Gaździnka warzy
Klasyczne risotto na białym winie 232

eleganckiej restauracji. Zapraszam więc do przepisu :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: 200g ryżu arborio 50 ml białego wina półwytrwnego 1 mała cebula 0,5l bulionu drobiowego masło oliwa z oliwek szafran sól himalajska ser parmezan  75-100g Dodatki: świeży szpinak, szczaw krwisty, imbir, trawa cytrynowa, przegrzebek, sos na bazie piwa aipa, sos na bazie(...)ryż - zmniejszamy gaz/energię na małą. Czekamy aż ryż lekko zmieni kolor.  2/ Dodajemy wino i czekamy aż lekko odparuje. 3/ Od teraz sukcesywnie będziemy podlewać ryż bulionem oraz czasem będziemy dodawać odrobinę masła. Robimy tak aż ryż będzie miękki.  4/ Na końcu dodajemy parmezan, sól i szafran i dokładnie mieszamy. Nakładamy risotto do pierścienia i układamy dodatki

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa węgierska po mojemu 179

Składniki: 2 ogórki szklarniowe 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 duże cebule  3 papryki (zielona, czerwona, żółta) pieprz cayenne  sól  tymianek  3 ząbki czosnku  bulion mały słoiczek pikantnego ketchupu 5- 6 ziemniaków  łyżka masła do smażenia cebuli Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę(...)obrać i drobno posiekać- podsmażyć na łyżce masła. Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość

Krakowskie smaki Ani
Francuska zupa cebulowa 226

talerz Francuskiej zupy cebulowej po całonocnej imprezie. Smacznego. Francuska zupa cebulowa Składniki: 500g cebuli 1-2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 150 ml białego wytrawnego wina 1 litr bulionu (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) sól i świeżo zmielony czarny pieprz bagietka, pokrojona na kromki czosnek Przepis: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek(...)ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim aż cebula się zeszkli. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Gotować aż wino wyparuje, następnie dodać do bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch

Gotowanie-uk
Soczysta pieczeń z indyczego udźca 192

czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek) sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny(...)naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę sosu balszamicznego. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić mąką i zabielić śmietaną mięso wyłożyć na deskę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka na żółtym ryżu z warzywami 334

Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego 1 łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej(...)mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: brokuł , bulion , kurczak , marchewka , marynata , ryż

https:KKuchniaMniam
Flaczki z boczniaków 148

seler naciowy 1 cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kawałek imbiru 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1+1 łyżka masła 1 szklanka bulionu warzywnego 1 wąska czerwona papryka - opcjonalnie Wykonanie: warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie(...)przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby posiadają biały nalot (taka ich uroda) usuń go zwilżonym papierowym ręcznkiem. Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na maśle uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski czerwoną paprykę - właśnie teraz podsmażone grzyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania