bulion - 9142 przepisów (strona:152/610)

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą 109

100g wędzonego boczku (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 jajko 1 cebula tymianek słodka papryka 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju) sól pieprz 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Kaszę ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać(...)liści długo gotować, ponieważ będą zbyt miękkie. W liściach ściąć grubszy nerw. Na każdy wyłożyć nadzienie, zwinąć gołąbki. Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut. Podawać np. z sosem pieczarkowym albo śmietaną. Smacznego

Obiad gotowy
Gulasz warzywny- można podawać go ziemniaczkami 231

Składniki 1 duży por, 140 g pomidorków koktajlowych 400 g pieczarek 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki mąki olej 1 pęczek pietruszki 1 serek topiony sól ,pieprz Warzywa opłukać .Por pociąć w talarki i nasolić w misce. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Przygotowania zaczynamy od rozgrzania oleju na dużej patelni i usmażeniu(...)pieczarek, potem dodajemy por odciśnięty i smażymy doprawiamy solą i pieprzem.Na koniec dodać szklankę bulionu ,Całość wymieszać wymieszać kremówką i serkiem topionym cały czas mieszamy ,.na małym ogniu .Potem dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną ,i mąkę i mieszamy gulasz .Na samym końcu przyozdobić pomidorami .Podajemy z ziemniakami

Moje Wyroby
Pałki kurczaka z bobem, karczochami i zielonym groszkiem 145

białka. Sycąco, zdrowo i odżywczo.  Składniki (4 porcje) -8 pałek kurczaka -1 duża cebula -500 g bobu -500 g zielonego groszku -300 g serc z karczochów -500 ml bulionu warzywnego -4 łyżki oleju -liść laurowy -sól, pieprz -opcjonalnie: listki świeżej mięty do podania Przygotowanie Pałki kurczaka umyć i posypać solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej(...)drobno posiekać. Podsmażyć na tym samym oleju, na którym smażony był kurczak. Dodać bób, karczochy i groszek. Podsmażyć razem kilka minut. Dodać podsmażone mięso i liść laurowy. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 30-40 minut aż mięso dojrzie w środku. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami 106

kapusty, 200 g ryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, masło, 0,5 l bulionu warzywnego. Przygotowanie: Mięso mielone dusimy na patelni. Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzamy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy(...)sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści. Na każdy z liści nakładamy  odpowiednią porcję farszu i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami pochodzi

Przepiski.pl
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 114

alla bolognese, czyli makaron po bolońsku, w skład którego wchodziły mięso cielęce, dojrzewający boczek, cebula i marchew. Wszystko miało być mielone, podsmażone na maśle i długo duszone z dodatkiem bulionu. Artusi radził, by smak sosu wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów, trufli, wątróbki lub śmietanki, ale bez używania sosu pomidorowego. Podawać należało go ze świeżym ugotowanym makaronem tagliatelle i parmezanem(...)Włoska Akademia Kulinarna opublikowała przepis na klasyczną wersję ragu alla bolognese. Taki sos boloński składa się z mięsa wołowego, surowego dojrzewającego boczku, marchwi, cebuli, selera, wytrawnego białego wina, bulionu, przecieru pomidorowego (passaty), mleka, soli i pieprzu. Co ciekawe, Akademia opublikowała również wersję bolognese dla kuchni amerykańskiej. W kuchni włoskiej istnieje również ragu napoletano (sos neapolitański), który jest bardzo podobny

Obiad gotowy
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 108

koperku, 2-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, duża cebula lub biała część pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek (do smaku) ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki), kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na wiórki(...)pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać.  Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, podsmażone składniki i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką. Zasmażkę wlać do kapusty

Lekcje w kuchni
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 98

Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma. Składniki: 250 g białych krewetek 5 liści kaffiru 1 litr bulionu warzywnego 4 grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego(...)ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szczypta cukru palmowego 300 g makaronu udon 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry

R'n'G Kitchen
Krem z groszku 148

serka mascarpone, albo tradycyjnie ze śmietaną. Zobacz także: Domowe naleśniki z serem Składniki 500g mrożonego groszku 1 nieduży ziemniak 1 nieduża marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g bulionu szczypta pieprzu szczypta soli odrobina kurkumy oliwa z oliwek 50 ml gęstej śmietany Krem z groszku – przepis Marchewkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą(...)odrobinie oliwy podsmażamy warzywa, dodajemy czosnek, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy groszek, gotujemy ok. 2-3 minut i blendujemy. Dodajemy przyprawy, śmietanę, mieszamy i gotowe. Zupę możecie przygotować również bez marchewki i ziemniaka, ja je dodaję bowiem zagęszczą odrobinę krem. Warto przeczytać: Zupa dyniowa z imbirem Smacznego! Artykuł Krem z groszku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem ze świeżych pomidorów z domowym makaronem 166

soli Na zupę: 4 duże pomidory ( tak około 60 dag ) 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła lub margaryny do smażenia bulion warzywny ( tak około 1 litr ) przyprawa  Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy sól do gotowania makaronu świeży koperek do posypania zupy(...)skórkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa ( oprócz pomidorów ) i przesmażamy kilka minut. Uważamy, żeby za mocno nie zrumienić, następnie wrzucamy pomidory i chwilę przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy  Vegetą Natur . 3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji

Izabelawkuchni
Zupa szczawiowa 147

pyszna,zdrowa i łatwa do przygotowania, Wystarczy pójść na łąkę, nazrywać młodego szczawiu, kupić jaja dobrej jakości i pyszny obiad gotowy. SKŁADNIKI:(3-4 porcje) 4 duże garście szczawiu Bulion warzywny (ok 2,5 litra) 3-4  jajka Łyżka masła Cebula (mała) 2 ząbki czosnku pieprz. ew. Maggi Odrobina cukru Śmietanka PRZYGOTOWANIE: Szczaw, dokładnie myjemy, kroimy. Cebula w małą(...)kostkę, czosnek drobno siekamy. Przygotowujemy bulion. Do garnka z grubym dnem dajemy masło, przesmażamy cebulę i czosnek, dodajemy szczaw, Chwilkę smażymy i zalewamy bulionem.Doprawiamy ew. maggi, pieprzem i cukrem. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy kilka łyżek śmietany (3-4). Jaja należy rozbełtać, gdy zupa jest gotowa-powoli wlewać jajka (mniej więcej- jak lane kluski).Zupa powinna mieć kwaskowy smak, przełamany

Kopystką po garach
Roladki ze schabowe w kremowym sosie ze świeżych i suszonych grzybów 119

roladami. PRODUKTY: (4 porcje) 4 spore kotlety 4 półksiężyce cebuli 4 kawałki boczku wędzonego 4 kawałki ogórka kiszonego 4 kawałki chleba Musztarda Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion SOS: garść mrożonych grzybów (kapeluszy) 2 łyżki suszonych masło śmietanka 12 % 1/2 małej cebuli  sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat(...)mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba i ogórka, Całość zwijamy w roladkę, Kładziemy na gorący olej-zwinięciem do dołu. Obsmażamy z każdej strony-następnie dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Przygotowujemy sos: suszony grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, pocięte grzyby świeże i suszone-przesmażamy, podlewamy odrobinę wodą

Kopystką po garach
Mini gołąbki w młodej kapuście 190

mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy sól, pieprz pół pęczka koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku(...)rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy startą marchew i kapustę, całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, mieszamy i zagotowujemy *** *** Następnie dodajemy klopsiki *** *** Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy *** *** Dodajemy

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy 108

Gulasz wieprzowy – Składniki 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, szynki 4 duże marchewki 3 duże cebule 1/2 kg pieczarek 3 ząbki czosnku 300 g grzybów leśnych 1 litr bulionu warzywnego bądź mięsnego olej słodka papryka ostra papryka sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz wieprzowy – Wykonanie Lubię jak gulasz jest bardzo mięsny. dlatego w przepisie jest 1 kilogram mięsa(...)wystarczy, że wcześniej wymoczysz je przez kilka godzin. Grzyby wrzucić do przysmażonego mięsa. Marchewkę obrać, następnie pokroić w cienkie plastry, dorzucić do garnka. Po kilku minutach wlać wcześniej przygotowany bulion mięsny bądź warzywny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj pieprz, sól. Duś tak przygotowany gulasz przez około 1,5 godziny pod przykryciem na bardzo małej mocy

To Musisz Wiedzieć
Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą 123

Powinny być zimne, wtedy lepiej się kroją. Kapustę zalać wrzątkiem i pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. ( Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę.  Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut. Naleśniki

AZgotuj!
Klopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym 512

ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, ostra papryka w proszku olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 1/2 kg pieczarek 200 ml śmietanki 30% 1 cebula 1/2 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 20 dag startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie klopsików mielonych zapiekanych z sosem pieczarkowym: Kajzerkę przełożyć do kubka lub miseczkę. Zalać(...)ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Następnie wlać bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać i sosem zalać klopsiki. Wierzch posypać startym żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać przez około 20-30 minut. Podawać z ziemniakami

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania