bulion - 9142 przepisów (strona:147/610)

Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami 67

młodymi ziemniakami i szparagami : - pęczek zielonych szparagów - młode ziemniaki, ile chcesz - olio d'oliva evo - ok. 3 łyżek masła - 4 ząbki czosnku ( u mnie znacznie więcej, bo czosnek lubię) - bulion warzywny lub drobiowy- nie masz? Woda + kostka bulionowa eco. Nie masz? Woda wystarczy- doprawisz parmezanem lub pecorino - spora łyżeczka kurkumy w proszku - siekany szczypior i koperek w ilości nawet(...)garnku na oliwie i maśle podsmaż pokrojone w kosteczkę, umyte i obrane ziemniaczki. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki, smaż z ziemniakami mieszając od czasu do czasu. Wlej gorący bulion (wodę), dodaj kurkumę, zagotuj. Szparagi umyj, obierz, wyrzuć zdrewniałe części, pokrój w kostkę, wrzuć do zupy, ale główki zachowaj na później. Zahartuj śmietanę zupą, dopraw solą i pieprzem wlej

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w botwince i kapuście na pateli WOLL 73

botwince i kapuście, z dodatkiem śmietany - idealne danie na wiosenny obiad. Składniki: pęczek botwinki z dwoma buraczkami, 150g młodej kapusty, 500 g filetów z kurczaka (dwa filety), 250 ml bulionu, 200 ml śmietany 30%, pęczek koperku, sól, pieprz, kilka kropel oleju Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy po długości na dwie części. Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem. Smażymy(...)minut na średnim ogniu do zarumienienia mięsa. Następnie mięso zdejmujemy z patelni. Wrzucamy na nią poszatkowaną kapustę oraz pokrojone buraczki wraz z pędami (liście będą później).  Zalewamy bulionem, dusimy na mniejszym ogniu około 7 minut, Dodajemy pokrojone liście oraz koperek, dusimy razem pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy śmietanę, którą warto wcześniej zahartować przez dodanie ciepłego botwinkowego płynu

Lena Gotuje
Chłodnik litewski z botwinki 237

przepis na ogórki kiszone CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI Przygotowanie : 30 minut + minimum 1 h chłodzenia Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – pęczek botwinki – 1,5 l wody lub bulionu warzywnego – 1 l kefiru lub maślanki – 4-5 krótkich ogórków gruntowych lub 1 ogórek długi szklarniowy – pęczek rzodkiewek – 1 ząbek czosnku – sól i pieprz – 1 łyżka octu(...)Resztę liści posiekaj na kawałki podobnej wielkości co buraczki w całości, czyli łodygi i liście. Do garnka dodaj najpierw pokrojone buraczki, zalej 1,5 l wody, a jeszcze lepiej bulionu warzywnego i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty, po czym dodaj resztę botwinki i gotuj jeszcze około 4 minut. Na koniec po wyłączeniu palnika dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego. Teraz

nietylkopasta.pl
Kurczak w sosie z marchewką i curry 73

piersi z kurczaka, cebula lub biała część pora, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku), średniej wielkości marchewka, ok. 2-3szklanki wody lub bulionu drobiowego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka albo mleczka kokosowego, listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, opcjonalnie szczypta kurkumy, 1-2 łyżeczki mąki(...)pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie Kurczak w sosie z marchewką i curry, przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na średniej grubości plastry (lub w kostkę) i oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku dodać startą na wiórki marchewkę i pokrojoną

Lekcje w kuchni
Cytrynowe gnocchi z kurczakiem i szpinakiem 77

cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki tartego paremezanu i trochę do podania 3 łyżki soku z cytryny 200ml śmietanki kremówki 30% 200ml bulionu – użyłam drobiowego z kostki pieprz cytrynowy do opruszenia mięsa mielona czerwona papryka do opruszenia mięsa sól i pieprz do smaku kilka plasterków cytryny do podania – opcjonalnie   Zaczynamy(...)czasu mieszając, aż się zacznie rumienić – jakieś 3-4 minut. Do cebuli dodajemy czosnek i smażymy, mieszając jeszcze przez minutę. Do tego dolewamy sok z cytryny oraz bulion – dokładnie mieszamy, aby kawałki z dnia patelni się odkleiły. Dodajemy gnocchi, mieszamy, przykrywamy, zmiejszamy ogień i pozwalamy się chwilę dusić – około 5-7 minut.   Po tym czasie dodajemy

Smaczna Strona
Zupa krem z cukinii. 76

karoten. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 2 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 3 średnie cukinie – sól, pieprz – 1 marchewka – 1 litr bulionu Cukinię kroimy w kostkę, cebulę na kroimy na pół a marchew w słupki. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy przez 20 minut. Ściągamy garnek z ognia i blendujemy mikserem

Zdrowy Styl Joanny
Szynka w sosie własnym z cebulą 165

kapustą. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne obiady :) Szynka w sosie własnym z cebulą, składniki: ok. 1 kg szynki, 3-4 szklanki wody lub bulionu / wywaru, 2 duże cebula, 1-2 ząbki czosnku, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej), listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić półplasterki cebuli. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej).  Gdyby płyn szybko

Lekcje w kuchni
Tagine z wołowiny i ciecierzycy 65

harissy 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego Pozostałe 1 kg wołowiny np. rostbefu 2 cebule 600 ml bulionu wołowego 400 g ciecierzycy (może być z puszki) 2 puszki krojonych pomidorów 200 g suszonych śliwek 2 łyżki oleju rzepakowego garść(...)kolei kawałki mięsa i obsmażaj z każdej strony, po czym przełóż mięso do garnka z cebulą. Gdy obsmażysz całe mięso i przełożysz do garnka, dodaj do niego gorący bulion, krojone pomidory i ciecierzycę. Duś przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj suszone śliwki i duś kolejne 1,5 godziny. Podawaj z kuskusem lub pieczonymi batatami. Przygotowałeś

Na-talerzu.pl
Frykadelki z mięsa mielonego – jak zrazy! 91

mnie wędzona) 2 ogórki kiszone 2 pieczarki pół małej cebuli pół czerwonej papryki Sos do frykadelek: ½ szklanki białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie 1 szklanka bulionu (lub wody) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub wody) mąka (do obtoczenia/zagęszczenia) olej do smażenia Do mięsa mielonego(...)mące i ponownie formujemy. Gdy uzyskamy już sześć roladek, na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, następnie wlewamy wino. Gdy połowa odparuje, wlewamy bulion (wodę), sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, w połowie czasu odwracając roladki na drugą stronę. Po tym czasie frykadelki na chwilę wyjmujemy

Poezja smaku
Gulasz drobiowy z marchewką 63

więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :) Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym :) Gulasz drobiowy z marchewką, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego, biała jasnozielona część pora lub cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, 2 małe marchewki starte na wiórki, łyżeczka musztardy, opcjonalnie, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie ok. 1/4 szklanki(...)środku). Na patelnię dodać drobno posiekaną cebulę lub por oraz startą marchewkę, smażyć kilka minut i opcjonalnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 20-30 minut lub do miękkości mięsa. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba. Zagęścić sos mąką

Lekcje w kuchni
Kremowe curry z kurczakiem, szparagami i pieczarkami 77

curry 4-6 porcji Składniki: 800 g fileta z piersi kurczaka 10 cm pora 1 czosnek solo 250 g pieczarek 200 g zielonych szparagów 1 czerwone chili 100 ml bulionu z kurczaka 500 ml kokosowej śmietanki 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka białego pieprzu ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki papryki papryki(...)mniejsze porcje, natrzeć solą, papryką i białym pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni smażyć pokrojone w plasterki pieczarki, por i pozostałe przyprawy. Wlać bulion, kokosową śmietankę, soję, sos rybny i sok z limonki. Gotować sos przez 5 minut. Następnie dodać szparagi i kurczaka. Gotować przez 5 minut, nie dłużej, bo inaczej kurczak będzie suchy

codojedzenia
Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym 82

wolicie. Kurczak w sosie cebulowym pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:) Kurczak w sosie cebulowo-musztardowym, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego / rosołu, 2 duże cebule, kilka płaskich łyżeczek musztardy (do smaku) ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika), ok. łyżeczki(...)patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut do zmiany koloru na jasnozłoty. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dusić około 20 minut lub do miękkości mięsa. Dodać musztardę. Wlać śmietankę. Sprawdzić, czy nie trzeba dodać więcej musztardy i opcjonalnie doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Jeśli

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania